Відео

Де виклали найбільший тризуб, який видно з космосу

Де виклали найбільший тризуб, який видно з космосу

Цікаву історію має тризуб, викладений на узгір’ї села Остриня, що в Івано-Франківській області.

Його, до речі, вважають найбільшим у країні, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

– Історія цього тризуба сягає літа 1992-го, – розповідає Віталій Доронюк, староста села. – Саме тоді 70-річний Атанасій Козак, місцевий житель, вирішив на 50-метровому узгір’ї викласти із каменю тризуб України. Він – колишній вояк УПА і дуже великий патріот. Місце на узгір’ї вибрав тому, що саме там були великі бої між повстанцями та радянськими окупантами. Таким чином він вирішив вшанувати пам’ять полеглих героїв.

Літній чоловік почав носити від річки на узгір’я річковий білий мергель, камінь із вапняку та глини, який використовують для вироблення цементу. Тоді, на початку 90-х років, його підтримували далеко не всі. Одні казали, що він таким чином псує гору, інші погрожували, що «донесуть, куди потрібно». Проте чоловік не зважав ні на одних, ні на інших і вперто продовжував робити свою справу – протягом декількох тижнів носив у господарських сумках каміння. Отак у руках переносив понад дві тонни мергелю. А йти йому потрібно було 800 метрів угору і стільки ж донизу.

Опісля виклав герб заввишки 19 метрів, завширшки – 13. Причому висота центральної частини становить 25 метрів. Під тризубом виклав рік «1992» та слово «ВОЛЯ». А щоб каміння не розсипалося, то він прокопував внизу невеличкі рівчачки. А по контуру герба висадив туї та смереки.

– На жаль, немає пана Атанасія серед живих, – каже пан Віталій. – Минули роки, і дерева, висаджені ним, виросли великими. До речі, цей герб видно навіть на світлинах із космічних супутників. Сьогодні сюди приходять і дорослі, й діти. А ще часто приїжджають туристи – як з інших куточків України, так і з-за кордону.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, івано-франківськ
В тему

Останні матеріали