Відео

Омбудсмен Денісова закликала скасувати статус тимчасово переміщеної особи (відео)

Омбудсмен Денісова закликала скасувати статус тимчасово переміщеної особи (відео)

Людмила Денісова, уповноважена ВРУ з прав людини, мала виступ на 40 сесії Ради ООН з прав людини.

Під час сесії вона закликала скасувати статус тимчасово переміщеної особи, бо він є дискримінаційним, – пише УНН.

«Окупація Російською Федерацією українського Криму і збройна агресія на Донбасі призвели до порушення прав людини, і в першу чергу права на життя: 10 тисяч загиблих; десятки тисяч поранених; 1,5 мільйона внутрішньо переміщених осіб, які в результаті конфлікту змушені покинути житло, роботу, майно», - заявила Денісова.

Зокрема, вона розповіла, що через 5 контрольних пунктів пропуску в'їзду-виїзду на Донбасі щомісяця майже один мільйон громадян України виїжджає з окупованої території на підконтрольну українській владі територію і повертається назад.

«Часто ці громадяни здійснюють цей виснажливий перехід для отримання пенсій, соціальних виплат і медичної допомоги. Всі ці громадяни вимагають нашої уваги і допомоги», – додала Омбудсмен.

Під час виступу у Раді ООН, вона заявила, що окупація Російською Федерацією частини території України, на якій формувалося 25% валового внутрішнього продукту, завдала істотної шкоди економіці країни.

«Захист територіальної цілісності держави вимагає збільшення витрат на безпеку і оборону. Це обмежує витрати на забезпечення економічних, соціальних і гуманітарних прав. Програми економічних реформ, впливають на добробут населення і мають довгострокові наслідки», - сказала Денісова.

Вона заявила, що підтримує рекомендацію незалежного експерта про необхідність проведення оцінки впливу на права людини нинішньої і запланованої політики економічних реформ в Україні.

«Найбільше відчувають на собі вплив економічної і соціальної політики малозабезпечені, непрацездатні громадяни; діти; жінки; літні люди; вимушені переселенці; жителі населених пунктів на лінії розмежування», – додала Денісова.

Зокрема, вона заявила, що «майже 768 тисяч громадян з числа внутрішньо переміщених осіб - пенсіонери. Практично всі вони проживають на окупованій території, і обмежені в доступі до своєї пенсії, яка є їх власністю».

Виступ у Раді ООН з прав людини Людмила Денісова резюмувала закликом підтримати скасування статусу тимчасово переміщенної особи.

«Уже є розроблений законопроект, який частково вирішить цю проблему, і я розраховую на підтримку його в парламенті. Вважаю, що статус тимчасово переміщеної особи є дискримінаційним і наполягаю на його скасуванні. Моя позиція однозначна – Уряд повинен знайти баланс між оборонними витратами і витратами на реалізацію економічних, соціальних і культурних прав громадян. І я думаю, він його знайде», – резюмувала Омбудсмен.

Читайте також:

Назвали кількість українських в’язнів Кремля у Росії та Криму

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, суспільство
В тему