В центрі уваги

Карпатська баня для здоров’я та міцного сну

Карпатська баня для здоров’я та міцного сну

Карпати — це не лише казкові гори, мальовничі краєвиди та кришталево чисті річки. Цей регіон має ще одну перевагу — він дозволяє повернути здоров’я та гарне самопочуття. Цьому сприяють цілюще гірське повітря, екологічно чисті продукти та різноманітні спа-процедури. Наприклад, заслуговує особливої уваги карпатська баня в Буковелі.

Історія карпатської бані

Перші згадки про баню належать до II століття н.е. В той час Карпати межували з Верхньою Дакією, що входила до складу Римської імперії, де баня була обов’язковою у кожному домі. З часом інші народи запозичили традицію митися в бані. Тому не можна виключати, що предки гуцулів будували пані за зразком римських термів.

Пізніше слов'яни, які оселилися в Карпатах, перетворили баню на справжній культ. Вони топили її березовими полінцями і почали використовувати віники та трав'яні настої. Віник виготовлявся відповідно до певних правил і лише у певний сезон.

Photo interior details finnish sauna steam room bathhouse with traditional sauna accessories basin birch broom scoop felt hat towel

Сучасна карпатська баня поєднує в собі вплив угорських, словацьких, румунських та українських традицій. Кельти, даки, гуцули — багато націй додали свій колорит до створення сучасної парної, яку ми відвідуємо сьогодні.

Переваги бані

Парна корисна для здоров'я та самопочуття. Вона:

  • посилює кровообіг. Під впливом тепла кров швидше циркулює, що покращує живлення тканин та органів;
  • активізує роботу серця та легень;
  • покращує обмін речовин. Баня сприяє підвищенню рівня гемоглобіну, еритроцитів та лейкоцитів у крові, що позитивно впливає на загальний стан організму;
  • втамовує біль. Високі температури в бані допомагають розслабити м'язи і зменшити больові відчуття;
  • покращує настрій та знижує рівень стресу.

Особливості карпатської бані

Найважливішою особливістю карпатської бані є використання трав'яних чаїв з ефірними оліями. Крім того, у парній використовується видобутий в горах базальтовий камінь, що надає процедурі особливу ефективність. Навіть вода, яка використовується у бані, є унікальною, оскільки вона надходить з гірських джерел.

Free photo a young woman having rest in sauna alone

Трав'яні суміші в бані обираються з урахуванням того, якого ефекту ви прагнете досягти під час сеансу:

  • Валеріана і звіробій полегшують депресивні стани.
  • Меліса, звіробій і м'ята мають антисептичний вплив, сприяють зниженню запалення.
  • Валеріана і материнка розслаблюють та допомагають заспокоїтися.
  • Калина, суниця, кропива та шипшина зміцнюють і загартовують організм.
  • Материнка та меліса освіжають і тонізують.

Ці трав'яні суміші та настої не лише підсилюють ефективність процедури. Вони також використовуються як ароматерапія.

Завдяки цим особливостям, карпатська баня стала дієвою спа-процедурою для відновлення здоров'я та хорошого самопочуття. Її обирають пари, сім’ї та компанії друзів. Це найкращий спосіб відпочити та відновитися після насиченого дня.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему