Відео

4,5 млрд переглядів: чому Despacito став найпопулярнішим кліпом року (відео)

4,5 млрд переглядів: чому Despacito став найпопулярнішим кліпом року (відео)

39-річний пуерторіканець Луїс Фонса лишень за півроку порвав YouTube своїм кліпом на пісню Despacito. Його хіт з'явився в Мережі у січні, але вже влітку побив п'ятирічний рекорд корейця Psy Gangnam Style (у нього 3 млрд переглядів). І на сьогодні Despacito з 4,5 млрд переглядів - найпопулярніший кліп року. І це рекорд - таких цифр YouTube ще ніколи не бачив! – пишуть ЗМІ.

Але, що там YouTube, Despacito стала піснею всіх часів на музичних стрімінг-сервісах (Spotify, Apple Music, Google Play, Amazon Unlimited, Deezer), наблизившись до 5 млрд завантажень. До неї рекорд був у Sorry Джастіна Бібера, який за два роки завантажили 4,3 млрд разів. А іспаномовна пісня останній раз ставала всенародним хітом ще в 1996 році - і це була Macarena ...

Сам Луїс Фонса не в меншому шоці від таких цифр. «Це якесь безумство, - говорить він. - Я, звичайно, свідомо намагався написати хіт, але те, що він стане настільки популярним, - припустити не міг».

Не дарма ж Фонса, до слова, його Despacito перекладається з іспанського як «неспішно», «повільно», вариться в шоу-бізнесі вже майже 20 років. І всі ці роки, випускаючи альбом за альбомом, хіт за хітом, потрапляючи в номінації і отримуючи премії, він ніби підкидав все нові прянощі в каструлю - і ось нарешті у нього вийшла така вибухова страва, яку хочуть спробувати всі.

Цікаві вакти про Despacito

1. Прискорює серцебиття

Луїс Фонса, пояснюючи дворічне затишшя, зізнавався, що хотів створити «трек, в якому б латиноамериканський темперамент у поєднанні з мелодією і ритмом змусив людей танцювати, але замість цього виходила балада». На допомогу він покликав лауреата «Латинської Греммі» Еріку Ендер, яка приїхала до нього в Майамі - створювати хіт. Вона ж порадила йому перенести згадку про Пуерто-Ріко в кінець (там є рядок «Ми будемо займатися цим на пляжі в Пуерто-Ріко»), щоб це не звучало регіонально.

У пісні є також рядки, придумані співаком і композитором Дедді Янки, він же «фітует» (співає деякі фрази) в Despacito. Пісню переробляли багато разів, вона зазнала безліч аранжувань, поки, за словами Фонса, у них не вийшло «відмінна танцювальна ін'єкція, синонім вечірки і ритм щасливих людей».

У результаті Despacito - пісня, що поєднує стилі латин-поп і реггетон з темпом 89 ударів в хвилину, по суті сучасна еротична Lambada, за якою так скучив світ.

2. «Прийом уболівальників»

Кліп на Despacito знімали в грудні 2016 року в районі Ла-Перла та популярному барі La Factoría в Сан-Хуані. У відеоролику Луїс і Дедді Янки виконують пісню, беручи участь в різних вечірках, і повторюють  рухи.

Їх же повторює і народ, що оточує виконавців. За словами режисера Карлоса Переса, ось як раз цей «прийом уболівальників» і додав успіху ролику - коли очевидно, що слова і рухи можна повторити за артистом. А красуню, яка зваблює Фонса, зіграла «Міс Всесвіт 2006» Зулейка Рівера родом з Пуерто-Ріко. До речі, зараз ця країна, якщо вірити туристам, переживає справжній тревел-бум.

3. «Де ж те сито?»

Ремікси, кавери і пародії на Despacito заполонили Мережу. Причому саме в реміксовій версії і за участю Джастіна Бібера ця пісня очолила хіт-паради США (Billboard Hot 100) і Британії (UK Singles Chart). А ще стала «поп-піснею року» за версією American Music Awards.

Українці ж надали йому народності: виконали його на народних інструментах - бандурі, акордеоні, а команда «Рожаниця» зробила з нього народну пісню під назвою «Де ж те сито?».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, Світ
В тему