Відео

Як звучить пісня найрідкіснішого кита у світі (відео)

Як звучить пісня найрідкіснішого кита у світі (відео)

Вченим вперше вдалося записали пісню найрідкіснішого у світі кита – представників східної популяції японського кита, від якої залишилось менше 30 особин.

Про те, як вдалося зробити унікальний запис та про що він свідчить, йдеться у матеріалі ТСН.

Чому японських китів так мало

В усьому світі японські кити опинилися на межі зникнення. Чисельність товстих та повільних ссавці, що виростають до 18 метрів, налічує усього кілька сотень особин, а їхня східна популяції взагалі близько 30 – це робить їх найбільш рідкісними з них.

Японський кит – улюблена здобич американських китобоїв. Після введення заборони на полювання на них у 1930-х роках їх залишалось близько 450 особин. Але шкода заподіяна тваринам була незворотною.

Так, Всесвітній фонд дикої природи заявив, що популяція цих китів не виявила жодних ознак відновлення після багатьох років неконтрольованої полювання.

Потепління океану і поширення промислових рибальських сіток призвели до подальшого зниження кількості особин останніми роками.

Чому пісня унікальна і як її вдалося записати

Уперше пісню японського кита дослідникам вдалося почути влітку 2010-го у Беринговому морі. Щоправда, тоді ніхто не був певен, що це пісня саме цього виду – жодних візуальних підтверджень цьому не було. Горбатий та гренладський кит відомі своїми піснями, а от японський – ні.

Втім, дивні звуки викликали в команди підозри, і вони розпочали роботу. Сім повних розчарувань років присвятили вони цьому завданню. Неодноразово акустичні реєстратори фіксували вже знайомі їм звуки, втім, жодного разу не вдавалося підтвердити, що видають їх саме ці рідкісні кити.

Прорив стався 2017 року. Учена Джессіка Кранс і її команда помітили, що радар в реальному часі зафіксував пісню кита. Тоді вони вирушили до джерела звуку і підтвердили, що видає їх самець японського кита.

Як розповіла дослідниця, ці ссавці видають різні звуки, здебільшого схожі на вистріл, але також вони стогнуть, кричать та видають трель. Але, щоб називатися піснею, звуки мають "вишикуватись" у низку ритмічних одиниць у певній відтворюваній послідовності.

Схоже, східна популяція японських китів єдина співуча. Адже серед їхніх родичів з інших місцин нічого подібного не зафіксовано – вони видають лише окремі звуки. Найімовірніше, співати кити почали не від гарного життя. Ця пісня – відчайдушна спроба самців привабити самицю. Але коли вас лише 30 особин, зробити це не так вже й просто.

Найсамотніший кит у світі

У світі китів є ще одна пісня, чия історія не менш тужлива. Вона належить особині, яку називають «найсамотнішим у світі китом», а також «52-герцовим китом».

Тварину почали помічати ще в кінці 1980-х років. Справа в тому, що вона співає на неприродній для жодного з видів китів частоті. Ймовірно, він взагалі єдиний з таким співом, і ніхто з родичів навіть не може його почути. Саме через це його охрестили найсамотнішим.

Окрім цього, ніхто не знає, до якого виду належить кит. Хоча його спів регулярно фіксують, побачити самітника ще не вдалося нікому. Йому пісня не схожа на звучання ані синіх китів, ані фінвалів. Тож дослідники припускають, що 52-герцевий кит може бути якимось мутантом чи гібридом.

Як би там не було, судячи з усього, тварина абсолютно здорова і особливість не заважає виживанню. А останнім часом дослідники навіть припускають, що кит може бути не таким вже й самотнім.

На думку одних, родичі все ж таки мають вловлювати його незвичну частоту. На думку інших, «самотній кит» може бути частиною групи гібридів, яких виявили у Каліфорнії 2010-го року – вони також співають на нетипово високій частоті. Втім, поки що даних про подібних гібридів, як і про «52-герцового кита», недостатньо, аби розвіяти всі сумніви про його самотність.

Тим часом екологи обурюються, що у XXI столітті досі є китобійний промисел і не вбачають необхідності у його існуванні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луцькі водойми небезпечні! Де на Волині можна купатися

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, суспільство
В тему

Останні матеріали