Відео

Конфлікт на Азові: українські кораблі захоплені російським спецназом (відео)

Конфлікт на Азові: українські кораблі захоплені російським спецназом (відео)

За оперативною інформацією малі броньовані артилерійські катери «Бердянськ», «Нікополь» вражені вогнем противника та втратили хід. Рейдовий буксир «Яни Капу» також примушений до зупинки. Кораблі захоплені спецназом РФ. Також є інформація про поранених українських військових моряків. Повідомляє прес-центр командування ВМС ЗС України.

Через ескалацію конфлікту, Україна розглядає останні дії Російської Федерації проти кораблів Військово-морських сил Збройних сил України як акт агресії. Про це йдеться у переданому українським ЗМІ коментарі прес-служби Адміністрації президента України щодо агресивних дій Російської Федерації в акваторії Азовського моря.

«Розглядаємо останні дії Російської Федерації проти кораблів ВМС України як акт агресії, спрямований на цілеспрямовану ескалацію Росією ситуації в акваторії Азовського моря та Керченської протоки», - йдеться в коментарі.

Також, Президент України Петро Порошенко доручив поінформувати країни G7 про атаку Росії на Азові.

Як зазначено на сторінці ЄвроМайдану у facebook, спільно з СБУ здійснено реєстрацію та проводяться невідкладні слідчі дії щодо акту ведення агресивної війни Російською Федерацією( ст 437 ККУ)

«Здійснений прикордонним кораблем РФ таран рейдового буксиру “Яни Капу” та захоплення катерів ВМС України підпадає під ознаки акту агресії відповідно до визначення наведеного в пункті d) статті 3 Резолюції № 3314 (ХХIХ) Генеральної Асамблеї ООН від 14 грудня 1974 року, а саме: акт агресії – це, зокрема, напад збройними силами держави на сухопутні, морські або повітряні сили, або морські та повітряні флоти іншої держави…».

Крім того, Служба безпеки України розпочала слідчі дії за фактом нападу військових РФ на українські кораблі. Про це повідомляється на Facebook Генерального прокурора України.

Також, Посол України при ООН Володимир Єльченко вже звернувся до Генерального секретаря ООН з вимогою скликати Раду безпеки організації.

За інформацією ЗМІ, сьогодні, 25 листопада, вранці російський прикордонний корабель протаранив буксир Військово-морських сил Збройних сил України. Кораблі Військово-морських сил ЗСУ у складі двох малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ» і «Нікополь» і рейдового буксира «Яни Капу» здійснювали плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполь Азовського моря.

У командуванні ВМС зазначили, що про намір здійснювати перехід заздалегідь було проінформовано відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства.

Однак, як зазначає українська сторона, всупереч Конвенції ООН з морського права і договору між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки, прикордонний корабель РФ «Дон» протаранив український рейдовий буксир, в результаті чого пошкоджено головний двигун корабля, обшивку і леєрне огородження, втрачено рятувальний плотик.

Росія ж заявляє, що українські кораблі «неправомірно» зайшли в тимчасово закриту акваторію територіального моря РФ. У ФСБ стверджують, що у них не було заявки на проходження кораблів і до графіка проходження через Керченську протоку їх не було включено.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика, Україна, Світ
В тему