Відео

«Я відчув плювок»: що думають військові про «шоу» на Хрещатику замість параду (відео)

«Я відчув плювок»: що думають військові про «шоу» на Хрещатику замість параду (відео)

Ще місяць тому президент Зеленський скасував парад армійців і військової техніки, замінивши постановкою в дусі шоу, яку зрежисували кліпмейкер і хореографка телепроектів.

Без літаків у небі і тисяч крокуючих військових на Хрещатику. Близько місяця тому Володимир Зеленський відмінив військовий парад на День Незалежності України, аргументуючи тим, що це дорого і помпезно, ідеться в сюжеті DW.

«На День Незалежності україни у нас проходить військовий парад  – такий помпезний і точно недешевий...» – так глава держави у тодішньому відеозверненні мотивував необхідність відмінити урочистий огляд військ.

Тож замість традиційного параду в Києві в ці хвилини триває так звана Хода Гідності, яка, судячи з усього, буде не менш помпезною і навряд дешевшою. Адже за постановку свята відповідав відомий кліпмейкер Алан Бадоєв, а серед запрошених – низка дорогих виконавців, як-от Тіна Кароль, яка заспіває Гімн.

Такий формат святкування Дня Незалежності обурює колишніх та нинішніх військовослужбовців.

«Я відчув плювок у бік тих хлопців, які воювали, тих, хто загинув. Мене це образило. Парад має бути. Аби показати нашим громадянам насамперед, що ми є»,  – каже  Владислав Целуйко, парамедик ЗСУ.

«Це має стратегічне значення в зовнійшній політиці. Минулого року в нас були учасники НАТО, пройшлися парадом. Це велике досягнення», – вважає волонтерка Світлана Козіна. 

«Всі бачили фотографію, коли йде військовий парад і стоїть хлопець без одної ноги на милицях. І він весь парад отак от простояв (показує приставлене до чола ребро долоні, – ред.). Всі, напевно, цю фотографію бачили. Так от, я вважаю, що в першу чергу паради потрібні іменно для таких хлопців», – каже Олег Комбель. ветеран АТО. 

Допоки триває війна. військовий парад, хай із меншим розмахом, але має проводитися. Тому ветерани і волонтери вирішили у День незалежності провести власний, альтернативний постановочній Ході гідності, Марш захисників України. Неофіційний і не підтриманий чинною владою.  

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, київ
В тему

Останні матеріали