В центрі уваги

Ірина Вознюк: «Психотерапія допомагає зрозуміти, ким ми є насправді»

Ірина Вознюк: «Психотерапія допомагає зрозуміти, ким ми є насправді»

«Психоаналіз – це нова постановка старої п’єси. Це можливість знайти й усвідомити ідею своїх внутрішніх конфліктів, звільнитись від тяжких емоцій і переживань, наповнити життя новими сенсами, отримати внутрішню свободу і любов», – зауважує лікар-психотерапевт вищої категорії, психіатр, психоаналітик, дійсний член Українського союзу психотерапевтів Ірина Вознюк.

В Ірини – потужна теоретична база знань із психології, адже вона закінчила Вінницький державний медичний університет ім. Пирогова за спеціальністю лікувальна справа. Інтернатуру за спеціальністю психіатрія проходила на базі Київської медичної академії післядипломної освіти. А спеціалізацію із психотерапії – в ЛДМУ ім. Галицького.

Крім того, Ірина Вознюк пройшла навчання у Трускавецькому проєкті в рамках Європейської Асоціації психотерапевтів за напрямком «Психоаналіз», у проєкті за напрямком «Символдрама», була слухачем Українського психоаналітичного університету. Також зареєстрована в Українському реєстрі психотерапевтів.

– Ірино, чому саме психотерапія стала Вашим життєвим вибором? Та чим відрізняється психотерапевт від психолога і психіатра?

– Психотерапевт пояснює та розуміє переживання людини, допомагає відчути свободу і щастя, зрозуміти повноту життя. Ще у дитинстві я зрозуміла, що мені вдається гармонійно формулювати слова, описуючи певні житейські ситуації, спілкуватись із людьми, живо цікавлячись їхнім настроєм, почуттями тощо.

Отож, коли у медичному навчальному закладі потрібно було обирати спеціалізацію, я, недовго думаючи, обрала психіатрію. Працювала тоді у психлікарні медсестрою у відділенні неврозів. А потім дізналася, що у Львові, в Трускавці, є професор Олександр Фільц, який займався психоаналітично орієнтованою терапією, психоаналізом. І вирішила поїхати на курси перекваліфікації, аби із психіатра перекваліфікуватись на психотерапевта.

Щодо того, чим вирізняється психотерапевт, то психотерапевтом може бути тільки той, хто отримав відповідну медичну освіту і підготовку, хто здатний призначати медичні препарати. Але в дійсності це не дуже правильний підхід. Сучасна психотерапія настільки широка, що зовсім не обмежується виписуванням таблеток.

Загалом хочу зазначити, що кожен спеціаліст у сфері психології – така ж людина, як і усі, зі своїми емоціями, житейськими проблемами. Різниця лише у тому, що психотерапевт знає та розуміє, що відбувається із психікою, за якими законами вона влаштована, як працює. А отримавши власний психотерапевтичний досвід, психотерапевт, говорячи метафоричними образами, може пливти з пацієнтом на «кораблі життя», чітко розуміючи, як провести людину БЕЗПЕЧНО з точки А у точку Б, уникнувши різних загрозливих ситуацій. 

Згадую слова одного з моїх колег, який говорив, що ми, психотерапевти, працюємо із найвибухонебезпечнішою речовиною на Землі. Він мав на увазі людські емоції.

– З якими психічними проблемами до Вас найчастіше звертаються?

– Найчастіше, мабуть, до мене звертаються із проблемами у стосунках. Хтось перебуває у процесі розриву взаємин або, навпаки, в пошуку партнера, сподіваючись, що поява коханої людини докорінно змінить життя.

Багато клієнтів із тривожними розладами або панічними станами. І їх кількість збільшується.

Мені здається, що це пов'язано із ситуацією в нашому суспільстві, що люди почали тривожно відчувати себе всередині. Постійно зростає невизначеність: страшно перебувати на вулиці, ти відчуваєш себе незахищеним. І на цьому тлі прогресують тривожні розлади. Для прикладу, у мене на прийомі була жінка, яка довгі роки жила із фобією – вона не могла змусити себе зайти в маршрутку. Але змінилось місце роботи, і вона змушена стала користуватись громадським транспортом. Тож їй довелося звертатись до психотерапевта.

Також зросла кількість нарцисичних розладів. Це результат того, що багато людей націлені на успіх. Отож, виникає хворобливе самолюбування, яке потребує постійного прояву самоповаги, націлення на здобуття матеріальних благ.

Дуже часто до мене звертаються, просячи допомогти відчути знову радість життя, жити на повну силу тощо.

– А коли людина повинна звертатись до психотерапевта? Які симптоми про це свідчать?

– З мого досвіду, якщо людині її психічний стан дає можливість нормально функціонувати, то вона не звертається. А вже коли це заважає жити повноцінно та вільно, тоді починає шукати спеціаліста. Я постійно на першому сенсі задаю своїм клієнтам дуже важливе запитання: «Чому саме зараз?». І розумію, що у них активізувався внутрішній конфлікт через зміну якихось обставин.

– Ви проводите діагностику і лікування всього спектру психоневрологічних розладів?

– Так, працюю із проблемами ідентичності, самосприйняття, заниженою самооцінкою, питаннями особистісного розвитку, залежними стосунками і шляхами виходу з них, тривожними і депресивними станами, емоційним вигоранням, потребою у ресурсах і засобах для досягнення актуальних цілей.

Діагностую та лікую реакції на важкий стрес і порушення адаптації; панічні стани; тривожні і фобічні розлади; депресії; обсесивно-компульсивні розлади; психосоматичні розлади; залежності і розлади особистості.

Загалом я психоаналітично орієнтований психотерапевт. І моїм методом у наданні психотерапевтичної допомоги є психоаналіз.

– Щодо якості: як же відрізнити професійного психотерапевта від непрофесійного? Як знайти свого спеціаліста?

– Найкращий варіант пошуку терапевта – запитати у друзів, шукати онлайн і дивитися на рекомендаційних сайтах. Варто почитати, що кажуть спеціалісти на своїх сторінках, і вибрати, що вас більше приваблює й цікавить.

На першій зустрічі ви знайомитеся з терапевтом. Якщо щось не подобається або ви відчуваєте, що це не ваша людина, не варто домовлятися про наступний сеанс. Краще сказати: «Це мені не підходить, я хочу спробувати з кимось іншим». Можна поспілкуватися з кількома терапевтами, перш ніж ви зустрінете когось підходящого.

Усім своїм клієнтам я кажу, що дуже важлива сумісність із психотерапевтом. Потрібен хтось, хто буде збігатися з вами на особистісному рівні, хто буде дбайливим і жалісливим так, як вам це потрібно, і хто буде випробовувати вас настільки, наскільки ви цього хочете. Спеціаліст може вам не підійти, і це нормально. Хороший терапевт це розуміє.

– Як Ви вважаєте, який найголовніший стереотип про психотерапію? І чи часто у своїй роботі Ви стикаєтесь із цим стереотипом?

– Те, що терапія призначена тільки для «божевільних» людей. І що психотерапевти – це відсторонені «холодні» люди. Насправді терапевт тримає певні рамки для безпеки, намагається займати нейтральну позицію, аби пацієнт міг вилити свої переживання, бути почутим спеціалістом. Так, більшість фахівців є мудрими, чесними, люблячими і роблять усе для того, аби повернути пацієнтові ту частину «Я», яку він втратив ще у дитинстві у процесі соціалізації, та щоб він зміг збудувати нові стосунки, у яких будуть заліковані його дитячі травми.

Ми вибрали цю професію, тому що нам подобається бачити, як наші клієнти досягають успіху, приходять до розуміння свого життя, вчаться приймати сміливі рішення і спокійно реагують на свої помилки.

Дехто вважає, що терапевти не цікавляться своїми клієнтами, а тільки стежать за годинами і в певний час виставляють людей за двері. Але це не так.

Особисто я роблю саме те, що вважаю за потрібне, й отримую від цього задоволення. Я вчуся у клієнтів і пишаюся своєю роботою. Впевнена, що більшість психотерапевтів відчувають те саме. Я рада за людей, які ризикують і починають терапію. Я хочу, щоб мої клієнти були щасливі.

– Як можна надихнути людей на візит до психотерапевта?

– Терапія – це місце, де вас вислухають і постараються допомогти. Єдине, що ви повинні робити, – бути собою і хотіти говорити. А моя робота – зв'язати ваші ідеї воєдино, подивитися на них збоку і побачити цілу картину.

Відчувати себе ніяково на сеансі, плакати або сидіти в тиші – це нормально. Адже ми спілкуємося на відверті теми, які інколи здаються ганебними або занадто особистими. Однак ці розмови допомагають позбутися негативної влади, яку ці теми над нами мають. Психотерапія допомагає зрозуміти, ким ми є насправді.

Записатись на консультацію до Ірини Вознюк можна:

за номером телефону

+38 (097) 009 18 91

Viber +38 (097) 009 18 91

Telegram +38 (097) 009 18 91

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, луцьк, психологія, психіатрія, Поради
В тему

Останні матеріали