В центрі уваги

Як підтримати дитину під час війни

Як підтримати дитину під час війни

Війна і обмеження, що її супроводжують є дуже значним стресом для дитини будь-якого віку. Багато часу вимушені і дошкільнята, і молодші школярі, і підлітки проводити у бомбосховищах. 

Усі діти переживають зараз потрясіння. Але поведінка буде відрізнятися, наприклад, у дошкільнят та підлітків. Це пояснюється особливостями вікової психології. 

Стрес викликають:

  • постійна необхідність реагувати на повітряні тривоги;
  • зміни у навчальному процесі;
  • тривожний стан батьків;
  • необхідність евакуації;
  • звуки літаків, пострілів та вибухів;
  • вимкнення світла.
БукіСкул
БукіСкул
Підготовлено за підтримки онлайн-школи БукіСкул: https://bukischool.com.ua/ 

Чим відрізняється реакція дітей різного віку на війну?

Вік

Назва вікової категорії

Емоції та думки

Чи розуміє дитина, що відбувається

Як допомогти

До 3-4 років

Молодший дошкільний вік

Плач, порушення сну, мовленнєвого та моторного розвитку

Ні

Приголубити, бути поруч, заколисати, читати казки, у яких герої сміливі та хоробрі, історії із щасливим кінцем про перемогу над страшним звіром чи будь-яким героєм-антагоністом

До 5 років

Середній дошкільний вік

Плач, примхи, порушення сну, відмова виконувати прохання батьків, іти до дитячого садка, замкненість. Може бути безпорадність, страх розлуки, це нормальні реакції.

Частково

Створіть почуття безпеки. Не можна забороняти дитині грати, спілкуватися з друзями. Має бути дружня та безпечна атмосфера у родині

До 10 років

Молодший шкільний вік

Порушення уваги, пам’яті, небажання вчитися, порушення сну, думки про смерть

Так, майже повністю

Намагатися організувати звичний режим, навчання та відпочинок чередувати, відпочиватибільше на свіжому повітрі, рухатися. В доступній формі говорити із дитиною про те, що відбувається

До 18 років

Підлітковий вік

Замкненість, грубощі, агресія із батьками та однолітками

Найбільшою мірою серед дітей усіх вікових груп

Намагатися відволікти дитину, грати з нею у навчальні настільні ігри, говорити, як із дорослою, намагатися залучити до справ, які наближають перемогу. Не вимагати високих досягнень у навчанні, стежити, щоб дитина не проводила занадто багато часу за гаджетами. Просити про посильну допомогу у побуті, проте не перевантажувати

Кілька порад батькам у цей непростий час

Багато залежить від вашого стану. Тому зверніть увагу не тільки на те, як поводиться дитина, а й на себе:

  • чи не надто багато ви дивитесь новин;
  • чи достатньо спите;
  • що їсте;
  • чи не маєте панічних атак.

Нехай дитина побачить у вас опору: демонструйте надійність

Доступно поясніть дитині, що сталося те, чого ми боялися. Та армія вже дає відсіч. А отже важливо слухатися батьків та вчителів, залишатися у безпеці під час повітряних тривог. Скажіть, що відсутність можливості спілкуватися з однокласниками є тимчасовою. Покажіть, що можна говорити з ними онлайн, не лише побачити, а й почути. Не обмежуйте спілкування. 

Грайте у навчальні настільні ігри

Вони допомагають розвинути увагу, пам’ять, словниковий запас, вміння рахувати усно. І звичайно, зближують родину. Є ігри, які допомагають засвоїти лексику іноземних мов. Чим більше учасників, тим цікавіше грати. Щоб удосконалювати іноземну мову, можна відвідувати спікінг клаби онлайн.

Рухливі ігри та вправи дуже важливі

Для нормального розвитку дитини вона має достатньо рухатися. Забезпечте ігри на свіжому повітрі. Вони можуть бути  за будь-якої погоди, навіть взимку. Важливо лише забезпечити дитину теплим одягом та взуттям. Такі ігри також покращують настрій. Звичайно, під час повітряних тривог слід знаходитися разом із дитиною у безпечному місці. 

Якщо є бажання, можна подивитися тренування онлайн. Не обов’язково ходити до спортзалу. 

До речі, займатися вправами можна разом із дитиною. Зараз найкращий час для цього.

Також можете заробляти, роблячи переклади, пишучи тексти, роблячи хендмейд чи дизайн сайтів, поліграфії тощо. Є чимало курсів онлайн. Навіть є можливості для опанування нової професії за досить символічну плату. Тож усе у ваших руках. Покажіть дитині, що можна робити навіть у таких непростих обставинах, як війна. Це додасть їй більшої впевненості. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: освіта
В тему