В центрі уваги

Заклади культури Підгайцівської громади змінюють вектор діяльності через війну

Заклади культури Підгайцівської громади змінюють вектор діяльності через війну

У всесвітній день туризму Центр культури, туризму, молоді та спорту Підгайцівської громади організував для працівників закладів культури виїзний територіальний семінар у Лісівничому молодіжному центрі у Волинській Швейцарії.  

Директори будинків культури, завідувачі клубних закладів громади, разом із заступником Підгайцівського сільського голови Валентином Приходьком та директоркою Центру культури Тетяною Ковжук обговорили нові реалії культурного життя на селі, - пише пресслужба Підгайцівської громади.

Воротнівський заказник обрали не випадково, адже це - і територія громади, і туристичний магніт, який щороку приваблює все більше мандрівників не лише з України, а й з усього світу.

Оскільки громада нині охоплює 20 сіл, частина з яких доєдналась трохи менше як 2 роки тому, дехто із керівників клубних закладів був у Воротнівському лісі вперше. Аби розвивати туристичний рух у громаді, знати про такі локації просто необхідно.

Тож координаторка та керівниця Лісівничого молодіжного центруВалентина Петрівна Юхимчукпровела екскурсію по Ботанічному заказнику «Воротнів», розповіла про лісові орхідеї, квітування яких можна спостерігати у червні, трьохсотлітнього дуба, який зустрічає гостей біля садиби та додає сили усім, хто його обіймає, про команду, яка доглядає, викошує, прибирає та впорядковує  600 гектарів лісу, аби гостям було затишно відпочивати у Волинській Швейцарії.

Пані Валентина зазначає, що особисто проводить екскурсії для школярів та гостей. Вони абсолютно безкоштовні, однак про візит потрібно домовитися заздалегідь, адже охочих відвідати лісництво багато, тож все доводиться планувати.

Окрім того, у молодіжному центрі проводять для школярів тематичні зустрічі з лісівниками, «лісові» уроки для юних грибників, вивчають лікарські трави, доглядають за вуликами разом із досвідченим пасічником.

Студенти приїжджають на практику та вчаться кронувати фруктові, листяні та хвойні дерева, які тут теж висаджують із дослідницькою метою. Взимку тут працює резиденція Святого Миколая тож дитячі екскурсії видозмінюються у зимові розваги із казковими героями.

Методистка Центру культури, молоді та спорту Підгайцівської громади Тетяна Горбач зазначила, що у воєнний час заклади культури мають адаптуватися та шукати нові форми культурно-просвітницької діяльності на селі, розвивати зелений туризм, створювати музеї, клуби за інтересами для дітей та дорослих.

Аби поділитися досвідом та додати ентузіазму учасникам семінару, до роботи семінару долучилася головна режисерка та організаторка творчої та виробничої діяльності Волинського обласного науково-методичного центру культури Ніна Антонівна Фурдило. Вона розповіла, яким чином напрацьовувати ідеї щодо культурно-масових заходів, де шукати натхнення і які заходи завойовують глядачів.

На завершення, директорка Центру культури, молоді та спорту Тетяна Ковжук розповіла про заходи, які запланували на жовтень, адже попереду – День захисника України, День козацтва та Покрова.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Підгайці, Волинь, туризм
В тему