Відео

У Луцьку не утилізовують медмаски

У Луцьку не утилізовують медмаски

На Волині немає спеціалізованих організацій, які займаються утилізацією медичних відходів.

Про це Суспільному розказала заступниця керівника управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Вікторія Тимощук, - пише ІА "Волинські новини".

Обласні лікарняні заклади укладають угоди з підприємствами з інших регіонів.

«Використані маски, рукавички, шприци, медичні інструменти, набори для проведення діагностичних аналізів відносяться до категорії В епідемічно небезпечних медичних відходів, які потребують правильного поводження з ними, тобто збору, маркування, знезараження, дезінфекції, транспортування і утилізації», – сказала Вікторія Тимощук.

Вона відзначила, що зібрати використані маски та рукавички в людей – проблема, тому переважно вони надходять на полігон твердих побутових відходів. Аби уникнути розповсюдження інфекції, на думку екологів, необхідно було би організувати відповідні пункти збору медичних відходів у населення.

Своєю чергою, керівник КП «Луцькспецкомунтранс» Сергій Андрієвський розповів, що маски та рукавички в побутових відходах лучан майже не трапляються.

«Медичні відходи до нас не потрапляють, вони утилізуються іншою організацією, тож саме в побутових відходах масок і рукавичок дуже мало», – зазначив він.

Речниця КП «Луцькводоканал» Ольга Федоренко зауважила, що фіксуються поодинокі випадки потрапляння засобів індивідуального захисту в каналізаційну систему міста.

«У нас інша проблема з каналізацією. Найчастіше вона забивається вологими серветками, адже багато хто вважає, що ці серветки – паперові, однак насправді вони не розчиняються у воді», – сказала Ольга Федоренко.

Тим часом пересічні лучани поділилися, що мають кілька захисних масок із тканини, які періодично перуть, або використовують аптечні, які згодом викидають. А пенсіонерка Феофанія Сенюк розповіла, що може змайструвати захисну маску за пів години, лиш би був матеріал, і додала, що переважно місцеві пенсіонери або шиють маски самотужки, або використовують одноразові медичні маски декілька разів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Волинь, коронавірус
В тему

Останні матеріали