Пуер є унікальним сортом чаю, який з віком стає тільки більш цінним. Чим довше він зберігається, тим більше цінності набуває. Цей китайський чай ще й має цілющі якості.
Раніше його пили виключно з оздоровчою метою. Цей чай вважається найбільш корисним, особливо для здоров'я. У Китаї його вважають чаєм для вічної юності, краси та стрункості. Сучасні лікарі також мають про нього непогану дкмку, тож варто заглянути на https://thetea.ua/chay/puer та вибрати собі якісний чай.
Технологія виробництва китайських пуерів
Щоб отримати найкращий чай пуер, селяни, які працюють на плантаціях в Юньнані, винайшли свою унікальну технологію виробництва. Вона полягає в тому, що після складання чайних листочків вони піддаються паровій обробці, потім перекладаються в спеціальні мішки і пресуються.
Сьогодні пресований чай пуер продають по всьому світу: спресовані чайні коржики легко впізнати по сплюснутій закругленій формі. Деякі пуери мають вигляд квадратних плиток.
Чому пуери поставляються у чайні магазини у спресованому вигляді? Відповідь проста: справа в тому, що пресоване чайне листя краще зберігається і не втрачає своїх корисних властивостей у процесі зберігання та транспортування. Спресовані пуери не бояться вологи та прямих сонячних променів, тому покупці завжди можуть бути впевнені в тому, що купують в чайній крамниці не лише ароматний, але й корисний напій.
Види пуера
Досить швидко китайські виробники почали експериментувати із виробництвом пуеру. Особливий внесок зробив технолог Цзоу Бірлян (про нього ви можете прочитати у статті про чайну фабрику Хайвань), завдяки якому пуер розділився на 2 основні види:
- Шен-пуер або зелений (сирий) пуер – продукт природного бродіння. Виготовляють класичним способом, через тривалий час виробництва, до 8 років, коштує значно дорожче. Напій має м'який смак сухофруктів у різних варіаціях. Настій світлий, прозорий з червоним або золотим відливом.
- Шу-пуер або чорний пуер - продукт штучного бродіння, чорного кольору з насиченим смаком, землянистим ароматом і характерною гіркуватістю. Настій темно-коричневого чи кавового кольору. Його виробництво займає менше часу — листки змочують у воді, прибирають у тісні контейнери та залишають на три-чотири місяці.
Способи пресування пуеру
Після ферментації чай залишають у розсипному вигляді або пресують. Відомо кілька основних форм спресованого пуеру:
- Бін Ча - коржик або млинець, вагою від 100 грам до 5 кілограм;
- То Ча - чаша або гніздо, від 3 грам до 3 кілограми;
- Чжуань Ча - цегла, до цього виду немає особливих вимог за вагою, це найдавніший спосіб пресування, обумовлений зручністю тривалого перевезення караванами;
- Фан Ча – рівний квадрат, з видавленими ієрогліфами, вагою від 100 до 200 грам;
- Цзінь Ча - гриб або скручена рідкісна форма пуеру з Тибету, зазвичай вагою 250-300 г;
- Цзін Гуа - гарбуз або імператорський вид.
Що потрібно знати про бруньки пуеру
Це дійсно цікавий чай, який заслуговує на особливу увагу і який можна знайти на https://thetea.ua/chay/puer/f/vyd-puer=ya-bao-brunky.
Це може здатися дивним, але сировину для чаю, що майже не піддається обробці, одержують із тих же дерев, що й для пуерів – одних із найтехнологічно складніших чаїв. Щоправда, є дві відмінності: перш за все, у хід йдуть лише бруьки, тож у рік буває лише один урожай – весняний. По-друге, жодних плантацій – збирачі сировини ходять по саміх джунглях. Втім, цей всі труднощі з цим чаєм: листя просто кладуть на сонці і чекають, коли вони підсушаться природним шляхом. Оскільки сонця у країні навесні достатньо, всі витрати на пошуки сировини окупаються мінімальною необхідністю обробки чаю з бруньок пуеру.
Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.