В центрі уваги

Як потрапити в будинок престарілих у Львові?

Як потрапити в будинок престарілих у Львові?

Літні люди часто потребують цілодобового догляду. Якщо у родичів немає сил, часу та можливостей надати його, то кращим варіантом стане звернення в приватний будинок престарілих. Можна, звичайно, найняти доглядальницю на дому, але хорошого спеціаліста знайти проблематично. В пансіонаті за постояльцями наглядає цілий штат, а умови максимально адаптовані під потреби людей похилого віку.

Особливості оформлення

Усі будинки престарілих діляться на приватні та державні. Державні мають обмежену кількість місць, оформлення потребує проходження довгої бюрократичної процедури. Подібні установі погано фінансуються з бюджету, тому умови проживання далекі від ідеалу. Приватні будинки для літніх людей хоча й обходяться дорожче, але суттєво привабливіші за всіма іншими аспектами.

Процедура оформлення максимально проста та у середньому займає кілька годин. З документів необхідно надати:

  • паспорт з копією;
  • медичну картку.

Правила у деяких пансіонатах можуть відрізнятись, але не суттєво. Детальна інформація доступна на офіційних сайтах установ.

Хто може потрапити до будинку для літніх людей?

Приватні пансіонати відкрити для всіх людей похилого віку, інвалідів. Оформлення можливе навіть у випадках, коли у людини є близькі родичі. Головне – це наявність вільних місць.

Проживати у будинках для людей похилого віку можна з різноманітними захворюваннями, за виключенням тим, які становлять загрозу для інших.

Приватні заклади пропонують програми реабілітації після травм, інфаркту, операції, інсульту, травм. Оформити родича можна на постійне перебування, на час реабілітації, відсутності інших членів сім’ї у місті.

Особливості підбору пансіонату

Довіряти варто тільки ліцензованим закладам. Пансіонат повинен розташовуватись у тихому районі, мати власну територію для відпочинку на свіжому повітрі. Обов’язковою умовою виступає наявність безбар’єрного середовища, щоб постояльці могли переміщатись без сторонньої допомоги. Жителі будинку повинні отримувати мінімум 3-4-разове харчування. Рекомендована кількість проживаючих в одній кімнаті – не більше 4.

Пансіонат має бути відкритим для візиту, щоб мати змогу оцінити умови проживання самостійно. На подібну екскурсію варто брати з собою літнього родича, якщо дозволяє здоров’я. Це набагато краще, чим прочитати відгуки та подивитись фото/відео на сайті.

Екскурсія має включати відвідування кухні, кімнат, санвузлів, загальних зон. У рамках візиту варто звертати увагу на стан постояльців, добре, якщо вдасться поспілкуватись хоча б з одним.

Як підготувати літню людину до поселення в приватний пансіонат?

Яким би чудовим не був будинок престарілих, але зміна місця проживання – це завжди важко. Щоб людина не отримала психологічну травму, варто заздалегідь підготувати її. Рішення про поселення має бути спільним. Чудовим варіантом буде можливість поспілкуватись з кимось, хто вже живе у пансіонаті.

У будинку престарілих вже є все необхідне для проживання, але постояльці можуть взяти деякі власні речі:

  • комплекти одягу та взуття;
  • книжки;
  • лінзи/окуляри тощо.

Повний перелік дозволених речей можна знайти на сайті обраного пансіонату.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему