Відео

Крим — на межі гуманіторної катастрофи, а Росія звинувачує в усьому Україну

Крим — на межі гуманіторної катастрофи, а Росія звинувачує в усьому Україну

Для населення Криму все реальнішою стає небезпека залишитися без питної води, але місцева влада окупантів не поспішає вирішувати проблему.

Як Кремль маніпулює водною проблемою, в яку штучно загнав півострів, читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Аксьонов визнав катастрофу

Так званий глава Криму Сергій Аксьонов на днях визнав, що намічається водний колапс. 2020 рік, за його словами, найбільш засушливий за всю історію метеоспостережень: цьогоріч випала найменша кількість опадів, чого не було за останні 150 років.

Колишній міністр курортів і туризму Криму Олександр Лієв додає, що загалом на півострові 15 водосховищ, обсягом близько 250 млн кубів. Їх наповненість на сьогодні – менше 100 млн кубів. Це рекордно низький показник.

До анексії Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з півостровом. У 2014-му поставки води припинили, а окупанти почали поповнювати запаси із водосховищ природного стоку і підземних джерел. Через засухи останніх років, води стало критично бракувати.

Росія через різні міжнародні майданчики намагається вплинути на Україну відкрити Північно-Кримський канал і почати водопостачання. При цьому Москва постійно звинувачує офіційний Київ у "знищенні прав людини".

Окупанти взяли мирне населення в заручники

"Цьогорічна засуха в Криму дійсно масштабна. Там завжди були проблеми з водою, але зараз вони загострюються, бо окупанти використовують питну воду на воєнні нужди виробництва заводів "Кримський титан" або "Кримсода". І при цьому ще й маніпулюють, мовляв, для того, щоб впоратися з проблемою, Україна має подати воду в Крим. Хоча це не так. Окупанти взяли мирне населення в заручники і ту воду, яка мала би йти на їхні потреби, використовують для військової промисловості, а потім цинічно звинувачують в усьому Україну", – пояснила кримчанка й українська публіцистка Лариса Волошина.

Ситуація з прісною водою в анексованому Криму критична, посуха її тільки посилила, запевнив ексглава Ради міністрів АР Крим Сергій Куніцин. Наприклад, в Чорноріченському водосховищі, яке постачає Севастополь, на даний час є лише половина обсягу води від 65 мільйонів кубометрів, на який розраховане місто.

"Але якщо Севастополь, Ялта, Алушта ще якось можуть триматися за рахунок гірських струмків масиву Ай-Петрі, підземних вод, то Судак, Феодосія, Керч і весь степовий Крим без Північно-Кримського каналу прожити не можуть. Вони ("кримська влада", – ред) розповідають казки, що намагаються перекинути воду з одних водосховищ в інші і про те, що "нам води вистачить". Насправді, не вистачить, водні ресурси, які експлуатували в роки окупації, вичерпані", – запевнив він.

На думку експертів, вже до кінця червня нестачу навіть питної води особливо сильно відчують Сімферополь, Севастополь, Феодосія і весь степовий півострів. У цих регіонах проживає переважна більшість кримського населення.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: крим, Україна, росія, вода
В тему