Відео

На Рівненщині перепоховають 19 скелетів закатаваних політв’язнів (відео)

На Рівненщині перепоховають 19 скелетів закатаваних політв’язнів (відео)

Останки 19 жертв НКВС, які минулого тижня знайшли у колишній в’язниці Дубна, перепоховають з усіма почестями.

Про це повідомив міський голова райцентру Михайло Антонюк, - пише Радіо Трек.

За його словами, необхідну суму повинні виділити з бюджету міста: «Ми затвердимо кошти - 180 тис грн для проведення розкопок. Ще 30 тисяч виділимо на перепоховання останків».

Вбитих скидали в братську могилу - майже у кожного скелета прострелений череп. На окремих останках навіть збереглося взуття. Археологи та історики твердять - це жертви НКВС, яких знищували у 1941-му році напередодні наступу нацистів: «Ще до приходу німецької окупації в Дубно там відбулися розстріли. Напередодні - 22 червня. Розстріляли за різними свідченнями, чи то 527, чи то 529 жителів. Кримінальників там не було, в основному – це політичні особи, - зазначив науковий співробітник заповідника «Дубно» Іван Касьянчук.

Серед убитих 16 чоловіків і три жінки. Імена закатованих - невідомі. Перед відступом радянські карателі знищили усі архіви.

Розкопки у катівні, яка розташована на території військової частини, триватимуть до осені. Дослідники сподіваються знайти не одну братську могилу, адже кількість розстріляних сягала близько 500 осіб.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, рівне
В тему