В центрі уваги

Контактні лінзи: чи всім підходять

Контактні лінзи: чи всім підходять

Контактні лінзи — популярний засіб корекції зору, який використовують мільйони людей у всьому світі. Вони забезпечують ширше поле зору, зручні, непомітні та навіть можуть бути кольоровими. Але такі вироби підходять не всім.

Плюси контактних лінз

На відміну від окулярів, контактні лінзи не обмежують периферичного зору. Це особливо важливо для людей, які займаються спортом або керують автомобілем. Отже, рішення купити лінзи може бути цілком виправданим, але попередньо слід проконсультуватися з офтальмологом.

Комфорт у повсякденному житті — ще одна перевага виробів. Лінзи не сповзають із носа, не пітніють і не створюють відблисків, що може бути проблемою для тих, хто користується окулярами. Вони дозволяють зберегти природний вигляд обличчя, а також змінити колір очей.

Для спортсменів і тих, хто просто веде активний спосіб життя, контактні лінзи є більш практичним вибором, ніж окуляри.

Недоліки контактних лінз

До таких слід віднести:

  • необхідність ретельного догляду;
  • відносно високу вартість;
  • ризик відчуття дискомфорту.

Аби впевнитися, що лінзи підходять, варто придбати одноденні вироби. Тоді стане зрозуміло, чи ви зможете користуватися такими виробами.

Кому контактні лінзи можуть не підходити

Передусім вони можуть не підійти дітям. Використання виробів потребує високого рівня відповідальності та гігієни, що у випадку з малечею дуже складно, навіть неможливо. Оптимальний вік для знайомства з лінзами — 11–13 років.

Також використовувати лінзи не можна людям:

  1. Із хронічними очними захворюваннями, такими як глаукома або часті кон'юнктивіти.
  2. З алергіями. Реакція може виникнути на матеріали лінз або розчини для їх зберігання та догляду.
  3. З синдромом сухого ока. У цьому разі лінзи можуть спричинити дискомфорт і навіть пошкодження рогівки.

Чи можна носити вироби, може сказати тільки лікар. Тому самостійно експериментувати з лінзами не варто.

Чинники, що впливають на вибір

Лінзи підходять для корекції різних порушень зору, включно з міопією, гіперметропією, астигматизмом та пресбіопією. Проте не всі типи виробів ефективно розв’язують складні проблеми. Людям із певними захворюваннями очей, такими як кератоконус або синдром сухого ока, офтальмологи рекомендують носити окуляри.

Важливо пам'ятати, що контактні лінзи потребують високого рівня гігієни. Люди, які не можуть забезпечити належний догляд за лінзами, будуть стикатися з інфекціями.

Деякі професії, наприклад пов'язані з роботою в умовах високого забруднення повітря або з хімічними речовинами, несумісні з носінням контактних лінз.

Якщо ж використовувати вироби можна, але вони спричиняють незручності, краще відмовитися від них на користь окулярів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему