Відео

Без книги скарг: куди звертатися із незадоволеннями та пропозиціями (відео)

Без книги скарг: куди звертатися із незадоволеннями та пропозиціями (відео)

У закладах роздрібної торгівлі, кафе та ресторанах книга скарг буде не обов’язковою. В уряді пояснюють, що скасування книги скарг сприятиме покращенню бізнес-клімату.

Проект про скасування вже підготували в Мінекономрозвитку і торгівлі, адже вважають, що це – пережиток та тільки заважає бізнесу.

В уряді пояснюють, що скасування книги скарг сприятиме покращенню бізнес-клімату. Водночас це зменшить витрати – на 517 грн на рік для одного підприємця. Загалом це складе майже 123 млн грн для всієї країни.

На разі діє закон "Про звернення громадян", згідно з яким будь-який українець може відправити пропозицію або скаргу в державну або приватну організацію. Зробити це можна як письмово, так і онлайн. Керівник підприємства зобов'язаний письмово повідомити про результати розгляду звернення протягом 30 днів.

Також можна буде звернутися в Держспоживслужбу або зателефонувати на Урядову гарячу лінію. Не забувайте про Державну фіскальну службу, місцеві органи влади або суд. Нарешті, можна залишити відгук в Інтернеті. Конкуренція змусить підприємців самим поліпшити якість обслуговування.

Якщо ж виникнуть проблеми з поверненням товару або неякісної послуги - можна зажадати компенсацію. За статтею 4 Закону "Про права споживачів" ви можете вимагати компенсацію, звернувшись до суду або до інших державних органів.

Але спочатку спробуйте звернутися до керівництва компанії, яка надала неякісну послугу. Якщо немає реакції - це вже привід звернутися до суду. Але потрібно мати фото- або відеодокази порушень. Також в нагоді стане збережений чек. З такими доказами можна звернутися в Держпродспоживслужбу.

Як бачите, відсутність книги скарг ніяк не позначиться на споживачах, тобто на нас з вами.

Куточки споживачів залишать – там буде інформація про власника бізнесу, контакти органів, які забезпечують захист прав споживачів.

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему