В центрі уваги

Особливості вибору електровимірювальних приладів

Особливості вибору електровимірювальних приладів

Електровимірювальні прилади потрібні для контролю роботи електромереж та обліку витрат електричної енергії. До вимірювальних приладів належить різноманітна техніка, яка дає можливість отримати максимально точні показники в зазначених діапазонах.

Різновиди електровимірювальної техніки

Електровимірювальні прилади класифікуються залежно від фізичної величини, що вимірюється:

  • амперметр — струм;

  • вольтметр — напруга;

  • ватметр — потужність;

  • частотомір — частота коливань струму;

  • омметр — опір;

  • мультиметр (тестер, авометр) — багатофункціональний пристрій, призначений для вимірювання всіх основних показників, та ін.

Цифровий мультиметр — найрозповсюдженіший електровимірювальний прилад у світі. Він незамінний для електриків, оскільки дає можливість визначати цілісність запобіжників та електропроводки, а також швидко розбиратися у складних ланцюгах розподільних щитків.

Вибираючи мультиметр, потрібно звертати увагу на його межі вимірювань та клас точності, від якого залежить похибка приладу. Найпоширеніші мультиметри мають клас точності 3,5, їхня похибка становить близько 1%. Такі достовірні результати роблять їх оптимальним варіантом для домашніх майстрів.

Незамінним помічником електрика також є індикатор прихованої проводки, який прискорює процес ліквідації пошкодження електропроводки.

Принцип роботи

Схема практично всіх електровимірювальних приладів складається з двох частин: електричної системи та лічильного

механізму. Перша призначена для конвертації вимірюваних величин у сигнал, а друга представляє їх у доступній для сприйняття формі: цифровій або аналоговій.

У цифрових пристроях результат вимірювання відображається на цифровому дисплеї та може бути роздрукований. Аналогові варіанти оснащуються стрілкою та шкалою, яка має певний діапазон вимірювань.

Сфера застосування

Електровимірювальні прилади використовуються в різних галузях — наукові дослідження, промисловість та енергетика, транспорт, зв’язок, медицина тощо. Вони також застосовуються в побуті та під час ремонту приміщень (наприклад, детектори прихованої проводки).

Найрозповсюдженішими є цифрові пристрої, які, крім підвищеної точності й чутливості до вимірюваної величини, вирізняються компактністю та широким діапазоном вимірювань. Аналогові прилади використовуються в основному як навчальні.

Вимірювальна техніка SimVolt — це повний спектр електровимірювальних приладів (від базових детекторів напруги до портативних осцилографів), які дають можливість виконувати роботи з електрикою правильно та безпечно. Уся продукція вирізняється зручністю в застосуванні, високою точністю та довговічністю. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему