В центрі уваги

У громаді біля Луцька експериментують зі сміттям: перші результати

У громаді біля Луцька експериментують зі сміттям: перші результати

160 кг вторсировини потрапили на сортувальну станцію у передмісті Луцька за результатом першого етапу експерименту «Жовтий мішок».

Його на території Підгайцівської громади реалізовує компанія ПП «Гігаджоуль/Ресайклінг Парк», засновником якої є австрієць Крістіан Чернер. Дослідження відбувається на основі роздільного збору відходів у 150 домогосподарствах  у селах Підгайці, Крупа та Липини, - інформує пресслужба Підгайцівської сільської ради.

Координаторка  проєкту «Жовтий мішок» Алла Гонтар розповіла, що 16 листопада відбувся перший збір вторсировини на території Підгайцівської громади, відсортованої учасниками експерименту. Упродовж двох тижнів у «жовтий мішок» учасники експерименту збирали всю упаковку, окрім скла. Решту сміття, за звичним для людей графіком, як і раніше збирає та вивозить Комунальне підприємство при Підгайцівській сільській раді.

Через два тижні збір «жовтих мішків» у Підгайцівській громаді повторять, а зібрану за перший місяць експерименту вторсировину проаналізують, посортують та  направлять на переробку.

Іноземний партнер Підгайцівської громади з Австрії Крістіан Чернер особисто приїхав на Волинь, аби поспілкуватись з учасниками експерименту та обговорити з ними труднощі, які могли виникати процесі відбору вторсировини від інших відходів та обговорити усі деталі проекту із українськими партнерами.

У селі Крупа під час збору «жовтих»  мішків координаторів проєкту зустріла місцева мешканка - 92 річна Галина Данилівна Драбек, яка однією з перших зголосилася до участі в експерименті. Раніше жінка працювала директоркою школи, тому навіть на пенсії продовжує вести активне соціальне життя. Крістіану Чернеру вона розповіла, що давно чекала таку ініціативу у рідному селі та попросила дати ще «жовтих мішків», бо планує продовжувати сортування відходи до кінця експерименту, а це ще 3 неповні місяці.

Заступник Підгайцівського сільського голови Олександр Бляшук зазначив, що схожий експеримент у 90-их роках вперше відбувся в Австрії, пізніше за його результатами збудували чимало сортувальних та переробних заводів та вирішили проблему із сміттям назавжди, а тепер іноземні експерти готові ділитися досвідом з українцями.

Організатори дослідження очікують, що роздільне сортування відходів  у Підгайцях, Крупі та Липинах, дозволить вивчити склад сухого сміття, що продукують мешканці громади і в подальшому на основі цієї інформації сформувати правильний підхід щодо поводження з твердими побутовими відходами у громаді.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Волинь, Підгайці, сміття
В тему