В центрі уваги

«Відмова від антибіотиків при вирощуванні курятини це обов'язкова вимога сучасності», - Аліна Сич

«Відмова від антибіотиків при вирощуванні курятини це обов'язкова вимога сучасності», - Аліна Сич

Сьогодні вирощування курей-бройлерів без застосування антибіотиків і стимуляторів росту є вимогою часу, адже в Україні, як і в усьому світі, впевнено розвивається тренд здорового способу життя. Все більше людей починають займатися спортом, відмовляються від шкідливих звичок і, що важливо, починають придивлятися до складу продуктів, які вони споживають.

Про це у блозі на Аgrotimes розповідає голова наглядової ради групи компаній ПрАТ «Володимир-Волинська птахофабрика» Аліна Сич.

"Минулий 2020 рік став переломним в плані переходу від харчування продуктами, які дешевші за ціною, до якості. Це стосується і курятини, бо саме вона є найпопулярнішим м’ясом. 

Налагодження роботи з випуску нової продукції тривало в нашій компанії з 2016 року. Приблизно три роки до старту кампанії відмови від антибіотиків ми почали проводити перші дослідження ринку, вивчали потреби та можливості покупців, аналізували міжнародний досвід, впроваджували європейські стандарти якості для продукції і кормів, закуповували новітнє обладнання, вдосконалили всі етапи виробництва, упакування й логістики – зробили все можливе, щоб на ринку України з’явився новий сучасний бренд здорової курятини.

Сьогодні наша продукція без антибіотиків і стимуляторів росту реалізується в багатьох національних торговельних мережах. 

Вирощування курки без антибіотиків, стимуляторів росту можливе лише за дотримання повної біобезпеки і досягається під суворим контролем на всіх етапах виробництва. 

Важливим у цьому процесі є й виробництво максимально якісних і поживних кормів. Для зернових кормів обов’язкові регулярні лабораторні дослідження вхідної сировини на наявність мікотоксинів та інших шкідливих речовин. Щоб гарантувати відсутність антибіотиків, на виході продукцію додатково досліджують у незалежній лабораторії. 

Нині ми вже використовуємо авторські рецептури кормів, створили спеціальні умови вирощування курей і впровадили лабораторний контроль якості на кожному етапі. Продукцію та сировину регулярно перевіряють у державних і виробничих лабораторіях. У результаті ми отримали принципово новий за якістю продукт. 

Замість антибіотиків кури отримують пробіотики – натуральні мікробіологічні харчові добавки, які підвищують імунітет курчат, відновлюючи мікробний баланс кишківника, й вітаміни. Взагалі ми застосовуємо різні природні препарати, багато експериментуємо й знайшли для себе низку ефективних технологій. Проте поки тримаємо їх у секреті.

Вагомим плюсом загальної концепції екологічності є вторинна переробка відходів виробництва, які йдуть на енергетичні потреби фабрики і не забруднюють довкілля.

За промислового виробництва курятини зовсім непросто повністю відмовитися від антибіотиків, однак ми пройшли цей шлях практично до фінальної стадії.

Насамперед виробництво курятини без антибіотиків – перспективний напрям розвитку підприємства, однак на початку затратніший і навіть збитковий. На перших етапах переходу до натурального птахівництва без використання антибіотиків ми отримали підвищений падіж і суттєві збитки.

Виробництво птиці із застосуванням антибіотиків – найпростіший спосіб збереження рентабельності підприємства, але не його розвитку. Впровадження нової технології було пов’язано з кардинальними змінами як у виробництві, так і в менеджменті компанії. Як і будь-який експеримент, це – великий ризик для бізнесу. 

Проте новий напрям був необхідним кроком для подальшого розвитку птахофабрики, бо справа не лише в сприйнятті споживачем здорової їжі, а й у світових тенденціях виробництва. Сьогодні проблема з антибіотикорезистентністю має підштовхнути регуляторні органи до ухвалення заходів, що обмежують безконтрольне застосування антибіотиків у тваринництві. Це глобальна проблема охорони здоров’я, розв’язувати яку доведеться спільно державі, бізнесу та суспільству. Перші кроки в цьому напрямі вже зроблені нами з власної ініціативи.

Звичайно, одна річ – розписати, а інша – реалізувати це на практиці. У нас вийшло і те, і те. Ще у 2016 році Володимир-Волинська птахофабрика отримала сертифікат ISO22000:2005, який підтверджує високі стандарти якості харчової продукції, ефективний контроль підприємства, оптимізацію всіх процесів і безпеку виробництва. На жодному з етапів виробництва ми не використовуємо шкідливі добавки. Їх не містить навіть комбікорм.

Нашу курку, вирощену без антибіотиків і стимуляторів росту, можна порівняти з новою моделлю автомобіля: те, що раніше було додатковою опцією, як, наприклад, кондиціонер, тепер входить у базову комплектацію сучасних авто. 

Людям подобається новий продукт, вони відчувають різницю. Результати наших досліджень показують, що кожен, хто хоч раз спробував продукцію під цим брендом, стає нашим постійним клієнтом і відмовляється купувати іншу курятину. Обсяги продажів продукції збільшуються вдвічі майже щомісяця. Вважаю, це найкраще говорить про попит і відгуки від споживачів", - зазначає Аліна Сич.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Волинь, володимир-волинський, їжа
В тему