В центрі уваги

Як не допустити ожиріння у кота - поради ветеринара

Як не допустити ожиріння у кота - поради ветеринара

Дуже часто нам здаються милими зображення товстеньких та пухкеньких котиків. Побачивши таке фото в інтернеті, люди посміхаються. Але насправді це аж ніяк не привід для радості. Навпаки – це признаки проблем зі здоров’ям та самопочуттям тваринки, про які вона не скаже.

Як зрозуміти, що в кота ожиріння?

Ідеальний стан для котика характеризується правильними пропорціями: ребра легко промацуються пальцями під невеликим прошарком жиру, помітна талія, живіт підтягнутий.

Ожиріння має місце тоді, коли вага улюбленця більше від норми на 20%. Відкладення спостерігаються на спині та животі.

Надмірна вага проявляється в поведінці – малорухливість, лінощі, зміна апетиту. Крім того, виникає багато ризиків для здоров’я тварини, таких як діабет, проблеми з внутрішніми органами, артрит, репродуктивні захворювання, ортопедичні негаразди та інше.

Причини появи ожиріння

Першочергова причина – незбалансоване та нераціональне харчування. Воно виникає, коли мисочка завжди повна їжі, власник не дотримується рекомендованих порцій корму, постійно підгодовує котика смаколиками, жаліє жалібний погляд та дає свою їжу зі столу.

Спричинити набір маси здатні гормональні розлади, які діагностують після стерилізації або кастрації. Такі вихованці втричі частіше страждають від зайвої ваги.

Малорухливий спосіб життя, відсутність фізичних навантажень та витрати енергії провокують надлишкову вагу. Особливо це стосується котів, що утримуються у квартирах та рідко проводять час на відкритому повітрі.

Проявитись ожиріння може і як наслідок хвороб: астми, діабету, серцевої недостатності, гепатопатії, гіпертензії, проблем із сечовидільною системою. Вчасна консультація ветеринара у Києві допоможе діагностувати наявність захворювань. Платформа VETHUB спеціальноо створена для власників домашніх улюбленців, тут можна знайти та записатись онлайн до кращого ветеринара або клініки. Деякі медикаментозні засоби стають факторами ризику збільшення жирового прошарку.

Поради щодо профілактики надлишкової ваги

Візит до ветеринара дозволить власникам упевнитись у відсутності небезпечних хвороб, а також отримати корисні рекомендації щодо попередження ожиріння.

Декілька простих порад, як вберегти свого улюбленця від зайвої ваги:

  • забезпечити збалансоване, натуральне харчування;
  • дотримуватись вказаних на пакуванні корму пропорцій;
  • правильно використовувати мисочки для повільного годування, які регулюють темп харчування, кількість спожитого корму та калорій;
  • обмежити кількість смаколиків;
  • обирати максимально корисні ласощі, але і їх давати обмежено;
  • краще часті невеликі порції їжі;
  • заохотити улюбленця до активності, ігор, розваг з іграшками;
  • стерилізованим (кастрованим) тваринам потрібно лише 80% доопераційного обсягу їжі, краще віддавати перевагу спеціалізованим кормам для таких котиків, які містять до 10% жиру в складі.

Необхідно регулярно відстежувати стан тваринки. Періодичне зважування допоможе зрозуміти, чи правильно налаштований процес годівлі та активного відпочинку. Не варто ігнорувати питання ваги домашніх вихованців, адже це турбота про їх здоров’я та якість життя.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему