В центрі уваги

Як заощадити в Україні на оформлені автоцивілки?

Як заощадити в Україні на оформлені автоцивілки?

Кожного року українським водіям необхідно переоформляти обов'язкову автостраховку. Наявність поліса є гарантом того, що вам не випишуть штраф при перевірці поліцією і суд не зобов'яже вас компенсувати збитки потерпілим у разі ДТП з вашої вини. Але оскільки ціна поліса збільшилась за останні роки, раціонально думати про варіанти заощадження на страховці.

Від чого залежить вартість автостраховки

Страхові компанії самостійно не формують ціни на ОСЦПВ. Системою розрахунку займається НацКомФінПослуг та Моторно-транспортне (страхове) бюро. Саме регулятори ринку запроваджують розмір коефіцієнтів та базовий тариф. Але в основному вартість страховки формується згідно з такими чинниками:

  • тип транспортного засобу (легкове/вантажне авто, автобус, мотоцикл, причіп);
  • потужність двигуна ТЗ;
  • місто прописки власника.

Крім цього спосіб укладання договору відіграє роль. Наприклад, звертаючись до страхового агента, водії переплачують близько 10% від вартості страховки. В ціну паперового бланка включена комісія брокера. 

Як заощадити на автострахуванні

Розповімо про чотири способи економії на обов'язковому страхуванні в Україні.

№1 — Перейти на електронний поліс

З 2018 року українцям доступне електронне автострахування. Тобто купити автоцивілку в Луцьку та інших містах можна самостійно, маючи під рукою один смартфон. Ви не витрачаєте час і ресурси на те, щоб дістатися до відділення СК. 

Страхуючись онлайн, ви платите ціну без накруток та подорожчань, бо в ланцюжку оформлення не беруть участь посередники. Готовий поліс висилається на email клієнта і не потребує друку. Автоцивілка також підтягується у мобільний застосунок “Дія”, тож поліс неможливо загубити, на відміну від папірця. Електронний ОСЦПВ водій має право пред'являти з екрана мобільного пристрою у разі перевірки відповідно до правил дорожнього руху.

№2 — Враховувати франшизу

Франшиза – це частина коштів, яка не покривається страховою компанією. Саме ці кошти водій повинен оплатити постраждалому у разі аварії. Як правило, сума франшизи становить — 1000 грн, 2000 грн та більше. Розмір франшизи завжди прописаний в договорі. Наявність франшизи здешевлює вартість страховки, але при цьому захист водія буде більш вразливим. Тож, якщо ви впевнені в собі, або використовуєте транспорт дуже рідко, тоді така страховка може стати в пригоді.

№3 - Порівнювати ціни страховок

Порівняння допомагає зрозуміти слабкі та сильні сторони того чи іншого поліса. Можна заощадити до 40% особистого бюджету, якщо грамотно підходити до покупки. Тож, користуйтесь агрегаторами, на яких зібрані пропозиції від різних страхових компаній, щоб точно бути впевнений, що ви обрали страхування у співвідношенні ціна-якість.

№4 - Користуватися пільгами

За законодавством України існують категорії громадян, які мають знижку 50% на ОСЦПВ (автоцивілка). До них відносяться:

  • Учасники війни;
  • Особи з інвалідністю II групи;
  • Особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (I або II категорії);
  • Пенсіонери.

Якщо у вас є відповідне посвідчення, вкажіть ці дані під час оформлення онлайн. Також під час перевірки посвідчення має бути з водієм.

Нагадуємо, що їзда без автострахування карається штрафом від 425 грн.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему