В центрі уваги

Олександр Зінчук: «Якісна медична послуга для людей має бути або безплатною, або за найнижчою ціною»

Олександр Зінчук: «Якісна медична послуга для людей має бути або безплатною, або за найнижчою ціною»

Завідувач проктологічного відділення Волинської обласної клінічної лікарні, кандидат медичних наук на базі Київського інституту онкології АМН України Олександр Зінчук займається хірургічною практикою 40 років. Професійність і талановитість хірурга підтверджує той факт, що саме він першим в Україні почав використовувати метод гідроскальпеля у боротьбі з онкологічними захворюваннями товстої кишки та метастазами раку в печінку.

Із 2015 року очолює проктологічне відділення Волинської обласної клінічної лікарні, де щодня рятують хворих. Пацієнтами Олександра Григоровича були люди із різних куточків України. Окрім волинян, він лікував мешканців Херсонської, Дніпропетровської, Чернігівської, Житомирської, Вінницької, Хмельницької й Рівненської областей, а також людей з-за кордону.

Загалом лікування проктологічних захворювань у Волинській обласній клінічній лікарні відбувається завдяки професійним проктологам, які оперативно надають допомогу пацієнтам і розв’язують найскладніші проктологічні проблеми!

«Головне завдання наших фахівців – швидко та комфортно відновити здоров’я пацієнта, позбавити його дискомфорту, болю та обмежень. Для кожного ми підбираємо індивідуальну тактику лікування, що дозволяє людині відчувати підтримку та впевненість у розв’язанні проктологічних проблем і швидко повернутися до звичного способу життя.

Наші фахівці на практиці застосовують найсучасніші методики діагностики та лікування, що при своєчасному зверненні дозволяє усунути проблеми на ранніх стадіях», – розповідає Олександр Григорович.

Олександре Григоровичу, як Ваше відділення пережило світову пандемію коронавірусу?

На початку розмови хочу зауважити, що проктологічне відділення є єдиним в області, яке надає спеціалізовану медичну допомогу хворим із різноманітною патологією з боку ободової та прямої кишки, анального каналу, періанальної та параректальної ділянок, куприка, а також при аномаліях розвитку товстої кишки.

Коли з’явилася коронавірусна хвороба на Волині, наше відділення «переїхало» на базу хірургічного відділення Волинської обласної клінічної лікарні, адже на базі лікарні в селі Тарасове, де ми перебували, розгорнули ковідний шпиталь. Відділення було розраховане на 20 ліжок, з них 15 – онкопроктологічні.

Так, це був нелегкий період як для пацієнтів, так і для лікарів. Проте оперативні втручання та медична допомога пацієнтам продовжували надавати у достатньому об’ємі. Для мене особисто цей період був важким емоційно – я втратив найдорожчу людину, свою маму. Багато колег тоді так само втратили своїх близьких людей. Але медикам лікарні вдалося виважено та ефективно вийти з того важкого періоду.

Повномасштабне вторгнення. Як триває робота відділення у цей важкий та трагічний для всієї України час?

Третина пацієнтів нашого відділення на сьогодні – це військовослужбовці. Для надання ефективної допомоги як цивільному населенню, так і хворим бійцям ми збільшили кількість ліжко-місць. Не можу не подякувати волонтерам, які багато в чому допомогли і нашому відділенню, і лікарні загалом.

Хотілося б почути Вашу думку як фахівця, лікаря, якій стільки років працює у медичній сфері, про розвиток медичної реформи в Україні.

Що стосується медичної реформи, то, на мою думку, вона йде у правильному напрямку. Так, вона не є досконалою. Зокрема, мінусом є те, що в нас не підтримують лікарського самоврядування – такої ж думки дотримуються багато представників української медичної громадськості. А плюсом є те, що завдяки підписаним пакетам з НСЗУ 90% витрат пацієнтів компенсується. Тобто хворим не потрібно витрачати власні десятки тисяч гривень на необхідні оперативні втручання або дослідження. І звісно, завдяки цим пакетам заробляє медична установа.

Якщо брати до прикладу наше проктологічне відділення, то ми заробляємо для ВОКЛ достатньо багато. Адже одна проктологічна операція обходиться у 30 – 40 тисяч гривень, залежно від складності. Виконуючи в рік мінімум 200 оперативних втручань, наше відділення робить внесок у бюджет лікарні 6 – 7 мільйонів. І все це завдяки тому, що наші лікарі-проктологи володіють методикою високотехнологічних операцій.

У нашому відділенні вже багато років працюють справжні професіонали: хірурги-проктологи Микола Карабан, Володимир Вірун, Сергій Корнійчук, Леонід Пастрик, Анатолій Приймак, Іван Шпарик, Володимир Недільський. Вважаю, що для хірурга велике значення має практичний досвід. А мої колеги мають цього досвіду в достатній мірі.

Хочу зауважити, що в практику операцій з приводу раку прямої та ободової кишки мною був введений струменевий дисектор, тобто струменевий гідроскальпель. Оперативне втручання гідроскальпелем розтинає тканини водою, що дозволяє провести радикальну операцію при місцево поширених формах із залученням у пухлинний процес суміжних органів і тканин та при резекціях метастазів раку в печінку. Завдяки цьому методу ті, кому раніше відмовляли в операції, мають надію на одужання.

Які результати маєте, оперуючи гідроскальпелем?

Гідроскальпель пришвидшив оперативне втручання, і в нас покращилися безпосередні та віддалені результати. Тепер боремося з онкопатологією, яку раніше не могли оперувати. Ми зараз підняли резектабельність пухлин. Якщо раніше пацієнт був безнадійним, то зараз маємо можливість усім допомогти та проводимо радикальні оперативні втручання.

Так, у моїй лікарській практиці одужували й безнадійно хворі, навіть із четвертою стадією раку. Неймовірно, але після складних випадків, коли доводилося видаляти метастази у печінці та легенях, ще понад десять років люди живуть після операції без метастатичного ураження.

Тож якщо ви чи ваші батьки, рідні та друзі мають проблеми зі здоров'ям, що стосуються моєї професії, – завжди відкритий до взаємодії, консультую, оперую, лікую з відданістю професії та з Богом у серці.

А як щодо діагностики проктологічних хвороб? Адже правильно поставлений діагноз – частина успішного одужання.

У нашій лікарні прекрасно працює консультативна поліклініка. Діагноз пацієнту встановлюють протягом одного дня. Також для підтвердження діагнозу використовується комп'ютерна томографія з внутрішньовенним контрастним підсиленням.

Обласна лікарня завжди славилась не тільки висококваліфікованими лікарями, а й сучасним обладнанням. Що є у проктологічному відділені?

Для нашого відділення була закуплена лапароскопічна стійка, аби наші лікарі могли на найвищому рівні виконувати класичні та лапароскопічні втручання за всіма світовими проктологічними стандартами.

Олександре Григоровичу, яким принципом Ви керуєтесь у роботі?

Якісна медична послуга для людей має бути або безплатною, або за найнижчою ціною. Тому у своїй роботі я намагаюсь максимально здешевити медичну послугу.

Що б хотіли побажати з нагоди Дня медичного працівника?

Вітаю колег із Днем медичного працівника! Усім серцем бажаю здоров’я та міцних сил, оптимізму і невпинної роботи на благо суспільства. Нехай кожен день починається з гарної новини, із теплої усмішки. Бажаю успіхів та гордих перемог у справах медицини, а також удачі та достатку в особистому житті. Слава Україні! Героям слава!

Ірина Белоцька 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, луцьк, лікування, лікарня, Лікарі
В тему