Відео

Затвердили параметри бюлетеня на виборах президента: що не влаштовує кандидатів (відео)

Затвердили параметри бюлетеня на виборах президента: що не влаштовує кандидатів (відео)

На виборах 31 березня буде найдовший бюлетень за всю історію президентських перегонів.

Центральна виборча комісія офіційно визначилася із його розмірами. Надрукують рекордний перелік на папері піскового кольору з належним захистом, запевнили у ЦВК, – пише ZIK.

Завдовжки – 80 сантиметрів, завширшки – 20 сантиметрів. Саме такими є затверджені параметри бюлетеня для голосування на виборах президента. Його розмір буде рекордним, як і кількість кандидатів на цьогорічних перегонах.

Список традиційно міститиме: прізвища, імена та по-батькові всіх кандидатів, а ліворуч буде квадратик для позначки. Відомості про 39 претендентів на головну посаду країни у цьому переліку розташовано за абеткою.

Саме цей пункт обурив окремих кандидатів. Так, уповноважений представник Юлії Тимошенко Сергій Власенко каже, що є дві пари претендентів, сусідство яких може ввести виборців в оману. Йдеться про Олександра Шевченка та Ігоря Шевченка, а також Юлію Тимошенко та Юрія Тимошенка.

«Для того, щоб забезпечити людям можливість розрізнити цих кандидатів, ми просили їх пронумерувати – не кандидатів, а рядки в бюлетені. Вони й так мають цей номер, якщо рахувати: перший рядок, другий. Ну просто просили технічно це поставити», – сказав уповноважений представник Юлії Тимошенко Сергій Власенко.

Саме це прохання розглядали на останньому засіданні Центрвиборчкому. Утім ініціатива не знайшла підтримки. Заступник голови ЦВК Євген Радченко пояснює: держорган діє в межах Закону України «Про вибори».

«Якщо законодавець визначив номер, то ЦВК не має іншого вибору, як цей номер записати. Якщо законодавець не визначив, то відповідно ЦВК не має можливості встановити такі номери», – зазначив заступник голови ЦВК Євген Радченко.

Розташування кандидатів в алфавітному порядку є «цілком логічним» каже голова Комітету виборців Олексій Кошель. Пояснює: відсутність нумерації позбавить політиків змоги будувати свою кампанію з акцентом на конкретні цифри.

«Завдання політика доносити тези виборчої програми, головні гасла, головні виборчі обіцянки, відповідно до чого найближчі п’ять років виборці зможуть оцінювати роботу обраного глави держави. І тому я вважаю, що відсутність порядкових номерів у бюлетені буде сприяти цьому», – зазначає голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

Відсутність нумерації також частково може впливати й на перебіг голосування, каже політолог Володимир Фесенко.

«Трішки це ускладнить пошук свого кандидата, особливо для літніх виборців і для тих, у кого проблеми із зором. Справді можуть бути певні проблеми», – зазначив політолог Володимир Фесенко.

Скільки часу буде потрібно українцям для того, щоби знайти «свого» кандидата в цьому довжелезному переліку, журналісти спробували з’ясувати в пересічних українців. Виявилось, що не все так погано. Загалом учасникам опитування вдалося відшукати кандидатів за кількадесят секунд.

Читайте також:

Бюлетень-«простиня»: опублікували список усіх кандидатів у Президенти

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика, Політика
В тему

Останні матеріали