В центрі уваги

Кредитування бізнесу: всі «за» та «проти»

Кредитування бізнесу: всі «за» та «проти»

Трапляються ситуації, коли гроші потрібні тут і зараз, однак з причин нестачі прибутку, затримки оплат чи невиплати боргу позичальниками дістати потрібну суму стає дуже складно. Одне з можливих рішень в таких випадках — отримання кредиту від банку. Наскільки корисні чи шкідливі ці банківські продукти для підприємців? Розбираємось в цьому матеріалі.

Переваги кредитів

Почнемо з огляду причин, з яких розглянути кредит як спосіб розв'язання проблем все ж варто:

  • Швидкість.Невеликі кредити можна отримати за 30-60 хвилин, а більш значні суми — за 1-3 дні. Це набагато швидше, ніж очікування повернення боргів чи пошук інвесторів.
  • Незалежність. Не потрібно повідомляти клієнтів, боржників, партнерів чи інвесторів про скрутний фінансовий стан: достатньо лише отримати кредит, налагодити розрахунки та після виплутатись зі складної ситуації самотужки.
  • Асортимент.Банки України пропонують безліч різних видів фінансування на ті чи інші потреби з різними умовами, ставками та термінами. Чим більший вибір, тим вищий шанс знайти продукт, який відповідає заданим параметрам.

Наприклад, банк Південний пропонує не просто гроші в кредит, а цілі галузеві рішення, які відповідають кожному окремому сегменту економіки, в якій залучена компанія, а також націлюються на розвиток та масштабування бізнесу — https://bank.com.ua/kb-industry-solutions. Кожен пакет містить оптимально підібрані банківські продукти та послуги, відсортовані для різних галузей.

  • Вигідність.За умови внесення застави чи гарантії, банки можуть надавати кредити під низькі відсотки (від 5% річних), які є нижчими навіть за рівень інфляції. Крім того, в деяких випадках за своєчасне погашення боргу впродовж певного терміну відсотки не нараховуються.

Недоліки кредитування

Так, банківське фінансування як послуга має і певні недоліки:

Платність

За користування послугою доведеться заплатити, а тобто витратити більше, ніж планувалось від початку. Інколи відсотки доходять до 100-200% і більше річних, що може призвести до неможливості сплати боргу та банкрутства.

Зобов'язання

Поки кредит не закритий, доводиться інколи «підтягувати паски» та відмовлятись від нових інвестицій, підвищення зарплат чи оновлення ОЗ. Ба більше, платежі потрібно вносити незалежно від розміру прибутку чи виторгу, що може негативно відобразитись на бізнесі.

Ризики

Q41nPK4jMkEkXWGViF5YUHlI-L3Ph_Ax0F2NZGbFd3QvzSB3pcQxrQlbkgyD4AmBB_F_4xhA6qtXot3wkYZA8TH3Pjy1f7pG63mBsPvw5PYPIM6eYis5PWN1HKFUXHR9NngMcwRLuVwsDAhSphc3VUM

Кредит під заставу — це ризик втрати застави у випадку несплати боргу. Якщо ж застава відсутня, це лише погіршує ситуацію: в разі фінансових складнощів та наявності великих боргів, компанію можуть закрити та визнати банкрутом, що стане тягарем для власника бізнесу на найближчі 2-5 років.

Попри все це, фінансування як послуга користується популярністю серед підприємців, адже з дотриманням всіх умов, своєчасним внесенням платежів та фінансовим плануванням проблем не виникає. Зважте всі за та проти, проаналізуйте можливі ризики та прийміть оптимальне для себе рішення!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему

Останні матеріали