Відео

Найменший український «поспішайчик» потрапив у нацональну Книгу рекордів (відео)

Найменший український «поспішайчик» потрапив у нацональну Книгу рекордів (відео)

Вчора увесь світ відзначав Фіолетовий день – день привернення уваги до дітей, які народилися передчасно і яких ласкаво називають «ранніми пташками». В нашій країні кожна 15-а дитина є «поспішайчиком», як лагідно називають таких малят лікарі та батьки. Ішлося в сюжеті ТСНу.

Напередодні, 18 листопада, всеукраїнський рекорд зафіксували у місті Дніпро. Титул найменшого українського малюка, який вижив і виріс здоровим. Рекордсмен Захарчик при народженні важив менше ніж півкілограма.

Маса 470 грамів, 28 сантиметрів зросту. Таким рекордно крихітним з’явився на світ Захарчик Підопригора два роки тому в перинатальному центрі в Дніпрі.

«Ну ось такий як долонька», – пригадує мама хлопчика Юлія, яка після пологів навіть не відразу наважилася подивитися на своїх щойно народжених двійнят. Пологи були екстреними – на два місяці раніше від терміну. Першим з’явився братик Марк вагою ледве більше за 700 грамів. За 4 хвилини – Захар. Іще менший. «Я заплющила очі. Мені лікарі казали: «Мамочко, подивіться на своїх дітей». Я просто отак головою робила (хитає головою. – Ред.). Через кілька годин пішла до реанімації і там все побачила на власні очі.

«Рятували з першої секунди народження. Шанси, звичайно, мінімальні, – каже Ольга Верещак, завідувач відділення перинатального центру. Та все одно надія нас не полишала, і ми вірили в диво».

У реанімаційному відділенні центру лікарі боролися за набирання двійнятками, які перебували на апаратах штучного дихання, кожного грама ваги. Хлопчиків рятували 2,5 місяця.

Тепер Заха, на противагу більш спокійному братику Марку, справжнісінький розбишака, настільки активний, що під час ігор ніжку зламав.

«Здорова, активна дитина, – каже Олексій Мохов, завідувач відділення травматології обласної дитячої лікарні. – Не віриться, що він був такий маленький. Розвивається відповідно до віку».

Поки лежав у лікарні із переломом, Захарчик став рекордсменом. Тепер він офіційно найменший українець, що народився і вижив. Ім’я хлопчика внесли до національного реєстру рекордів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Україна
В тему