Відео

«Тепер лікар буде думати, як якісніше обслужити пацієнта», - луцький медик

«Тепер лікар буде думати, як якісніше обслужити пацієнта», - луцький медик

 В Україні триває карантин через пандемію коронавірусу, а у Міністерстві охорони здоров’я вже двічі за останній місць змінилося керівництво. До слова, такі резонансні новини в медицині Україні припали на продовження медичної реформи, зокрема, на вторинній і третинній ланках.

Щодо того, чи продовжать реформу в нинішніх умовах, було чимало обговорень, однак міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що після боротьби із коронавірусом питання медреформи – першочергове, пише ІА Волинські новини.

Директор Луцького центру первинної медичної допомоги Ігор Гнетньов в ефірі телеканалу «Аверс» розповів, що реформи боятися не варто, попри низку застережень і побоювань.

Одна із переваг медреформи, зі слів Ігоря Гнетньова, полягає у тому, що тепер лікарі і медустанови конкуруватимуть між собою, а це, певен він, сприятиме якіснішому наданню послуг.

«За старою системою за дільничним лікарем було закріплено дві тисячі людей. Єдине – незалежно від того, як він працював, зарплата у нього не змінювалася й була завжди мізерна. Зараз же ситуація змінилася, – пояснює медик. – Ми переступили поріг реформи, поступово заспокоїлися й почали працювати. Ми зрозуміли, що в цій ситуації ми певною мірою, так би мовити, зайшли в ринок. Адже лікарі між собою конкурують в тому розумінні, що тепер пацієнт обирає лікаря».

«Реформа змінила багато. Тепер пацієнту байдуже, в якому закладі працює його лікар. Він укладає з ним договір і все. Тепер і лікарю неважливо, де прописаний цей пацієнт, – додає він. – Самі медичні заклади увійшли в конкурентне середовище, де один перед одним хочемо надати нові послуги, покращити якість. Тому що за цим стоять кошти, до нас йдуть люди, які укладають декларації. А Національна служба здоров’я нам оплачує це. Тому зміст декількох конкуруючих закладів – це досить таки прогресивна річ, яка продукує якість».

Ігор Гнетньов також запевняє, що ця реформа не стосується способу мислення лікаря.

«Вона не стосується способу прийняття рішення лікарем, методу лікування. Вона стосується виключно фінансування. Якщо раніше лікар приймав рішення і розумів, що в нього мізерна зарплата, незалежно від того, що, як і скільки він робить, то тепер лікар буде активніше думати над тим, як якісніше обслужити пацієнта, щоби до нього йшли решта людей», – пояснює він.

«Чим добра ця система? Донині ми не розуміли хто і що робить, за які гроші. Було віртуальне розуміння, що медицина у нас безплатна. Але нарешті відверто сказали, що держава може оплатити ось такі послуги. Це вже великий крок», – резюмував Ігор Гнетньов.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, луцьк, медицина, лікарня, реформа, Відео T1.ua
В тему

Останні матеріали