2 Травня 2024
Новини

росіяни за 5 місяців стратили 15 українських військових при спробі здатися в полон

росіяни за 5 місяців стратили 15 українських військових при спробі здатися в полон

російські військові, імовірно, від початку грудня 2023 року стратили щонайменше 15 українських військовослужбовців, які хотіли здатися в полон, і, можливо, ще шістьох, які здавалися або вже здалися в полон.

Про це йдеться у звіті міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch.

Організація провела дослідження трьох випадків імовірної страти без суду та слідства щонайменше 12 українських військових на основі відео, знятих з безпілотників та опублікованих у соцмережах 2 та 27 грудня 2023 року, а також 25 лютого 2024 року.

У звіті зазначається, що в усіх цих випадках українські військові демонстрували «явний намір» здатися в полон, і оскільки вони більше не брали участі в бойових діях, відповідно до норм міжнародного гуманітарного права та законів війни, вони не могли бути цілями застосування військової сили.

Дослідникам вдалося визначити місця, де сталися дві із трьох страт, проте через відсутність точних геоданих не вдалося встановити геолокацію третього. 

Крім того, правозахисники перевірили ще один — четвертий — випадок шляхом аналізу відео, що з’явилося в соціальних мережах 19 лютого. У ньому двоє російських військових розстрілюють трьох беззбройних українських солдатів, які здалися в полон. Утім, організації не вдалося верифікувати місце, де трапився інцидент, хоча користувач, що поширив запис, нібито вказав його.

Розслідування п’ятого інциденту ґрунтувалося на інтерв'ю з українським військовим, оприлюдненому в месенджері Telegram 18 лютого, а також на матеріалах ЗМІ, які, зокрема, публікували інтерв'ю з членами родини одного з загиблих. За наявною інформацією, у цьому випадку було страчено шістьох військовослужбовців.

У звіті йдеться, що один з випадків стався 25 лютого. На відео, знятому з безпілотника, видно, як щонайменше семеро українських солдатів виходять з бліндажа, розташованого серед дерев між двома полями, знімають бронежилети, принаймні один з них знімає шолом, після чого всі вони лягають обличчям униз.  

Водночас п’ятеро російських солдатів, яких дослідники ідентифікували за червоними пов’язками на руках і ногах, ціляться зі своїх кулеметів і стріляють у напрямку українських військових, які здалися.

Тоді шестеро українських військових продовжували лежати обличчям вниз, реагуючи на постріли, а один намагався повернутися в бліндаж, але не встиг і в нього влучила куля. За даними організації, інцидент стався поблизу села Іванівське в Донецькій області. 

У HRW вважають, що випадки таких страт не є поодинокими. Дослідники також ідентифікували відео з окремим моментом бою, зняте з російського дрона й оприлюднене 5 лютого. Їм не вдалося встановити, чи намагалися українські військові здатися в полон, проте на записі чутно, як чоловік віддає наказ російським солдатам «не брати полонених, усіх розстріляти».

Правозахисники наголошують, що всі подібні інциденти мають бути розслідувані як воєнні злочини.

Нагадаємо, ввечері 17 лютого росіяни в мережі поширили відео, на якому було видно тіла українських військових. Деяких із них упізнали їхні рідні: це були українські захисники, яких не змогли евакуювати з позиції «Зеніт» в Авдіївці під час відходу українських військ.

Наступного дня стало відомо про розстріл поблизу села Веселе Бахмутського району. На записі з камери дрона видно, як під час штурму українських позицій російський окупант розстріляв двох військовополонених. Донецька прокуратура розпочала розслідування щодо обох випадків.

А 20 лютого мережею поширилося відео розстрілу військовими армії рф трьох полонених українських захисників поблизу села Роботине Запорізької області.

Ще один випадок розстрілу зафіксувала камера дрона, відео з якого опублікувала моніторингова платформа DeepState. На ньому видно, як спочатку російські солдати наказують українським захисникам вийти з окопу. Потім, зібравши всіх оборонців в одному місці та відійшовши на декілька метрів, окупанти випустили по них автоматні черги.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, полон
В тему