В центрі уваги

Микола Дяк: «Онкоскринінг дає можливість виявити недугу на ранніх стадіях»

Микола Дяк: «Онкоскринінг дає можливість виявити недугу на ранніх стадіях»

Рак стоїть на другому місці після серцево-судинних захворювань серед основних причин смерті. Щорічно в Україні фіксують близько 140 тисяч нових випадків, також спостерігається ріст захворюваності на онкологічні недуги.

Про те, що потрібно знати, щоб виявити онкологічне захворювання на ранній стадії, та онкоскринінг – детально у розмові із хірургом-онкологом Миколою Дяком.

– Миколо Миколайовичу, які симптоми чи зміни в організмі мають насторожити?

– Американська асоціація раку радить бути уважним до перелічених нижче симптомів.

  • Незрозуміла втрата ваги (понад 4 кілограми) без об'єктивних причин.
  • Лихоманка – дуже розповсюджений симптом раку, але найчастіше він з’являється, коли рак вже почав ширитись організмом.
  • Сильна втома, яка не минає після відпочинку, – це одна з ранніх ознак раку.
  • Біль – ознака того, що рак уже розповсюдився на інші органи.
  • Зміни у стані шкіри. До них призводить не лише рак шкіри, але й інші типи раку. Увагу варто звернути на потемніння шкіри, жовтий колір шкіри та очей, почервоніння, свербіж.
  • Порушення роботи кишківника та сечового міхура. Тривалі запори, діарея, біль під час сечовипускання, кров у калі чи сечі – це привід терміново звернутись до лікаря.
  • Виразки, що не загоюються тривалий час.

– Яка методика виявлення онкології на початкових етапах є найефективнішою?

– Для вчасної діагностики онкологічних захворювань придумали онкоскринінг – обстеження, які дають можливість виявити недугу на ранніх стадіях.

1) Огляд шкіри.

Якщо ви помітили незрозумілі прояви на шкірі, появу новоутворень, зміну забарвлення невуса (родимки), звертайтесь до лікаря. Своєчасний огляд може врятувати вам життя, особливо якщо мова йде про меланому – один із найбільш смертоносних видів раку.

Рекомендую як мінімум щорічно проходити це обстеження, на якому можна виявити не тільки онкологію, а й інші хронічні захворювання внутрішніх органів.

2) Рентгенографія органів грудної клітки.

Враховуючи, що рак легень займає перше місце за захворюваністю в чоловіків, потрібно проходити це обстеження один раз на рік.

3) Мамографія.

Рентгенологічне обстеження молочних залоз жінкам 40 – 55 років рекомендовано проходити один раз на рік. Після 55 років – 1 раз на два роки.

4) Колоноскопія.

На сьогодні спостерігається різкий ріст захворюваності на рак товстого кишківника та прямої кишки, у зв’язку з чим процедуру рекомендовано проводити як мінімум один раз на 5 років після 50 років. Якщо ви перебуваєте у групі ризику (мали в сім'ї хворого на цей вид раку, хворобу Крона, виразковий коліт), обстеження може бути призначене й частіше.

5) Фіброгастроскопія.

Рак шлунка також входить у п’ятірку найбільш поширених онкозахворювань, тому це обстеження актуальне. Лікарі рекомендують проходити ФГДС як мінімум 1 чи 2 рази на рік після досягнення 40-річного віку.

6) Клінічні аналізи крові та сечі.

Рекомендовано як мінімум один раз на рік проводити ці аналізи, тому що мінімальні зміни можуть бути підґрунтям для подальшого дообстеження.

7) Комп'ютерна томографія.

Цей вид обстеження використовується не тільки для визначення поширеності онкологічного захворювання. Його можна використовувати і для скринінгу. Інформативність методу дуже висока, але бажано проходити тільки за рекомендацією лікаря.

Ірина Белоцька

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, луцьк, лікарня, Лікарі
В тему

Останні матеріали