В центрі уваги

Гнучкі методики Agile, Lean, SCRUM як сучасні підходи для керування проєктами

Гнучкі методики Agile, Lean, SCRUM як сучасні підходи для керування проєктами

Сучасні підходи до управління проєктами: Agile, Lean, SCRUM та інші

Через стрімкий розвиток інформаційних технологій успішне виконання завдань залежить від ефективності управління проєктами. Окремі з них вимагають оптимізації, систематизації та контролю. Завдяки сучасним підходам можна підібрати інструменти для виконання smart-задачі. Керівникам важливо знати основи управління проєктами, однак не меншу роль відіграє вміння практично застосовувати різноманітні методології. Завдяки їм можна досягти адаптивного планування, мінімізувати відходи, заощадити час на виконанні, не втративши якості.

Основи Agile

Методологія, як випливає з назви — гнучкий інструмент управління проектом. Agile передбачає постійну адаптацію та вдосконалення плану роботи, а також зміну об’єму і структури завдань. Гнучка методологія передбачає постійну участь клієнта і часту перевірку перебігу проєкту як із боку команди, так і з боку замовника. Завдання, що керуються Agile, потребують ітераційного підходу, що полягає у представленні клієнтам більш удосконаленого продукту.

Agile успішно використовується у ритейл-бізнесі. Методологія допомагає команді, яка одночасно займається кількома проєктами та швидко втрачає фокус, надаючи перевагу операційним, а не проєктним завданням. За допомогою Agile вдається налагодити процеси всередині компанії й виконувати задачі по смарту. Інструмент надає можливість визначити найважливіші критерії, встановити пріоритети, з’ясувати, скільки проєктів можна вести одночасно. Часті зустрічі членів команди та керівників з замовником, швидке реагування на відхилення, аналіз негативних чинників дають можливість успішно працювати над проєктом.

Принципи Lean

Методологія передбачає збільшення цінності продукту для споживача за рахунок зменшення його вартості. Порівняно з традиційними системами, Lean передбачає мінімізацію капіталу, тривалості виробництва, залученості людського ресурсу та місця. Компанія пропонує клієнтові великий вибір високоякісних послуг за низькою вартістю, які виконуються за короткий період. Lean успішно працює у світових компаніях.

Побутує думка, що інструмент підходить для виробництва. Однак досвід свідчить: методологія успішно впроваджується у різноманітні бізнес-процеси, оскільки є за суттю способом мислення. Ощадливе виробництво передбачає не тимчасове скорочення витрат, а дотримання філософії мінімізації на постійній основі. За допомогою методології вдається вирішити труднощі неорганізованих процесів й вирішити смарт-задачі. За рахунок скорочення ресурсів та часу, Lean підвищує ефективність проєкту.

Методологія SCRUM

Інструмент базується на кількох принципах:

  1. Комунікація учасників превалює над процесом.
  2. Продукт, який працює, важливіший, ніж документація стосовно нього.
  3. На першому місці — взаємодія з клієнтом, на другому — договір.
  4. Постійні модифікації важливіші, ніж ретельне дотримання плану.

SCRUM дозволяє випустити продукт, що максимально задовольняє потреби замовника. Створити його саме таким допомагає гнучка методологія. Не всі продукти можливо представити у готовому вигляді клієнтові за тиждень чи місяць. Розробки можуть тривати роками. Оскільки ринок постійно розвивається, для виготовлення товару ставляться нові smart цілі. За допомогою SCRUM команда злагоджено працює і адаптує роботу під завдання.

Інші сучасні підходи

За філософією Kanban схожий на Agile. Суть інструменту полягає у постановці на перший план людини, якості продукту, взаємодії з замовниками, смарт-цілі та готовності змінюватися. Обов’язковим атрибутом методології є дошка. На цьому інструменті створюють візуалізацію, щоб команда наочно бачила проєкт.

Методологія Extreme Programming (XP) передбачає використання гнучких інструментів у роботі над програмним забезпеченням. На відміну від Kanban, Agile та SCRUM, XP не можна використати в інших бізнес-процесах чи в реальному житті. Методологія підходить для складних програмних продуктів, виконуючи smart-систему цілей.

Висновки

Правильний вибір інструменту керування проєктами, наприклад Worksection— запорука його успішної реалізації. Команда працює злагоджено та ефективно й задовольняє потреби замовника. Щоб упроваджувати в бізнес-процеси найефективніші методики, варто вивчати і застосовувати їх, щоб смарт-задача була успішно виконаною.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему