Відео

Штурм резиденції експрезидента Киргизстану: є загиблий і поранені (відео)

Штурм резиденції експрезидента Киргизстану: є загиблий і поранені (відео)

Атамбаєва вирішили затримати силою, оскільки він тричі не з'явився на допит у справі про корупцію.

У Киргизстані в лікарні під час операції помер спецназівець, який брав участь у штурмі резиденції експрезидента цієї країни Алмазбека Атамбаєва. У силовика було вогнепальне поранення – куля пройшла через легені та серце, пише ТСН.

Загалом, станом на 00:55 за місцевим часом (21:55 за Києвом) до лікарень доправили 36 постраждалих, із яких 15 – силовики (один перебуває у критичному стані).

Штурм розпочався близько 20:00 в селі Кой-Таш, де живе Атамбаєв. Туди прибули бійці спецпідрозділу ДКНБ. Штурм не вдався, і прихильники колишнього президента взяли в оточення силовиків, які були змушені покинути Кой-Таш.

Ситуація в Кой-Таші залишається гострою. Дорогою в село виставлено міліційне оточення. На місці перебуває заступник міністра внутрішніх справ Курсан Асанов.

Президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков через ці події перервав свою відпустку та повернувся до Бішкека. Уранці 8 серпня має відбутися екстрене засідання Ради безпеки Киргизстану.

Зазначимо, що Атамбаєв очолював Киргизстан від 2011 до 2017 року. Після звільнення він часто критикував свого наступника Сооронбая Жеенбекова, який до президентства очолював Соціал-демократичну партію. На початку червня 2019-го на мітингу Атамбаєв назвав Жеенбекова нелегітимним президентом, а парламент – «сопливим». Після того парламентська комісія заявила про причетність Атамбаєва до корупційних епізодів.

Наприкінці червня 2019 року парламент Киргизстану позбавив Атамбаєва статусу експрезидента та зняв з нього недоторканність. Перед тим Генпрокуратура визнала обґрунтованими обвинувачення, висунуті проти нього групою депутатів парламенту - в корупції та незаконному збагаченні. Розглядають шість незаконних епізодів.

Після того Атамбаєва перестав залишати свою резиденцію, в якій збиралися його сторонники.

У липні Атамбаєв зустрівся в Москві з президентом Росії Володимиром Путіним, який після цього заявив про необхідність об'єднання людей навколо чинного президента країни Сооронбая Жеенбекова.

У липні МВС Киргизстану тричі викликало Атамбаєва на допит як свідка у справі про незаконне звільнення кримінального авторитета Азіза Батукаєва. Атамбаєв проігнорував виклики. Саме це й стало формальною причиною примусового його затримання.

Читайте також:

У Киргизстані багатодітних батьків піддали тортурам за протест проти візиту Путіна

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему