В центрі уваги

Сергій Мостовий: «Сексуальні дисфункції у військових можна подолати!»

Сергій Мостовий: «Сексуальні дисфункції у військових можна подолати!»

У чоловіків, які повернулись із фронту, психологічні розлади нерідко супроводжуються проблемами в сексуальному житті. На жаль, українці часто замовчують такого роду проблеми. Тема сексу традиційно залишається табу, тому до лікарів не звертаються. А даремно.

Більшість чоловіків досі не знають, що є така медичний спеціаліст, як андролог – лікар, який займається питаннями чоловічої статевої сфери. Що таке статева дисфункція та як подолати психологічні бар’єри, розповідає уролог, андролог, сексопатолог Волинської обласної клінічної лікарні Сергій Мостовий.

«Темі сексуальної дисфункції у військових не приділяється достатньо уваги, однак при консультаціях теми сексу, лібідо виникають чи не щоразу та викликають багато страху, тривоги і внутрішніх страждань у військових та ветеранів.

Причинами цього є умови несення військової служби, постійний стрес, тривала відсутність сексу, довга розлука з партнерами, бажання надолужити час, бажання мати дітей, фізичні пошкодження внаслідок бойових поранень чи тортур.

І це ще не вичерпний перелік факторів, що спричиняють сексуальні дисфункції у військових. Тому ця тема актуальна! – наголошує Сергій Мостовий. – Після тривалого перебування в різних температурних режимах (переохолодження та перегрівання) організм опиняється у стані стресу. Чимало бійців, які повернулися із зон бойових дій, незалежно від віку, стикаються із проблемою сексуальної дисфункції.

Є три реакції на стрес: зачаїтися, битися або бігти. Але природа заклала й такий: у разі екстремальної ситуації продовжувати рід. Випадок із життя. Чоловік каже: «У мене проблема із сексом. Я повернувся з війни. Із дружиною все гаразд, ми любимо одне одного, але секс у нас не ладиться. Не можу зрозуміти чому. Коли приїхала теща, виник гучний скандал, а після цього був такий чудовий секс!». Організм звик до стресів, має так звану адреналінову залежність. Тому після сварки і «спрацював».

Які симптоми чи ситуації повинні насторожити чоловіка?

Є дві основні проблеми: передчасна еякуляція і слабка ерекція. До цього можуть призвести нервова ситуація, перенапруження. Якщо такі проблеми час від часу повторюються, слід звернутися до лікаря. Чоловік, який повернувся із фронту, може замкнутися, комплексувати, бути агресивним. Не розуміє, що з ним коїться. Думає, з часом це минеться, але зазвичай не минається. Жінка може допомогти адаптуватися чоловікові, дати йому теплоту й ласку. Це допоможе йому зняти напруження. Але без втручання лікаря проблема не «розсмокчеться».

Яка частка бійців має проблеми із сексом після повернення з війни?

Від 30 відсотків і більше.

Довге утримання від сексу також призводить до проблем?

Якщо довго немає сексу, відбувається застій у передміхуровій залозі. Це може викликати запальний процес, розвивається простатит.

Погіршується самооцінка. Без сексу люди починають відчувати себе менш привабливими для себе та інших. Нерідко пропадає впевненість у собі.

Може виникнути відраза до сексу. Установки в суспільстві або сім'ї, які змушують людей придушувати сексуальні бажання, можуть негативно позначитися на розвитку сексуальної ідентичності, створивши стійку відразу до сексу.

Погіршується статевий потяг. Тривале утримання від сексу призводить до зниження лібідо. Мозок думає: якщо сексу немає, то й не потрібно мучити тіло бажаннями, якщо їх не можна задовольнити.

Можна зруйнувати стосунки. Якщо ви стримуєтеся від сексу через невирішені проблеми у стосунках, ваша близькість може поступово зійти нанівець. Почуття втримати важче. якщо в них не буде ніжності та інтимності.

Як може змінитися лібідо через стрес?

Тема сексу для багатьох табуйована. І є різні реакції. Хтось постійно дуже хоче сексу, а в когось – просто відпало бажання, причому настільки, що аж страшно стало. Раніше хотілося, а зараз ні... Чому такі різні реакції?

Річ у тім, що коли постає якийсь страх (от війна прийшла) і є реальна можливість загинути, то реакція психіки буде дуальна: або бийся, або тікай. От якраз у тих, хто «тікай» (реакція спричинена вашим підсвідомим, це не ваш вибір на сто відсотків), дуже сильно зростає лібідо. Їм хочеться сексу з однієї простої причини: треба посіяти сім’я, завагітніти, народити дітей, щоб залишити після себе спадщину. Діти. Отака-от реакція. І це норма.

Друга реакція – це у тих, що «бий». Жодного сексу, треба воювати, треба боротися. Це не тільки у військовослужбовців. Це може бути й у тилу: треба працювати, вчитися. аАктивність мозку перемкнулась на продуктивні речі у плані захисту, розвитку, піклування про себе.

Але як воно регулюється? Гормонально. Ми самі виробляємо гормони, які або посилюють бажання займатися сексом, або, навпаки, пригнічують: ні, зараз не час, нумо до справи.

Таке помічається в партнерів, у яких до 24 лютого було добре чи погано, але було зрозуміло. А тут – змінилося або в обох, або частково. Може бути, що в одного партнера все, як і є, а в іншого все перевернулося з ніг на голову.

Дуже важливо, щоб ви про це говорили. Взагалі на тему сексу, що стосується психології (а не сексопатології чи інших наукових галузей). А ще важливо при виникненні проблем звертатися до професійного лікаря. Повірте, він вам зможе допомогти. Сексуальні дисфункції у військових можна подолати!

Що можете порадити бійцям та членам їхніх родин, щоб уникнути проблем у сексуальному житті?

Хочу звернутися до жінок, щоб вони поводилися м’яко й ніжно, спокійно, віддавали більше доброти та душевного тепла. Тоді чоловік перестає перебувати в стані постійного напруження. Головне – розуміння, підтримка й довіра.

У будь-якому випадку сексуальне життя повинне бути різноманітним і посилювати ваші стосунки. Я за культуру сексу, за культуру згоди, тому, будь ласка, говоріть про це зі своїми партнерами чи партнерками й займайтеся сексом. Секс – це прекрасно. Головне – щоб обоє уміли отримувати задоволення.

Навіть якщо війна і великий стрес, нічого не може заборонити вам отримувати насолоду. Ще раз нагадаю дві основні умови для сексу: безпека та обопільна згода. Коли у вас буде бажання і це безпечно – це круто й у вас буде гарний секс.

Наш організм дуже розумний – прислухайтесь до нього та не ігноруйте; базові природні потреби – це нормально, не потрібно їх боятися чи соромитися (уникати); секс під час війни є, хоча й відрізняється від того, що було раніше; сексуальні проблеми, які виникли під час війни, зникнуть або вирішаться, коли організм буде себе почувати в безпеці.

На сьогодні день всі проблематичні моменти можна вирішити. Звертайтесь на консультацією! Порозуміння та миру нам! Слава Україні!

Ірина Белоцька

instagram.com/sergey_mostovyi

facebook.com/profile.php

0978119468 Сергій Мостовий

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, луцьк, лікування, лікарня, Лікарі
В тему

Останні матеріали