В центрі уваги

Як правильно підібрати шини та диски для авто: базовий чеклист

Як правильно підібрати шини та диски для авто: базовий чеклист

Правильний підбір комплекту шин та дисків для автомобіля – це безпека на дорозі та подовження ресурсу деталей підвіски.

Як правильно підібрати диски для авто з урахуванням вимог виробника?

Для багатьох водіїв доцільність заміни колісних дисків обмежується тільки естетичними чинниками для покращення зовнішнього вигляду автомобіля. Проте існує низка важливих параметрів, які обов'язково потрібно враховувати при підборі комплекту дисків:

Діаметр диска

Зазвичай виробник автомобіля вказує мінімальні та максимальні значення посадкового діаметра диска.

Наприклад, для Chevrolet Aveo Т250 стандартними можуть бути диски на 13, 14 або 15 дюймів залежно від комплектації. 

Тим часом виробник дозволяє встановлення дисків 16×6,5 дюймів, де перше число діаметр, а друге — ширина диска. Також завод допускає застосування дисків з діаметром 13 та шириною 5 дюймів за потреби. Але слід враховувати, що шини на 16, наприклад, в розмірі 205 65 R16 будуть коштувати дорожче, аніж покришки меншого діаметру.

Ширина диска

Зазвичай рекомендовані виробниками диски на декілька дюймів вужчі, ніж шини. 

Так, для Mitsubishi OutlandeR XL виробник радить встановлювати диски з шириною від 6,5 до 7 дюймів. За цими параметрами відповідно підбирається гума 215 70 R16 згідно посібника з експлуатації авто.

Виліт диска

Цей параметр вказує на відстань від привалочної площини диска до лінії центру колеса.

Тобто, нульовий виліт говорить про збіг площини маточини з геометричним центром диска.

Розболтовка

Параметр, який вказує на кількість болтів (або шпильок), що кріплять колесо, та відстань між ними.

Наприклад, параметр на диски R16 5x112 говорить про 5 отворів для кріплення, центри яких розташовані в межах шару діаметром 112 мм. Таку конфігурацію найчастіше використовують німецькі автовиробники. 

Крім цього, враховується діаметр центрального отвору диска. Для кожної моделі є свій діаметр, він може змінюватись залежно від року випуску та комплектації авто.

6BdCD-ulN0Zi7Y3lyTfk3r62bLaQZfNDmn6EO4THt8_egVqjCpMTGb4WmuG1cLHFgJNKRv_ChsI4cktQtn2G0N5wTddHHaUvDdfc0_8nowCwW5Y6Q9Oa4gKSj6CO__O32DKS0LPi-UP4-ObHclqrxAtdEeONlOtYZvzI8JB-F4kw8mtMLLQ5ax18Al6hGg

Підбір шин під диски

Якщо диски підібрані правильно, то обрати комплект гуми під них буде дуже просто. Достатньо керуватись простими правилами та враховувати бюджет.

Маркування та розмір

Відповідь на питання про розмір покришок зазвичай знаходиться в інструкції з експлуатації автомобіля.

Наприклад, якщо вказані розміри 215 60 R16, це означає, що ширина покришки має бути 215 мм, висота профілю шини 60% від ширини (тобто, 129 мм), покришка радіальної конструкції з посадковим діаметром 16 дюймів.

Виробники можуть рекомендувати декілька типорозмірів покришки навіть з одним посадковим діаметром. Так, на Ford Mondeo MK4 заводський розмір 205 55 R16, проте також офіційно дозволено використовувати 215 55 R16 .

Сезонність

Обирати гуму за сезоном потрібно з урахуванням умов експлуатації.

Для прикладу, зимові колеса R16 при температурі повітря близько +15 °С стають занадто м'якими, що сприяє швидкому зношенню, погіршує керованість та збільшує гальмівний шлях.

Літні покришки при низькій температурі втрачають еластичність, що призводить до схожих проблем. Якщо зимова температура коливається в межах 0 °С, а літня не перевищує +25 °С, можна використовувати всесезонну гуму.

Інші особливості шин

Обирати шини необхідно з урахуванням особливостей умов використання: завантаженості автівки, стану доріг, стилю водіння тощо. Тож треба звертати увагу на індекс навантаження й швидкості шин, малюнок протектора й належність до того чи іншого класу (легкова, комерційна, позашляхова).

Де купити якісні покришки в Україні?

Підбір правильного комплекту дисків та покришок може стати неабиякою проблемою та обернутися зайвими витратами коштів. Через це краще звернутись за порадою до професіоналів.

gxQ5RPD4xt6f-EwFPl0qOEZRi9lBfXwU7r-8okcR89RkuKktPdUu9j6aaAFwbcQ7TzrOHSxUu6mSFLiGaMJbWx0bRBb_5qjK6pjjuVmB5s7jsF7PRTR5XlDjF5ROCiliYLYYwgrivkU62dqqfNqEuX8rh5edtdw-w8vTsylYdzmpeO4X99B-iY15OeYYkA

Інтернет-магазин шин та дисків «Асканія Шина» пропонує якісні комплекти коліс провідних виробників, надає вичерпну консультацію та організовує швидку доставку всією територією України.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Авто
В тему