Відео

«Біла халатність»: на Рівненщині молода сім’я звинувачує у смерті первістка завідувачку пологового (відео)

«Біла халатність»: на Рівненщині молода сім’я звинувачує у смерті первістка завідувачку пологового (відео)

Породілля не могла розродитися і благала про кесарів розтин, а їй твердили «народиш сама».

У підсумку – новонароджений хлопчик помер. Ідеться в сюжеті ТСН.

На Рівненщині молоде подружжя звинувачує медиків пологового у загибелі малюка. Вагітна півтори доби не могла розродитися і просто-таки благала лікарів зробити їй кесарів розтин. Та ті наполягали на природніх пологах. У результаті хлопчик задихнувся під час пологів. Тепер молода сім’я із міста Березного звинувачує білих халатів у смерті такого бажаного первістка.

Дитина задихнулася під час пологів. Медики вибачаються, та своєї провини все ж не визнають.

Молода жінка після втрати доношеної дитини впала в глибоку депресію, постійно плаче, не їсть і не виходить на вулицю. У хаті родичі прибрали усе, що нагадувало б про щасливий період очікування малюка. Лишень чоловік  зберігає спільну світлину, де його Наталочка вагітна… Та все ж надломлена горем рівнянка погодилася розповісти телевізійникам свою правду, аби застерегти інших.

«Коли витягли дитину, вона не кричала. Вона вже була мертва…» – крізь сльози каже Наталя Царук, яка втратила малюка, як вважає, із вини лікарів.

Усе відбувалося на очах чоловіка Романа, який був присутній на пологах. Каже, дружину завіз до лікарні близько восьмої ранку, ще о 15-й годині жінка просила зробити їй кесарів розтин. Та їй сказали: «Не можна. Сама народиш. Що ми напишемо: що ти не можеш просто родить чи в тебе немає сили?». Каже, їй поставили крапельницю та сказали чекати далі, а до операційної повезли аж після 21-ї. Та розродитися Наталія не могла. «Тоді вона взяла, вакуумом пробувала витягати дитину. Двічі в неї не вийшло. «“Третій раз не буду брать, – сказала, – бо вже шкіра злазить із голови дитинки”, – переповідає Роман. – Мені здається, що відірвали, повиривали там усе… на голові…»

Робила це завідувачка пологового Еліна Піддубна. Вона перед родиною вибачається, однак провину свою та колег не визнає. Розповідає, вагітність у жінки і справді проходила добре, а дитина померла через важке кисневе голодування під час розродин.

«Лікарі робили все, щоб було добре. Не завжди вдається зробити так, щоб було добре, на жаль. Вибачте, кесарів розтин робиться по показах. І не завжди його можна зробить тоді, коли б ми захотіли». 

У медзакладі вже почали внутрішнє розслідування. Його призначив головний лікар Василь Піддубний, чоловік завідувачки пологового відділення. Стверджує: те, що вони подружжя, на результати розслідування не вплине. «Є відповідні люди, які мають повноваження свої. І вони будуть робити свої висновки», – каже очільник лікарні.

Тим часом у поліції відкрили кримінальне провадження за неналежне виконання обов’язків медиками. Про смерть дитини правоохоронці дізналися із соцмереж: із лікарні їм про це не повідомили. Андрій Кушик,керівник Березнівського відділу поліції, зазначає: «Це дивина. Це їхня робота, вони зобов’язані про це повідомлять. Такі випадки не можна укривать».

До матеріалів провадження свою заяву на лікарів додав і батько померлої крихітної дитинки.  

Якщо провину лікарів доведуть, то їм «світить» до трьох років позбавлення волі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: рівне, кримінал
В тему