В центрі уваги

Ellis Murr: «Пропоную клієнтам психологічні методики, аби правильно взаємодіяти із собою та зі світом»

Ellis Murr: «Пропоную клієнтам психологічні методики, аби правильно взаємодіяти із собою та зі світом»

«Людина вкрай рідко буває чесною із собою. Адже чесність – це відповідальність. А відповідальність передбачає прийняття рішень. І це усе разом означає біль. Але водночас це запорука бути щасливими та вільними.

Особисто я перед тим, як почати працювати з людьми, пройшла 4 роки особистісної психології, аби проробити себе, позбутись факапів та гельштатів, стати чесною перед собою, не калічити інших.

Однак на своїх приймах, володіючи методикою фізіономіки, я бачу, як мої клієнти часто кажуть неправду, тобто мені розповідають одне, а їхнє тіло говорить протилежне. І цей обман може мати негативні наслідки, адже людина обманює не мені. А в першу чергу – себе», – розповідає психолог із величезним практичним досвідом, який нараховує більше наж 12 років, Ellis Murr. До слова, у Еліс дві психологічних освіти та безліч курсів, тренінгів, майстер-класів, які вона проходила з метою саморозвитку.

Про любов і замах на життя, стосунки та небезпечних клієнтів – у розмові з Ellis Murr.

«Я пережила замах на життя та переслідування»

«Коли я лише починала практикувати та надавати психологічну допомогу людям у Луцьку, то думала, що це дуже тихе містечко. Однак саме тут зі мною трапилось кілька неприємних моментів. Так, хлопець із ознаками нарцисизму досить довгий час переслідував мене, знімав на камеру, куди я йду чи з ким зустрічаюсь. Спочатку це було досить неприємно та дивно. А потім стало страшнувато, адже він зі словами на зразок «Якщо ти не будеш зі мною, то не будеш ні з ким» скоїв замах на моє життя.

І це далеко не перший випадок, коли люди намагаються переходити мої особисті «границі». Так, кілька моїх клієнтів, як з’ясувалося згодом, спеціально ходили на мою терапію, аби познайомитись ближче зі мною. Адже у звичайному житті я не відповідаю згодою на випадкові знайомства та зустрічі за кавою. І це нав’язування будо досить неприємним.

Цікаво, що своє кохання я теж знайшла серед моїх клієнтів. Точніше, це він мене знайшов (усміхається, – авт.). Прийшов до мене на кілька терапій, а на третьому сеансі зізнався, що все це йому не потрібно, а потрібна була я.

Тепер моє серце надійно зайняте людиною, з якою в мене однакові світосприйняття, емоції, погляди та інтереси».

«Психологу досить важко побудувати сім’ю та стосунки»

«Кожному психологу, психотерапевту, до слова, усіх спеціалістів психології я називаю психоплюсами, як і звичайним людям, хочеться мати тривалі стосунки, побудувати гарну сім’ю. Однак через те, що психологи, так би мовити, «прокачені», вони часто потрапляють у тенета егоцентризму, вважаючи, що кращі за інших, адже більше знають і можуть «прочитати» будь-яку людину, як відкриту книгу.

Отож, дуже важко психологу не вивчати партнера чи партнерку, а просто жити та насолоджуватись любов’ю».

«Зовнішній вигляд психолога не впливає на його професіоналізм»

«Мене часто запитують, чому мій зовнішній вигляд відрізняється від стандартних та традиційних виглядів спеціалістів із психології. Взагалі-то я не люблю і не сприймаю все, що є стандартним та загальноприйнятим. І до того ж твердо переконана, що зовнішній вигляд, як от синє волосся, татуювання тощо, жодним чином не вливає на рівень професіоналізму психолога. Та й загалом це стосується і всіх інших професій.

Нам часто у дитинстві чомусь намагаються нав’язати думку, що потрібно бути таким, як усі, «нормальним», порівнюють нас із іншими дітьми, які чомусь, на думку дорослих, на вигляд кращі чи краще поводяться. І ця поведінка дорослих згодом стане основою для психологічних травм дитини, коли вона саме підросте».

«Що таке любов?»

«Багато віків людство шукає відповідь на просте, на перший погляд, запитання: а що ж таке любов? Так, варіанти відповідей можна знайти у різних культурах і релігіях, нейронауках та психофізіології тощо.

Наука вважає любов хворобою або гормональним коливаннями. Щодо релігій, то в якійсь любов називають чарівним даром, в інших любов – це народження в муках.

Отож, аби знайти свою відповідь на це запитання, я вирішила написати книгу про любов, у якій переплітаються і наука, і релігія, і психологія».

«Що таке тінь?»

«Людина має дозволяти бути усьому, має дозволяти приймати собі усе, але при цьому цього не робити. Для прикладу, людина може дозволяти собі використовувати нецензурну лексику і сприймати її як норму. Але при цьому вона ніколи у розмові її не використовуватиме.

Або людина сприймає та дозволяє алкоголь, але сама його не вживає. При цьому не засуджує когось, хто п’є алкогольні напої.

Так, якщо людина щось собі не дозволяє, тоді вмикається аскетизм, який передбачає внутрішні обмеження. Мені б хотілося, щоб люди вміли аналізувати себе та розуміти, що таке «тінь», а що не «тінь», і чим вона така негативна та чим погано, коли хтось комусь наказує не робити того чи іншого».

«Дитинство та доросле життя – однакова поведінка»

«Людина залишається у ролях та сценаріях, до яких звикла з дитинства. Вона і далі спілкується з усім світом так, як спілкувалася у дитинстві.

Так, якщо у дитинстві ви страждали від критики матері, то у дорослому житті ви так само боятиметесь критики від усіх жінок, психотип яких нагадуватиме вашу матір. Для прикладу, ви прийшли на дуже класну роботу із дуже хорошою зарплатою, але ваш директор буде дуже схожий на вашу матір, ви через досить короткий час змушені будете звільнитись».

«Психотерапія не усім потрібна і не усім допомагає»

«Зважаючи на мій великий досвід, я можу стверджувати, що терапія допомагає не усім, адже є люди, які навіть коли вирішують прийти до мене, не до кінця бувають чесним із собою. Так само вони не готові брати відповідальність на себе за своє життя, свої потреби тощо. Або бажають не вирішити свої проблеми та пропрацювати свої болі, а щоб їх слухали та шкодували.

Хочу наголосити людям, які йдуть у терапію задля правильних цілей та мотивацій: вам буде боляче, адже ми працюватимемо над вашими психотерапевтичними ранами, які потрібно «вичистити», «полікувати» та дати «зарости».

Я пропоную своїм клієнтам різні психологічні методики, які вони потім зможуть використовувати у звичайному житті, аби правильно взаємодіяти із собою та зі світом, побороти свої страхи або панічні атаки. Тобто даю можливість стати психологом самому для себе».

Ірина Белоцька 

instagram.com/ellis.murr/

facebook.com/ellismurrpsychologist/

facebook.com/EllissMurr

starofservice.com.ua

invite.viber.com

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Таблоїд, психологія, психіатрія, Волинь, луцьк
В тему