Відео

Цілу добу під землею: на Волині знову страйкують шахтарі (відео)

Цілу добу під землею: на Волині знову страйкують шахтарі (відео)

На Волині протестують шахтарі, які четвертий місяць не отримують заробітну плату. Підземний слюсар Михайло Боруцький вже добу знаходиться під землею і категорично відмовляється звідти підніматися.

Про це на своїй сторінці у мережі Facebook повідомив народний депутат Ігор Гузь.

Депутат вимагає погасити борг у сумі 50 млн грн із зарплати гірникам Волині. Також він просить передбачити кошти у бюджеті на 2020 рік для єдиної в Україні шахти, що будується - № 10 «Нововолинська». 

Як відомо, за станом на 20 вересня 14 гірників шахти «Бужанська» (ДП «Волиньвугілля») знаходяться під землею і оголосили безстрокову акцію протесту. Вони вимагають погасити заборгованість із заробітної плати. Ця сума становить 22 млн 124 тис. грн, а це не виплачена зарплата за червень - липень та 80% суми за серпень 2019 року.

У депутатському зверненні також йдеться, що держава боргує заробітну плату працівникам ВП «Шахта № 9 Нововолинська» - 21 млн 292 тис. грн та працівникам шахти № 10 «Нововолинська» (єдиної шахти в Україні, що будується) – 3 млн 452 тис. грн. Тобто, загалом заборгованість із зарплатні гірникам Волині станом на сьогодні становить близько 50 млн грн!

«Ця ситуація створила значну соціальну напругу в колективах зазначених підприємств, постійно звільняються кваліфіковані працівники, є загроза відключення шахт від енергопостачання через борги. Накопичилась і низка інших проблем, що заважають безперебійній роботі шахт. Прошу невідкладно вирішити питання щодо стовідсоткового погашення заборгованості перед працівниками вугільних підприємств Волинської області. Також передбачити у держбюджеті 2020 року кошти на утримання і будівництво шахти № 10 «Нововолинська», - йдеться у документі.

За його словами, про ситуацію на шахті йому повідомив гендиректор ДП Волиньвугілля Андрій Пилипюк. Помічники парламентарія Андрій Бокоч і Валерій Мних приїхали до гірників, щоб поспілкуватися з ними особисто і все дізнатися на місці.

Боруцький, який вийшов на поверхню, щоб зробити заяву, в присутності помічників депутата озвучив вимоги страйкарів:

«Головна вимога - погасити заборгованість по зарплаті. Шкода, що здобуте нами вугілля на складах не реалізується. Вже більше року не вирішується питання з єдиним внеском на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Справа в тому, що держпідприємство сплачує, а податкова відносить його в борги попередніх років. І тепер гірники, які виходять на пенсію, не можуть її вчасно оформити і отримувати. Вони змушені звертатися до суду, тому що внески сплачені, а за документами заборгованість. Треба піднімати і розмір зарплати, тому що вона критично низька. Ми вимагаємо зустрічі з головою профільного комітету Верховної Ради, міністром палива та енергетики або його заступниками, які займаються цими питаннями».

Минулого тижня Кабмін виділив 250 мільйонів гривень на заборгованість із зарплати гірникам.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, суспільство, НП
В тему