В центрі уваги

Олександр Масіков: «Sleeve-резекція шлунка – це перевірений і дієвий метод боротьби із зайвою вагою»

Олександр Масіков: «Sleeve-резекція шлунка – це перевірений і дієвий метод боротьби із зайвою вагою»

«Я ріс у сім’ї лікарів і ще з дитинства не міг уявити себе в якійсь іншій професії. Хоча знаю такі родини, в яких батьки медики, проте діти, навпаки, обрали професію, абсолютно не пов’язану з медициною. Тож те, що я ріс у такій сім'ї, не стало першочерговим фактором при виборі професійного шляху. Просто мені зажди подобалось допомагати людям, а хто, як не лікар, надає допомогу, – обґрунтовує вибір професії лікар-хірург першої кваліфікаційної категорії, завідувач відділення загальної хірургії Медичного об'єднання Луцької міської територіальної громади Олександр Масіков.

– Під час навчання у школі природничі науки давались мені найлегше, що підкріплювало моє прагнення й мотивувало готуватись вступати до медичного університету. І до сьогодні я жодного разу не пошкодував про свій вибір. Мені подобається моя спеціальність і те, чим я займаюся».

Олександре, зазвичай конкретну спеціалізацію майбутні лікарі обирають під час навчання в медичному виші. Ви також обрали хірургію в університеті?

Насправді навчання в університеті для мене було шансом вивчити якомога більше, спробувати себе в різних спеціальностях та зрозуміти себе, тобто знайти своє справжнє призначення. Таким чином була обрана хірургія як найцікавіша для мене спеціалізація. Тим паче мені зажди подобалось «працювати руками», тобто мануальна робота в медицині.

У Луцьку міську лікарню, зокрема ургентну хірургію, я потрапив під час практики в університеті. За моїми першими оцінками це дуже цікаве відділення, причому широкого профілю, куди потрапляють пацієнти різнопланові, з невідкладними патологіями. І потрібно швидко приймати рішення щодо окремого пацієнта, а їх буває по декілька за день, може навіть бути декілька на одному етапі. І від твого рішення залежить здоров’я і життя людини тут і зараз. Тоді для мене, молодого лікаря, це стало одним із факторів, який вплинув на подальшу мою роботу в ургентній медицині. Ще одним вагомим фактором стало те задоволення, яке лікар отримує, бачачи позитивний результат своїх дій.

Із липня 2022 року я працюю на посаді завідувача відділення загальної хірургії КП МОЛМТГ. У нас надається допомога пацієнтам з широким спектром хірургічних захворювань. Здебільшого це планові пацієнти, хоча нерідко поступають і хворі з невідкладними станами.

Розкажіть, будь ласка, про своє відділення детальніше.

Відділення загальної хірургії Медичного об'єднання Луцької міської територіальної громади надає кваліфіковану медичну допомогу жителям міста, області та інших регіонів України.

За рік у нас виконується близько 1200 втручань, і цю кількість плануємо збільшувати. Лікуються пацієнти із захворюваннями внутрішніх органів, килами, новоутвореннями, з варикозною хворобою, захворюваннями артерій нижніх кінцівок, щитовидної залози, також проктологічні пацієнти. Зокрема, при наявності варикозу ми проводимо лазерне лікування, щоб пацієнти могли насолоджуватися здоровими та красивими ніжками.

На чому спеціалізуєтесь саме Ви?

На лапароскопічних втручаннях верхньої частини черевної порожнини, діафрагмальних грижах та «операціях краси» – так я називаю оперативні втручання з метою зменшення шлунка, тобто лапароскопічні sleeve-резекції шлунка.

На сьогодні sleeve-резекція шлунка – це відносно нова популярна операція, при якій хірургічним шляхом видаляється значна частина шлунка, в результаті чого пацієнт не в змозі більше приймати їжу в колишніх об’ємах, і насичення настає значно швидше. Як самостійна операція почала виконуватися у Європі та Америці. У нашій лікарні також успішно застосовується цей метод.

Він не порушує травної системи, що дозволяє уникнути багатьох побічних ефектів, властивих іншим видам баріатричних процедур, таких як шлункове шунтування, після якого пацієнт може страждати від нестачі мінеральних речовин і вітамінів, а також інших ускладнень.

Така операція є дуже ефективним і швидким методом зниження ваги. Більшість пацієнтів втрачають від 60% до 70% зайвої ваги тільки в перші декілька років після операції, досягаючи не тільки легшої ваги, але і кращої якості життя та здоров'я в цілому.

Чому обирають резекцію шлунка?

Легко сказати, що для позбавлення від зайвої ваги необхідно всього лиш менше їсти й більше рухатися. Проте мало хто усвідомлює, що голод і потреба в їжі – це один з основних інстинктів людини, з яким багато хто просто не в змозі впоратися.

Не варто забувати і про те, що зайва вага несе ризик супутніх захворювань, які так само значною мірою погіршують самопочуття, зокрема це метаболічний синдром, до складу якого входять цукровий діабет, гіпертонічна хвороба, подагра, гіперхолестеринемія тощо.

Це не є косметичною процедурою, і я не можу стверджувати, що всі пацієнти після неї повертаються до ідеальної ваги. Однак скидають значну частину надлишкової маси. Це призводить до зменшення ризиків серцево-судинних катастроф – інфарктів, інсультів, а також до нормалізації тиску, кращого самопочуття.

Хірургія – це командна робота? Хто у Вашій команді?

Так, безперечно. Колектив наш дружний і високопрофесійний, тому що робимо спільну справу разом і розуміємо, куди йдемо. Це лікарі-хірурги Борис Леонідович Шевчук, Ігор Богданович Романів, Віктор Петрович Драченко, Іван Васильович Чоплак, Іван Миколайович Пасічник. А ще це весь медсестринський склад, без якого відділення не могло б ефективно функціонувати.

Якщо раніше для хірурга важливо було мати гострий скальпель та тверду руку, то тепер лапароскопічну стійку?

Тепер важливо мати гострий скальпель, тверду руку та лапароскопічну стійку (усміхається, – авт.). Лапароскопія багато в чому полегшила життя пацієнтам, адже вони швидше відновлюються після операцій, не потребують тривалої госпіталізації, менше ускладнень після хірургічних втручань. Легше, звичайно, й хірургам, але хочу зауважити, що лапароскопія не замінить класичної відкритої хірургії.

Ваш лікарський стаж нараховує 13 років. За цей час можете згадати якусь одну найцікавішу, найскладнішу, унікальну?

Якийсь особливий випадок не можу виділити. Цікавих складних операцій було насправді багато. Проте пацієнти успішно вилікувалися і виписалися з лікарні. Періодично дають про себе знати повідомленнями, і це не може не тішити мене як лікаря.

Що б хотіли побажати своїм колегам з нагоди професійного свята – Дня медичного працівника?

Хочу висловити подяку та шану тим медикам, які з перших днів війни працюють на передовій, рятуючи життя військових і мешканців у зоні бойових дій. А всім колегам бажаю здоров‘я, щастя, перемоги, миру і добра!

Ірина Белоцька

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, луцьк, лікування, лікарня, Лікарі
В тему

Останні матеріали