Консервовані зелені помідори на зиму по-корейськи – це як вибух смаку в банці: гостренько, хрустко й так по-домашньому. В Україні ці заготовки – хіт, бо робляться швидко, а смакують, як із корейського базару. Як їх приготувати, що додати в маринад і як зробити, щоб хрустіли всю зиму? Розбираємо рецепт, фішки й ідеї подачі, щоб ваша заготовка стали зіркою столу.
Також читайте:
Помідори половинками з цибулею та олією: рецепт - https://agrogazda.com.ua/pomidory-polovynkamy-z-czybuleyu-ta-oliyeyu-reczept/
Що робити з зеленими помідорами?
Приготуйте цю смакоту! Для зелених помідорів по-корейських беріть: 2 кг зелених помідорів, 2 морквини, 1 цибулину, 5 зубчиків часнику, 1 ст. ложку коріандру, 1 ч. ложку перцю чилі, 100 мл оцту (9%), 50 г цукру, 30 г солі й 100 мл олії. Моя тітка Галина з Полтави, яка консервує з дитинства, міняє цибулю на зелене перо – смак м’якший. Моркву можна замінити болгарським перцем (1 шт.), а оцет – яблучним (120 мл). Усе це на базарі – до 150 грн, вистачить на 4 банки по 0,5 л. Просто, а результат – вау!
Зелені помідори по-корейськи: як приготувати
Готуємо овочі: Помийте 2 кг зелених помідорів, поріжте на 4-6 частин. Моркву натріть на тертку для корейських салатів, цибулю – півкільцями, часник подрібніть. Мій сусід із Черкас замочує помідори в холодній воді на 30 хвилин – хрустять, як чипси. Міксуємо зі спеціями: У великій мисці змішайте овочі з 1 ст. ложкою коріандру, 1 ч. ложкою чилі, 30 г солі й 50 г цукру. Маринад: Закип’ятіть 100 мл води, влийте 100 мл оцту й 100 мл олії. Залийте овочі гарячим маринадом. У банки: Простерилізуйте банки (10 хвилин у кип’ятку), розкладіть овочі, залийте маринадом і закатайте. Моя кума з Вінниці крутить 5 банок за 2 години. Готово за день, але смак розкриється за тиждень.

Фішки маринаду й спецій
Корейський вайб – це спеції. Перець чилі (1 ч. ложка) дає вогник, коріандр (1 ст. ложка) – пряний дух, часник (5 зубчиків) – пікантність. Оцет (9%, 100 мл) тримає хруст. Мій дядько з Житомира додає 0,5 ч. ложки кунжуту – смак, як із Сеула. Хочете м’якше? Чилі зменшіть до 0,3 ч. ложки. Спеції на базарі – 20-30 грн за набір. Фішка: маринад гарячий (80°C), щоб помідори не розм’якли.
Як зберегти хрусткість помідорів в банках
Щоб помідори хрустіли, тримайте банки в льоху чи коморі при 0…+15°C. Моя подруга з Одеси ховає їх у підвалі – стоять 6 місяців. Стерилізація (10 хвилин) і герметичні кришки – без цього ніяк. Сонце – ворог, псує смак. Відкриту банку тримайте в холодильнику до 2 тижнів. У 2025 році банки (0,5 л) – 10-15 грн, кришки – 5 грн. Зберігайте правильно – і помідори будуть, як щойно з грядки.
З чим смакують корейські помідори
Ці помідори – ідеальний партнер до м’яса, картоплі чи рису. Моя тітка Галина подає їх до шашлику на дачі – гості просять добавки. Додайте в плов (100 г на 1 кг рису) чи салати – пікантність зашкалює. На свято ставте в маленьких піалах – 50 г на порцію. Їх люблять із гречкою чи куркою. Це смакота, що робить обід особливим. Зелені помідори по-корейськи – це хрусткий кайф на зиму. Крутіть банки, додавайте спецій і дивуйте близьких – вони попросять ще!
Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

