В центрі уваги

Олег Батюк: «У єдності – сила! Науковці та освітяни об’єднуються заради перемоги України!»

Олег Батюк: «У єдності – сила! Науковці та освітяни об’єднуються заради перемоги України!»

Україна тільки на шляху до повноправного членства в Євросоюзі. Але завдяки громадській організації «Міжнародна фундація науковців та освітян» (ГО «МФНО», INTERNATIONAL EDUCATORS AND SCHOLARS FOUNDATION, IESF) ви вже зараз можете стати частиною наукового та освітнього простору країн ЄС і Америки. А як це зробити, розпитаємо в голови правління Міжнародної фундації, доктора юридичних наук, професора Олега Батюка.

– Олеже Володимировичу, «Міжнародній фундації науковців та освітян» у вересні 2023-го виповнилося п’ять років. Тобто ваш розвиток припав якраз на непрості періоди ковіду та повномасштабного вторгнення…

– Так, і якраз у час COVID-19 ми почали дуже гарно працювати. Адже в усьому світі активізувалися дистанційна робота та онлайн-освіта. І якраз ми стали тими, хто запропонував науковцям та освітянам проходити стажування, вебінари, підвищувати кваліфікацію онлайн.

– У час активних бойових дій ця робота продовжилася?

– Лише в перші три місяці ми взяли паузу. А з травня 2022-го відновили роботу. Щоправда, з офісу в Києві переїхали до Луцька, бо на Волині безпечніше, більшість наших працівників і волонтерів трудяться дистанційно, а я із січня 2023 року призупинив викладацьку діяльність в університеті, де був професором кафедри державної безпеки, і тепер проходжу службу офіцером Національної гвардії України, поєднуючи її з міжнародною науковою діяльністю як голова правління Міжнародної фундації науковців та освітян.

Станом на тепер якою є ваша громадська організація?

– Насамперед приємно, що за цих майже два роки повномасштабної війни дуже зблизилися освітяни й науковці. До прикладу, в лютому 2023 року ми запустили і в червні реалізували проєкт «Наближаємо перемогу разом» – із придбання тактичного автомобіля для потреб Національної гвардії України. На офіційному сайті фундації ми подякували всім небайдужим членам організації, які долучилися до проєкту і зібрали 8 750 гривень. А ще 170 тисяч гривень виділила наша громадська організація.

https://www.iesfukr.org/article/200 

Скільки членів наразі налічує Міжнародна фундація?

– За останній рік ми стрімко зростаємо. Станом на березень 2022-го в нас було близько 900 осіб. А от якщо подивимося на офіційному сайті, то побачимо: зараз наша команда – це понад 1900 освітян та науковців із усієї України. І на момент виходу публікації це число буде ще більшим. Адже ми запрошуємо до Міжнародної фундації всіх активних людей, і щоденно членами організації стають близько п’яти-семи осіб.

Тобто за час повномасштабної війни кількість членів організації зросла більш ніж удвічі! Як вам це вдалося?

– Думаю, особливість українців у тому, що в період труднощів ми згуртовуємося, аби спільно пройти випробування. І саме наша фундація стала тим об’єднавчим елементом, яка допомагає не лише навчатися, а й підтримувати ментальне здоров’я.

З яких регіонів України найактивніше долучаються до вас освітяни й науковці?

– Не повірите! З південних та східних областей, де найважче. Також активно приходять з центральних регіонів, трохи менше – із західних. Але це не так важливо. Адже ми ділимо освітян та науковців не за регіонами, а за активністю та ініціативністю.

Яких успіхів досягають члени вашої організації?

– Насправді їх багато, тому важко й перелічити всі одразу. Тим паче, що за останній рік у нас збільшилася кількість закордонних партнерів. От, приміром, нещодавно ми уклали меморандум про спільну наукову роботу з університетом економіки у Клайпеді (Литва). Серед наших партнерів і такі відомі в ЄС університети, як Європейський університет Віадріна Франкфурд (місто Одер, Німеччина) Чеський технічний університет у Празі, Науково-дослідний інститут Люблінського науково-технологічного парку (Польща), Економічно-гуманітарна академія (Варшава), Грузинський авіаційний університет та Університет Шота Руставелі (Батумі).

Не можу не відзначити, що серед наших партнерів – Каліфорнійський університет у Лос-Анджелесі, з яким у грудні 2022 року ми також уклали меморандум.

З українськими вишами так само активно співпрацюєте?

– Звичайно. Серед наших партнерів – Львівський державний університет внутрішніх справ, Харківський національний педагогічний університет імені Григорія Сковороди і Харківська гуманітарно-педагогічна академія, Запорізька політехніка, Університет митної справи та фінансів, Національний транспортний університет, Хмельницький університет соціальних технологій, Херсонський національний технічний університет, Уманський національний університет садівництва, Полтавський університет економіки і торгівлі, Поліський національний університет, Житомирський державний університет імені Івана Франка.

І це, я так розумію, не межа?

– Звісно, повний перелік наших партнерів – на офіційному сайті. Там же можна відкрити вкладку з інформацією про вартість навчання в наших партнерів та пропозиції щодо здобуття освіти грантовим коштом. Що це означає? Студент з України дистанційно складає іспит з англійської чи польської мови. Якщо він підтверджує знання іноземної на рівні мінімум В2, йому пропонують грантовий проєкт для безкоштовного навчання або на бакалавраті, або на магістратурі. Це дуже класна пропозиція від наших міжнародних партнерів. Вона мотивує освітян і їхніх дітей вивчати іноземну та відкривати перед собою нові перспективи.

Думаю, ця інформація багатьох зацікавить. У такому випадку як можна зв’язати з вашою Міжнародною фундацією?

– Найпростіше – через інтернет. Пишете в пошуковику «Міжнародна фундація» – і гугл першим пропонує сайт нашої громадської організації https://www.iesfukr.org/aboutus.

Яким чином вдалося налагодити настільки потужну співпрацю?

– Маємо дуже хорошу команду в офісі та наших волонтерів у різних куточках світу, які вільно володіють англійською мовою, що дозволяє вільно листуватися з перспективними партнерами. Скажімо, зараз ми ведемо перемовини з університетом міста Лондон, що в провінції Онтаріо в Канаді. Сподіваюся, з ними також домовимося про співпрацю.

Щоб переконати у вигідності співпраці з фундацією, які аргументи наводите?

– Просто демонструємо результати своєї діяльності: скільки заходів проводимо щомісяця і протягом року. Уся інформація публічна, вона є на нашому сайті https://www.iesfukr.org/events.

Я дякую, що журнал «Твій стиль» теж допомагає нам доносити корисну інформацію для освітян та науковців.

Щоб деталізувати, давайте пройдемося за найбільш затребуваними напрямками вашої роботи.

– Зараз ми виношуємо доволі амбітний план міжнародної наукової трансінтеграції через реалізацію інноваційних міжнародних проєктів, оскільки маємо в цій сфері позитивний досвід з Національним інженерним університетом у Перу (м. Ліма). Так у червні-липні 2023 року ми успішно реалізували проєкт з підготовки міжнародної наукової монографії «Світові тенденції використання інтерактивних технологій в освіті» https://www.iesfukr.org/repository. До проєкту залучили більше як три десятки освітян та науковців з України, Польщі, Чехії, Німеччини, Литви та, звісно, Перу.

Також успішно реалізували новітній для нас проєкт з Національним агентством державної служби, а у липні 2023 року для посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування провели довготривале підвищення кваліфікації за досить актуальними темами: «Проєктний менеджмент», «Лідерство», «Корпоративна культура в організації». У цих заходах взяли участь понад 100 осіб з усіх регіонів України.

У реалізації цих проєктів яка роль Міжнародної фундації?

– Ми виступаємо організаторами, запрошуємо спікерів – як іноземних (Німеччина, Польща, Чехія, Італія), так і українських, членів нашої громадської організації. 

Участь у подібних проєктах, наскільки знаю, вартує немалих грошей?

– У цьому питання ми теж є фінансово привабливі. Наприклад, участь у двотижневому навчанні для державного службовця (до якого входять щоденні лекції плюс формат «запитання-відповідь») обходилася всього в 400 гривень. Для членів громадської організації практично на усі проєкти є знижка 50%. Такої суми не завжди навіть на дорогу вистачає, не кажучи вже про проживання й харчування. По завершенні навчання учасник повинен скласти своєрідний іспит – заповнити анкету учасника зворотного зв’язку із запитаннями щодо засвоєної під час лекцій інформації. Ми перевіряємо відповіді та, якщо вони правильні, видаємо учаснику сертифікат. Тобто в нас немає такого, що заплатив гроші, нічого не вивчив і маєш сертифікат без жодних знань. Ні, Міжнародна фундація науковців та освітян гарантує якість. Такий принцип нашої роботи.

Дуже актуальним є нині навчання, по завершенні якого людина отримує так званий подвійний диплом, тобто той, який не потрібно підтверджувати в країнах ЄС. У цьому напрямку ви працюєте?

– Так. Достатньо написати на нашу електронну пошту лист, викласти свої запити, розповісти, в якому з українських вишів зараз навчається студент і диплом за яким фахом хотів би отримати за кордоном. Після цього ми зв’язуємося з нашими міжнародними партнерами. Вони порівнюють навчальну програму свого університету й українського. Якщо є збіг програм хоча б на тридцять відсотків, можна говорити про співпрацю. Спільні дисципліни студент складає в українському виші. А решту предметів вивчає і складає в закордонному університеті – або дистанційно, або офлайн. Окрім знань дисципліни, обов’язковим є знання іноземної на не нижчому від В2 рівні.

А таке навчання платне?

– Усе залежить від того, чи отримає студент стипендіальний грант. Але в будь-якому разі іноземний університет з числа наших партнерів подає документи українського студента, щоб навчання було оплачене за програмою «Еразмус+». Це програма Європейського Союзу у сфері освіти, професійної підготовки, молоді та спорту. 

Чи можуть на таку ж фінансову підтримку розраховувати освітяни й науковці, які бажають пройти навчання або стажування за кордоном?

– Ні, лише студенти. Але освітянам і науковцям зекономити кошти можна іншим способом. Адже ми пропонуємо дистанційне навчання. От із 16 жовтня до 16 грудня тривав проєкт, який наша фундація проводила спільно з Венеційським університетом Італії. Ми запросили спікерів з України, Польщі та Італії. Також запускаємо новітній проєкт з підвищення кваліфікації «Тактична медицина, парамедицина та медицина катастроф у період війни» спільно з Чеським технічним університетом (місто Прага) та Інститутом науково-дослідним Люблінського парку науково-технологічного (місто Люблін). 

– Які плани виношуєте на період після нашої Перемоги?

– Хотілось би втілити наміри щодо проведення дуальної освіти. Уже маємо попередні напрацювання, аби українські студенти, які навчаються за фахом «Готельно-ресторанна справа», «Фізична реабілітація», могли проходити тримісячне стажування в Італії і при цьому не лише здобувати практичні навички, а й заробляти від 800 до 1200 євро щомісяця. Як на мене – чудова перспектива.

На цій позитивній ноті ми плавно підійшли до підсумку нашої розмови.

– Так, і оскільки ми розмовляємо напередодні Різдвяно-Новорічних свят, то в першу чергу вітаю з прийдешніми святами вас та ваших читачів. Щиро бажаю в новому році Перемоги України, мирного неба над головою та сповнення планів і задумів! Нашим освітянам і науковцям зичу творчого натхнення у їхній важливій роботі та об’єднання спільних зусиль задля Перемоги України! Слава Україні!

– Героям слава!

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, луцьк
В тему

Останні матеріали