Відео

Майбутнє уже тут: француз на флайборді перелетів Ла-Манш за 22 хвилини (відео)

Майбутнє уже тут: француз на флайборді перелетів Ла-Манш за 22 хвилини (відео)

За якихось 20 з лишком хвилин екстремал на власному винаході – «літальній дошці» – долетів із Франції у Велику Британію.

У неділю, 4 серпня, французький винахідник-екстремал Френкі Запата став першою людиною в історії, яка перелетіла через Ла-Манш на флайборді. Цей незвичайний засіб пересування 40-річний француз сконструював сам. За розмірами флайборд збігається зі скейтбордом, але пускається в рух за допомогою кількох невеликих реактивних двигунців, що працюють на гасі. Балон з пальним заховано у пілота в рюкзаку, передають «Факти».

Запата, який є колишнім чемпіоном світу з аквабайку, зробив свій флайборд три роки тому, але вперше продемонстрував його у всій красі 14 липня 2019 року на святкуванні Дня взяття Бастилії у Парижі. Френкі пролетів над Єлисейськими полями під час параду, на якому був присутній президент Франції Еммануель Макрон. Презентація вдалася у всіх сенсах: Міністерство оборони зацікавилося винаходом, і невелика фірма Запати отримала грант у розмірі 1,3 мільйона євро на адаптацію флайборда під військові потреби.

Окрилений успіхом, Френкі в кінці липня зробив спробу перетнути на флайборді Ла-Манш. Це 35,4 кілометра, однак запасу гасу вистачає тільки на половину цієї відстані. Необхідна дозаправка. Запата мав намір зробити її на борті судна, опустившись на палубу на середині протоки. Але він помилився з площею цієї палуби і промахнувся.

Друга спроба – 4 серпня – була успішною. Френкі зафрахтував супровідне судно з більшою палубою. Він стартував на флайборді вранці недалеко від французького порту Кале і через 22 хвилини приземлився в бухті святої Маргарити в британському порту Дувр. Під час польоту Запата розвивав швидкість до 170 км/год!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, суспільство
В тему