В центрі уваги

Засоби самооборони на вулиці. Що використовувати

Засоби самооборони на вулиці. Що використовувати

Харків'ян закликають уникати вуличних конфліктів, але в разі невідворотності сутички бути максимально обережними та виваженими, не використовувати заборонені засоби захисту.

Як передає "Думка", про це говорять експерти в галузі вуличної самооборони.

На сьогодні в Україні ще не легалізована короткоствольна зброя, а судова практика осіб, які перевищили допустиму міру самооборони, свідчить про те, що в більшості випадків прості громадяни залишаються сам на сам із вуличною злочинність, яка, до речі, зросла у воєнний час.

Експерти називають кілька предметів, що найчастіше використовуються для самообороно на вулиці: газовий балончик, ніж та пістолет. Усі ці предмети – лише умовно підходять для самозахисту.

1. Газовий балончик. Цей засіб є найпростішим у застосуванні, майже не вимагає психологічних зусиль для застосування, не сильно шкодить нападнику, а до того ж абсолютно легальний і продається в багатьох магазинах за невеликі гроші. Однак для застосування є нюанси. Газові балончики відрізняються за типом розпилення та діючою речовиною. Балончики відрізняються для застосування на відкритому повітрі, у приміщенні та в маленькому приміщенні. Використання невідповідного балончика може нашкодити самій особі, а також можне тільки розізлити нападника, оскільки реальної шкоди йому не заподіює. Також варто пам’ятати, що дуже часто дія газу або дуже сильно зменшена, або взагалі відсутня на осіб, котрі перебувають у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння. Крім цього, потрібно бути уважним, оскільки, наприклад, у разі розпилення у дуже тісному приміщенні (зокрема, ліфті), під дію газового балончика потрапляє і особа, що його розпилює. У разі нападу групи осіб, газовий балончик є абсолютно неефективним.

2. Ніж. Варто розуміти, що в Україні дозволені для носіння тільки ножі, котрі не є холодною зброєю (наприклад, складні перочині ножі). Такі ножі відкрито й абсолютно легально продаються у спеціалізованих магазинах. Однак у разі, якщо вас зупинить із ножем працівник поліції, не виключено, що вам доведеться доводити легальність ножа. Цей засіб офіційно не дозволений для самозахисту, оскільки є дуже небезпечним для життя та здоров'я. Тому жін. варто використовувати тільки в разі реальної небезпеки для вашого життя, коли іншого виходу з ситуації немає. Також кожен має пам'ятати, що ножем не прийнято лякати, якщо ви його вже дістали, то потрібно застосовувати. Для використання ножа потрібна дуже серйозна підготовка та психологічна витримка. Цей засіб не рекомендовано носити новачкам.

3. Пістолет. Цей засіб дозволений дуже небагатьом. Його використання дуже регламентоване. Обмеженим категоріям громадян продаються тільки засоби для відстрілювання гумових куль. У загальному доступі – пневматичні пістолети і пістолети під патрон Флобера. Від останніх користі майже ніякої, оскільки реальної шкоди нападнику вони заподіяти не зможуть. Налякати також вийде не всіх, оскільки такі пістолети, хоч і схожі на вогнепальні, однак будь-який більш-менш обізнаний зі зброєю чоловік, зможе зрозуміти, що на нього наставлена "хлопушка".

У будь-якому разі в наш дуже неспокійний час намагайтеся уникати конфліктів та насильства. Уникайте елементарної грубості у суперечках з незнайомими людьми – будь-яка словесна суперечка може перерости у серйозний конфлікт. Будьте добрішими та обережнішими!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему

Останні матеріали