В центрі уваги

Анатолій Цьось: «Щиро дякую студентам, викладачам, усім працівникам за активну громадянську позицію, системну волонтерську діяльність і високу якість освіти!»

Анатолій Цьось: «Щиро дякую студентам, викладачам, усім працівникам за активну громадянську позицію, системну волонтерську діяльність і високу якість освіти!»

«Цей рік був досить напружений як для Волинського національного університету, так і для всієї України. І це зрозуміло, адже в нашій країні триває війна, ми всі живемо в умовах воєнного стану та російської агресії. І звичайно, що це наклало відчутний відбиток на нашу діяльність.

Серед основних векторів, якими рухався університет цього року, — це волонтерство і допомога ЗСУ. Неодноразово ми вирушали на схід. Ось нещодавно відвідали Луганський прикордонний загін. Днями я повернувся з поїздки, під час якої передав підрозділам 14 окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого і 100 окремої бригади Сил територіальної оборони від університетської спільноти 16 квадрокоптерів, зокрема DJI MAVIC 3T Thermal і DJI MAVIC 3E Enterprise, дві зарядних станції з комплектами акумуляторних батарей до квадрокоптерів, а також смаколики з малої батьківщини.

Уявіть собі, ми зі студентами та педагогічним колективом змогли зібрати майже мільйон гривень! І це не бюджетні кошти чи кошти установ, а особисті гроші!

Я мав честь отримати від командира 100 окремої бригади територіальної оборони України Руслана Ткачука відзнаку «ЗА ОБОРОНУ РІДНОГО КРАЮ». Передусім, це висока оцінка великої волонтерської роботи всього колективу університету», — наголошує ректор Волинського національного університету імені Лесі Українки Анатолій Цьось.

Про навчання в умовах воєнного стану, переваги університету, дуальну освіту та програму «Подвійний диплом» – в актуальному інтерв’ю з Анатолієм Васильовичем.

— Звичайно, що, окрім волонтерства, ми маємо виконувати свою основну функцію — забезпечувати якісною освітою та контролювати безпеку освітнього процесу. В умовах війни це, знову ж таки, не легко. Тому на початку навчального року ми перевірили всі укриття, якими обладнаний університет, та гуртожитки. Крім того, перейшли на навчання у дві зміни для того, щоб було достатньо місця в укриттях у випадку оголошення повітряної тривоги.

Загалом 2023-й був для нас з точки зору освіти продуктивним. Маємо чудові результати в рейтингах. Зокрема Волинський національний університет імені Лесі Українки зайняв 17-ту позицію в консолідованому рейтингу університетів за 2023 рік, увійшов у ТОП-10 класичних закладів освіти та посів 103-тє місце в рейтингу QS Eastern Europe University 2024. Крім того, наш виш зарахований до групи закладів вищої освіти з найменшим показником ризику — 15 балів.

Це свідчить про те, що ми не шукаємо причини, щоб не працювати, а навпаки, знаходимо можливості для успішного ведення освітньої діяльності.

Анатолію Васильовичу, якими є основні переваги навчання в університеті?

— Якщо говорити про основні наші конкурентні переваги, то, в першу чергу, це академічна мобільність та програма «Подвійний диплом». Сьогодні в університеті гуманітарних та природничих наук ім. Яна Длугоша в Ченстохові навчається 247 наших студентів за програмою «Подвійний диплом». Крім того, наші студенти здобувають освіту в інших вищих навчальних закладах за кордоном, зокрема в Польщі, країнах Балтії тощо. Загальна кількість студентів, які отримають подвійний диплом, — близько трьохсот.

Дуже багато наших студентів у цьому році реалізували державну академічну мобільність за програмою «Еразмус+». Цікавою була співпраця з університетом Познані, чимало наших працівників та студентів брали активну участь та підвищували свою кваліфікацію у літніх школах за різними напрямками.

Другий напрямок та ще одна перевага нашого університету — це реалізація дуальної освіти. Вважаю, що надзвичайно правильним рішенням було долучити потенційних працедавців до діяльності вишу, щоб вони мали можливість працювати з нашими студентами. Завдяки цьому студенти можуть реалізовувати паралельно і навчання, і трудову діяльність, вивчати алгоритм діяльності тієї чи іншої установи, підприємства тощо, мати перед собою певний зразок успішності. Ми вже маємо дві спільні лабораторії з працедавцями і продовжуємо плідно працювати в цьому напрямку.

Ще одним важливим та цікавим напрямком нашої роботи в цьому році став розвиток студентоцентризму та вільного вибору освітньої траєкторії студентами, коли серед повного переліку дисциплін, викладання яких забезпечує університет, вони можуть обирати ту частку предметів, яку прагнуть поглиблено вивчати поряд зі своїми професійними дисциплінами. І цей процес є об’єктивним та позбавленим адміністративного чи викладацького впливу.

Хочу також відзначити дуже ефективну роботу студентської ради з волонтерськими організаціями, всеукраїнськими студентськими об’єднаннями. Наші студенті загалом дуже активні та постійно беруть участь у роботі університету, різних робочих органів, що дозволяє орієнтуватися на інтереси студентів, їхні бажання, робити студентське життя цікавішим.

Наскільки важливим для надання якісної освіти є кадровий потенціал та матеріально-технічне забезпечення вишу?

— Це дуже важливо! Ми пишаємося тим, що маємо потужний кадровий склад. В університеті працює понад 760 викладачів різного профілю. Це дозволяє як забезпечити якісний освітній процес, так і брати участь у розробці регіональних та місцевих програм, зокрема Стратегії розвитку нашого міста і Волинської області.

Якою була вступна кампанія в університеті у 2023 році?

— Вступна кампанія будь-якого університету є показником якості, адже дозволяє наочно побачити ефективність та конкурентоспроможність того чи іншого закладу. Наш університет надзвичайно вдало провів вступну кампанію. На різні рівні та ступені освіти вступило понад 4000 студентів у 2023 році, зокрема з тимчасово окупованих територій та територій, де зараз, на жаль, ведуться активні бойові дії. Частина студентів має батьків — учасників бойових дій. Так, усім тим, хто потребував соціальної підтримки в рамках чинного законодавства, ми допомогли.

Упродовж року Ви укладали тристоронні договори про навчання з використанням елементів дуальної форми з багатьма навчальними та освітніми закладами. Якою є головна мета цих договорів?

— Формування ефективного потужного університету можливе лише через відкриту політику та співпрацю з освітніми установами, громадськими організаціями, бізнесом та владою. Ця співпраця має бути різнорівневою та починатися зі шкіл і коледжів. Вагомим позитивним моментом такої співпраці є залученість викладачів до роботи школи, зокрема читання різноманітних лекцій, участь у складі журі в конкурсах, які проводить школа, здійснення керівництва наукових робіт учнів, підвищення кваліфікації учителів на базі нашого університету.

Укладення договорів з різними університетами також передбачає стажування наших викладачів та забезпечення внутрішньої мобільності для студентів. У нас налагоджена, зокрема, плідна співпраця з Чернівецьким університетом. Зараз ведемо консультації зі Львівським національним університетом імені Івана Франка.

Саме для забезпечення такої комплексної роботи й укладаються подібні угоди.

Анатолію Васильовичу, поділіться актуальними планами університету.

— Ми зараз активно працюємо над започаткуванням у 2024 році нових освітніх програм.

Мова йде про такі цікаві програми для вступу після школи, як, для прикладу, «Дизайн одягу (взуття)», «Економіка та безпека бізнесу», «Діджитал облік та консалтинг», «Митна справа та фінанси зовнішньоекономічної діяльності», «Логістика», «Хімія ліків», «Комп’ютерно-інтегровані технології, дистанційне керування та робототехніка», «Технології захисту навколишнього середовища», «Середня освіта. Біологія та здоров’я людини». У магістратурі – «Менеджмент та підприємництво», «Маркетинг і міжнародна логістика», «Підприємництво, торгівля та організація бізнесу».

Якщо підбити підсумки 2023 року, кому б хотіли подякувати?

— Щиро дякую студентам, викладачам, усім працівникам за активну громадянську позицію, системну волонтерську діяльність і високу якість освіти!

Та висловлюю безмежну подяку Збройним силам України, що ми в тилу змогли прожити цей рік відносно спокійно та безпечно і виконувати свої основні функції.

А найголовнішим бажанням усіх українців на 2024 рік, безперечно, є наша перемога над російськими загарбниками.

Ірина Белоцька

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, луцьк, освіта
В тему

Останні матеріали