В центрі уваги

Декоративні трави: як виростити їх на своїй ділянці?

Декоративні трави: як виростити їх на своїй ділянці?

Посадити і виростити декоративні трави в саду зможе навіть садівник-початківець. Різноманітність видів та форм цих рослин дозволить вам створити красиві ландшафтні композиції для прикрашання присадибної ділянки без особливих витрат часу та сил. Що ще важливіше, декоративні трави невибагливі і не потребують особливого догляду. Головне — вибрати відповідні сорти, а також враховувати всі аспекти поєднання різних рослин у куртині.

Умови вирощування

Серед декоративних трав дуже багато видів. У цьому зустрічаються як однорічники, і багаторічники. Якщо ви не хочете займатися посівом трав щороку, раціональним рішенням буде обрати красиві багаторічники та замовити їх саджанці в інтернет-магазині Florium. У цьому випадку все, що потрібно від власника, — посадити трави та підрізати стебла навесні.

Усім цим рослинам потрібен мінімальний догляд. Їх не треба удобрювати і поливати, розпушувати ґрунт або затіняти від яскравого сонця. Найголовніше — підібрати сорти, що підходять для вашого регіону та відповідні задуманому в саду ландшафтному дизайну. 

Посадка та розмноження

Найкращим часом для посадки декоративних трав є весна. Можна висаджувати і восени, але до того, як земля починає промерзати. Це дозволить рослинам укорінитися та нормально перезимувати. 

При посадці насінням їх не слід закопувати глибоко. Зверху можна присипати насіння невеликим шаром ґрунтосуміші.

Більшість багаторічників розмножують поділом. Особливих умінь для цього не потрібно, просто дотримуйтесь простих правил агротехніки.

  • Перед тим, як витягати з ґрунту та виконувати поділ материнських рослин, видаліть їх надземні частини.
  • Викопавши рослину, слід садовими ножицями або ножем розділити її надвоє. У злаків мочкувата коренева система, а отже, можна не побоюватися того, що постраждає кореневий стрижень, оскільки фактично його немає.
  • Оптимальною для посадки вважається ділянка, що складається з пучка на 8-10 стебел.
  • Стиснути слід у попередньо добре розпушений грунт.
  • Необхідно заздалегідь підготувати поглиблення. Що стосується глибини загортання, орієнтуйтеся на той рівень, який був до поділу.

Важливий момент — відстань між рослинами. Для великорослих видів (заввишки від півтора метра і вище) дистанція між саджанцями повинна становити мінімум 50 сантиметрів. А для низькорослих (висота яких ледве сягає 0,5 м) достатньо буде 30 сантиметрів.

Полив та догляд

Після посадки декоративні трави не потребують складного догляду. Протягом кількох тижнів слід стежити за поливом. Від цього залежить формування коренів та в цілому розвиток рослини. У посушливий період трави холодного сезону потребують регулярного поливу.

Трави не потребують добрив, тому вам слід відмовитися від будь-яких добавок компосту та інших підживлень — органічних чи ні — навіть при посадці.

Обрізка після посадки для підтримання декоративності є зайвою. Вперше обрізка виконується тільки на старті нового сезону, коли необхідно очистити рослину від торішніх стебел, що засохли, звільнивши місце для молодих пагонів. 

Проблеми та їх вирішення

У деяких випадках навесні має місце випереджаюче зростання бур'янів, тому в початковий період росту декоративної трави може знадобитися разова механічна обробка ґрунту.

З іншого боку, деякі види злаків активно розмножуються і можуть захоплювати всю доступну територію. Якщо вибраний вид використовує для розмноження підземні пагони, має сенс організувати окрему клумбу або висаджувати рослини в попередньо вкопану в землю ємність відповідної форми.

У числі проблем, які часто зустрічаються при вирощуванні багаторічників, — випрівання. Це загибель культур у зимово-весняний період внаслідок тривалого перебування під снігом і виснаження, через яке трави стають схильні до різних захворювань. Найкращою профілактикою є правильна посадка, а також вапнування кислого ґрунту.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему

Останні матеріали