В центрі уваги

Сфера використання та особливості призначення загального аналізу крові

Сфера використання та особливості призначення загального аналізу крові

Загальний аналіз крові використовується в якості первинної діагностики здоров'я. Це дуже простий аналіз, який надає велику кількість інформації про загальний стан здоров'я пацієнта. Його зазвичай призначають в тому випадку, якщо є загальні порушення в роботі організму. Він дозволяє скоординувати та визначити необхідність проведення вузьких досліджень. Зазвичай загальний аналіз крові необхідний у разі планової диспансеризації, а також перед проведенням вакцинації. Нерідко його призначають, коли потрібно визначитися з доцільністю використання медикаментів.

Інформативність загального аналізу крові та його показники

У ході проведення, визначається кілька основних параметрів. Кров може бути капілярна або венозна. Якщо є порушення у складі крові, то це означає, що пацієнт страждає від хвороби та потрібні вузькі дослідження.

Що визначається під час проведення загального аналізу крові:

  • Визначається концентрація гемоглобіну. Справа в тому, що саме ці кров'яні тільця переносять кисень до тканин, а також сприяють нормальному функціонуванню організму
  • Визначається кількість еритроцитів, тобто червоних кров'яних тілец
  • Концентрація тромбоцитів, які впливають на параметри згортання крові.
  • Ступінь зсідання еритроцитів, які вказують на наявність запалення або гострих процесів
  • Концентрація лейкоцитів, які здійснюють захист організму від чужорідних агентів

Варто пам'ятати, що немає конкретної норми, тому що вона суттєво відрізняється, залежно від статі, віку, а також особливостей організму. У вагітних жінок може бути підвищений показник зсідання еритроцитів.

Які хвороби можна діагностувати, використовуючи загальний аналіз крові?

Цей метод дослідження потрібен, щоб визначити загальний стан організму та призначити лікування. Зазвичай він підштовхує лікаря на призначення додаткових аналізів. Після проведення загального аналізу крові, детальніше про який можна дізнатися на сайті https://nikolab.com.ua/uk/prices/1081-2/ лікар не призначає лікувальних препаратів. Проте якщо у процесі діагностики виявилося, що у пацієнта знижений гемоглобін, то в такому випадку лікар може запідозрити виснаження організму, або наявність внутрішньої кровотечі. Таке дуже часто трапляється у жінок після менструальних кровотеч, у разі серйозних проблем з жіночими органами.

Якщо в організмі величезна кількість червоних кров'яних тілець, це говорить про підвищену концентрацію стероїдних гормонів, а також стеноз ниркової артерії. Якщо кількість червоних кров'яних тілець знижена, це говорить про неправильне харчування або анемію. Таке дуже часто трапляється під час вагітності. Немає якогось надважливого параметра, що визначається під час проведення загального аналізу крові. Зазвичай враховують усі параметри одночасно, щоб визначитися з лікуванням.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему