В центрі уваги

Як перевірити житло перед покупкою: основні нюанси

Як перевірити житло перед покупкою: основні нюанси

Ви так давно мріяли про власний будинок, який здатен подарувати вам свободу від міської метушні, і ось нарешті ви знайшли привабливий варіант. У цей час зовсім не хочеться думати про юридичні аспекти, хочеться просто купити житло і влаштувати невелике (а, може, й велике) свято. Загалом все це не складно — ви можете купити будинок у Василькові недорого на сервісі OLX, але перед покупкою вам варто його перевірити. І ми підкажемо вам, як це зробити.

Право власності

В першу чергу вам треба перевірити документи на житло. Серед них можуть бути:

договір купівлі-продажу;

  • договір дарування;
  • свідоцтво про право на спадщину;
  • рішення суду, в якому продавця визнали власником квартири.

Якщо будинок був отриманий у спадок, вам треба дізнатися, чи немає в ньому інших спадкоємців. Зверніть увагу на дату у свідоцтві. Якщо документ видали нещодавно, є ризик, що хтось зі спадкоємців спробує відновити строки прийняття спадщини через суд. Дізнатися всю необхідну інформацію ви зможете у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Арешти, іпотеки та інші зобов'язання

В деяких випадках навіть законний власник не має права продавати будинок чи квартиру. Наприклад, якщо житло знаходиться під арештом або іншою забороною відчуження. Перевірити цю інформацію вам допоможе нотаріус, або ви зможете перевірити її самостійно у Держреєстрі.

Борги за комунальні послуги

Щоб чужі борги не дісталися вам бонусом до житла, перевірте їх наявність наступним чином — зайдіть на ЄДРБ та введіть ПІБ та ІПН людини. Там ви зможете ознайомитися з виконавчими провадженнями. Це важливо, адже після переоформлення житла борги колишніх власників перекочують до вас, і вам доведеться вирішувати питання в судовому порядку.

Інші мешканці житла

Іноді квартиру продають не тільки з боргами, а й з мешканцями. Найчастіше це родичі продавця. Щоб перевірити, хто прописаний у квартирі чи будинку, вимагайте свіжу довідку з ОСББ про зареєстрованих мешканців.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: квартира, Україна
В тему