Відео

У Вінниці свою першу операцію провів робот-хірург (відео)

У Вінниці свою першу операцію провів робот-хірург (відео)

Перша в Україні операція робота «Да Вінчі» (Da Vinci) пройшла у Вінниці. Місцеві лікарі роботизовану хірургію називають вітчизняним проривом, хоча в країнах із розвинутою медициною такі технології використовують давно, ішлося в сюжеті ТСН.

На операційному столі під ланцетом «роботизованого хірурга» опинився 54-річний чоловік. Діагно3 пацієнта – 2-а стадія раку передміхурової залози. Але видаляв пухлину онкохворому не лікар із плоті та крові, а робот «Да Вінчі». Перед початком роботи спеціалісти налаштували машину, яка має чотири «руки», в яких закріплюються хірургічні інструменти. Правда, керував роботом усе ж справжній хірург, фахівець, що приїхав до обласного центру Вінниччини зі столиці.

«Очі» лікаря – це 3D-камера, яку уводять у тіло пацієнта через маленький отвір. Усі рухи медика за пультом повторюють маніпулятори.

«Можна сказати, це схоже на таку гру (комп’ютерну), де в тебе в руках перебувають спеціальні пристрої, такі маленькі джойстики, колечка, які надіваються на пальці. І маніпулюючи ними, під контролем зору, робот усередині пацієнта повторює в точності всі дії», – каже Микола Соснін, хірург Інституту урології.

Докладніше про новацію в медицині – в сюжеті «Телевізійної служби новин».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему