В центрі уваги

«Ви хочете про це поговорити?»

«Ви хочете про це поговорити?»

Психологи України 23 квітня святкують своє професійне свято. Останні десятиліття показують, наскільки потрібна і соціально значуща робота – психологічне консультування, психодіагностика і психотерапія.

Члени громадської організації «Центр психології та психотерапії», що діє у волинському краї, надзвичайно багато працюють не лише в своїх кабінетах, впливаючи на психічне здоров’я клієнтів, а й поза своїми офісами, ведучи просвітницьку, волонтерську роботу, по суті формуючи таким чином у волинян смак до етики і професіоналізму у використанні послуг психолога-консультанта та психотерапевта. Всі вони діють згідно з європейськими стандартами надання такої допомоги, позаяк в організації розроблені «Етичні положення», які співзвучні мета-кодексам українських та іноземних професійних спілок. Бути членом «Центру психології та психотерапії» - це ознака високої якості.

Історія громадської організації починається ще в 2011 році, а офіційно зареєстрована вона в 2014. Чимало проектів було здійснено (просвітницьких, психокорекційних, освітніх та психотерапевтичних) за цей час, але найбільше значення, напевне, в самій суті існування такої організації для історії психологічної допомоги Волині. «Центр психології та психотерапії» зараз стає прикладом для молодих спеціалістів у тому, як будувати свою роботу не лише практично, а й на які цінності спиратися. Саме тому, зокрема, було отримано багато заявок від студентів психологічних факультетів Острозької академії та Волинського національного університету імені Лесі Українки на здійснення практики.

Займаючи проактивну позицію, фахівці не були осторонь жодного соціального явища чи проблеми. Вони відгукувались волонтерською роботою на події Майдану і війни, а також пропонували свою допомогу після терористичного акту в липні 2020. Дуже часто спеціалісти «Центру психології та психотерапії» коментували гострі ситуації для місцевих та всеукраїнських ЗМІ, таким чином роблячи науково обґрунтований та морально-етичний психологічний погляд доступним для широкого загалу.

Хоч громадська організація і зосереджена в місті Луцьк, проте співпраця і визнання простягаються далеко за її межі. В 2017 році «Центр психології та психотерапії» в повному складі увійшов до Національної психологічної асоціації України, яка, в свою чергу, входить до Європейської федерації психологічних асоціацій. З гордістю в грудні 2018 року члени «Центру психології та психотерапії» представляли його роботу на засіданні НПА і ділилися своїми напрацюваннями.

Жоден спеціаліст «Центру психології та психотерапії» не пасує перед труднощами. А їх також є чимало. Від великої кількості фахівців в нашій країні, які порушують етику і таким чином шкодять іміджу психолога, до наслідків тоталітарного минулого, історичних важких подій, які все ще вселяють в людей страх не тільки перед власними емоціями, а й перед фахівцями-психологами через відкритість, яку передбачає контакт із ними. На кожен із цих викликів фахівці «Центру психології та психотерапії» реагують своїми проектами, відповідають конструктивними діями і налагоджують довіру і співпрацю з багатьма людьми в психологічній сфері і поза нею.

Хто ж ці спеціалісти, який сенс вони вбачають в своїй роботі і що їх надихає – спробуємо уточнити безпосередньо в кожного з них.

Катерина Голоскокова

Клінічний психолог, гештальт-терапевт,  супервізор,  ведучий тренер «Institut für Psychosoziale Forschung und Persönlichkeitsförgerung e.V.», акредитований гештальт-терапевт ВОППГТ, Член Правління «Центру Психологічної Освіти і Підвищення  Кваліфікації», співзасновник «Центру психології та психотерапії»:

-              Психотерапія сприяє емоційній зрілості людини. І в подальшому така особистість може сама регулювати свої емоції, впливати на свій стан, шукати для себе ресурси і якісно, цікаво жити. Це з одного боку, а з іншого – людина живе в стосунках. І стосунки певним чином її визначають. В дитячому віці – це стосунки з батьками. А в дорослому житті – це і друзі, дружина чи чоловік, партнери, колеги. І коли ми говоримо про те, щоб набути зрілості, то найкраще для цього підходять стосунки із психотерапевтом, в яких можливе зростання і здобуття нового досвіду. Саме тому в психотерапевтичній роботі я перш за все намагаюся підтримувати людяність і бережне ставлення.

У вільний час люблю вирощувати квіти, подорожувати з сім’єю, танцювати, займатися плаванням і багато ходити пішки в компанії своєї собаки. Адже робота психотерапевта потребує багато сил, і треба вчасно їх відновлювати.

kgoloskokova@gmail.com

(099) 067-08-80

(097) 205-40-25

 

Марина Савчук

Психолог, гештальт-терапевт, сімейний психотерапевт:

-              Працюю з питаннями жіночо-чоловічих, батьківсько-дитячих стосунків, переживання розлучення, сімейними конфліктами, віковими та сімейними кризами, надаю супровід у переживанні різних емоційних станів та стресових ситуацій.

Психотерапія для мене - це перш за все про цікавість до себе, пошук відповідей на такі запитання: «як я організовую своє життя», «що робить моє існування наповненим проблемами, а що - мене розраджує». Також це знайомство з собою та вміння внутрішньо сказати собі правду, визнання і пошук своїх потреб, почуттів, цінностей та сенсів. Іноді буває важко говорити про себе, бути вразливим, просити допомоги. Я вірю, що важливо знайти ресурси справлятися, жити так, як хочеться, а не так як виходить.

Я бачу психологічну допомогу як пошук нових ресурсів, розширення горизонтів, зміну ракурсів, кутів, це можливість помітити різноманітність Вашого життя. Це ніби створення власного автопортрету, де собі подобаєшся, налаштування внутрішнього компасу, пошук власної мелодії. У своїй роботі я допомагаю знайти кожній людині, яка звертається,  свій шлях і готова супроводжувати Вас у цій подорожі.

spsihologom@gmail.com

 (099) 515-86-98

Віта Ковальчук 

Психолог, гештальт-терапевт, дитячий психотерапевт:

 - Моя практика почалася 2013 році з дитячого консультування і триває досі. Робота з дітьми, підлітками та батьками займає більшу частину мого професійного простору. Я чую різні історії та хвилювання. Інколи щось залежить від стосунків в сім'ї, часом - це стресові обставини, де потрібна допомога саме фахівця. В кожному разі я хочу, щоб дитячо-батьківські стосунки були безпечними, надійними та підтримуючими. Для цього проводжу батьківські консультації, на яких ми "складаємо пазл" всього, що відбувається, та шукаємо причинно-наслідкові зв'язки.

Як не крути, дорослі клієнти також піднімають питання стосунків зі своїми батьками, тому ця тема є однією з основних в моїй роботі. Мама, тато й уся палітра почуттів, які виникають поруч з ними.

vitaliti200413@gmail.com

(050) 378-18-05

Ольга Лазаренко

Кандидат психологічних наук, гештальт-терапевт, спеціаліст з розладів харчування, координаторка Ukrainian SEPI Regional Network:

-              В психологічне консультування я потрапила, як мені здавалось, випадково. Хоч зараз, озираючись назад, думаю, що все відбулося закономірно. На факультеті в київському вузі, куди я вступала в 2000-му році, був вибір, яку спеціальність собі взяти: літературне редагування чи психологію. Я вибрала друге, і з того часу регулярно сумніваюсь, чи правильно зробила. І з такою ж регулярністю приблизно раз на три-чотири роки дозволяю собі «піти з професії». Уявити, іноді навіть приміряти, яке б було моє життя без неї. Як правило, я це роблю у відпустках, у паузах. І щоразу дозволяю собі знову свідомо обрати свою роботу. Її неможливо не любити, не зважаючи на високу ціну і побічну дію при зустрічі зі складними ситуаціями і важкими емоціями.

Я вважаю, що кожна людина – це неповторна і багатогранна система з великим потенціалом. І тому психотерапія – це унікальна послуга, яка спрямована на розвиток особистості, а не просто вирішення проблеми чи зменшення симптомів. І люди ззовні не зовсім в змозі навіть співставити, чим насправді займається психотерапевт. Це своєрідна досить робота, справді.

До прикладу, мої рідні приблизно уявляють, чим я займаюсь. І от якось сталось так, що донька мене питає: «Що ти будеш робити у відпустці?» Я кажу: «Думати». Мені якраз потрібно було осмислити одну ситуацію. Вона здивувалась і каже: «Може, ти відпочинеш? А обдумаєш, коли вийдеш із відпустки?». А я пояснила: «Коли у мене 5-6 консультацій на день, це 5-6 годин, коли я не можу думати ні про що інше, а лише про тих людей, які приходять. Я повністю весь свій час, свою увагу і внутрішній простір ставлю на службу до їхнього запиту». Донька була дуже здивована, коли про це почула. Ми з нею навіть намагались знайти якусь іншу подібну роботу чи заняття, коли ти не можеш перерватися, вийти, навіть відволіктися і подумати про свої справи – і не знайшли. Тому я дійсно захоплююся своїми колегами, їх відданістю і скромністю, вітаю їх із професійним святом і відчуваю глибоку солідарність із ними.

lazarenkolga@gmail.com

(099) 484-77-04

Ольга Магеровська

Психолог-сексолог, психотерапевт, консультант по відновленню подружніх та сімейних зв’язків:

 -  Мій шлях у психотерапію розпочався ще у підлітковому віці з цікавості до книг з маминої шафи, яка отримувала другу вищу освіту за фахом психолога. Це був швидше інтерес до самовизначення, дослідження способів класифікації за типами фізіологічних особливостей, характеру тощо. Пошук закономірностей (які б пояснили причини моїх переживань та дій у непростий період перехідного віку) дозволяв впоратися з тривогою та пробуджував цікавість до природи людських стосунків. Потім були роки навчання в іншій галузі, здобуття життєвого досвіду, роки власної психотерапії з глибокого інтересу до себе.

У цю професію я прийшла вже свідомо. Мною керувало бажання ділитися з іншими надією на те, що все можна пережити й віднайти нові сенси, маючи надійну підтримку та місце, де тебе приймають. Можливо, через це, психотерапія для мене - це інтимний простір, де в безпеці можна заглиблюватися у печеру внутрішнього світу для пошуку власних корисних копалин (цінностей, сенсів, установок, почуттів). А терапевт — це та людина, яка страхує та бере відповідальність за безпечність ліфту для спуску, підсвічування нових ділянок для розробки, обрамлення та інтегрування у досвід через створення прикраси зі знайденого. І саме прийняття, емпатія та співчуття — інструменти, що перетворюють “алмази душі” в діаманти.

Зараз фокусом моєї практики є налагодження надійних стосунків у подружніх парах та родинних зв’язках. Адже ми з народження усвідомлюємо себе через те, що читаємо в очах своїх рідних людей, з якими у нас є стосунки, і до кінця свого життя потребуємо надійної прихильності. Так влаштований наш мозок. Наукові дослідження підтверджують, що відчуття надійного зв’язку з близькими допомагають нам справитися з болем на фізичному рівні, а подолання дистресу проходить з меншими наслідками для здоров’я. Допомога парі у своїй різності віднайти близькість через розуміння та прийняття переживань один одного, пошук відчуття власної цінності у стосунках -  кожного разу мене надихає та розчулює, і дає розуміння, що у світі, де панує відчуття любові, стає менше шансів для появи насилля та страждань. Зі святом, дорогі колеги!

 (050) 339-91-82

 maherovska.olha@gmail.com

 Катерина Меркулова

Психолог, гештальт-терапевт:

-              Я працюю зі студентами та молоддю. В роботі опираюся на власний досвід, де мені було важливо вчитися чути та відчувати себе, розібратися у стосунках з іншими, зрозуміти свої почуття до батьків у процесі психологічного відокремлення, пережити перші втрати та розчарування. В процесі психотерапії я відкрила багато цікавості до себе, бережності та розуміння, якими мені хочеться ділитися з іншими та допомагати їм проходити свій шлях.

Тож мені цінно допомагати молодим людям розуміти, що з ними відбувається, розвивати емоційний інтелект, вчитися турбуватися про себе та підтримувати себе у складних ситуаціях. Мене надихає те, що у людей, які звертаються за психотерапією, в процесі з’являються поступові внутрішні зміни, які впливають на подальші якісні зміни в житті. Коли людина навпроти почуває себе спокійнішою, впевненішою та ціліснішою. І саме це надає моїй роботі глибокого сенсу.

(095) 135-59-96

katrin1merkulova@gmail.com

 Анна Нестерак 

Онлайн-психолог, психотерапевт у напрямку гештальт-терапії:

-              Найчастіше до мене звертаються люди у віці 25-35 років, які помічають закономірності свого життя і шукають щось, що відображатиме їх по-справжньому, відповідно до актуальних обставин. Це люди, яким не вистачає усвідомлення, розуміння, уважності до власних переживань, а часто -  хорошого ставлення до себе. Для мене психотерапія - це повільний шлях до справжнього Я. Там  ми поруч з клієнтами в процесі, який мені чимось нагадує освоєння неосяжного космосу. В ньому буває багато цінного, болючого та сумного, радісного та захоплюючого, омріяного і нездійсненого у минулому...

Чим більше ми присвоюємо наявне, оплакуємо втрачене, тим більшої цілісності та самобутності набувають ці молоді люди. Десь вони розширюють власні можливості, дозволяють собі отримати те, чого не мали, десь -  розуміють власні обмеження та не вимагають від себе більшого, або ставлять більш реалістичні вимоги.

Коли помічаю зусилля, яких докладають ці люди для того, щоб набути своєї справжності, я захоплююсь і співпереживаю їм, бо сама розумію, як важко це може даватись. І у ці моменти залишаюсь поруч з ними, адже це важливо, щоб поруч був той, хто вірить і підтримує. А потім щиро радію, коли відбувається щось очікуване та хороше.

(093) 008-30-48

skype: Anna Nesterak

 psycholog.anna.nesterak@gmail.com

Михайло Савчук

Спортивний психолог, коуч, гештальт-терапевт:

-              Маю конкретний досвід роботи з тими, кому цікава тема саморозвитку і мотивації, розвиток лідерських якостей. Я працюю з клієнтами, яким бракує цілеспрямованості і хто шукає "відновлення і сили, щоб рухатись далі" після поразок і невдач. Часто моя робота  - психотерапія людей з кризовими ситуаціями і панічними атаками.

Також я можу консультувати організації в напрямку ефективної взаємодії і командоутворення / тімбілдінгу, практикую проведення навчальних семінарів і тренінгів особистого розвитку.

Будучи діючим спортсменом і професійним тренером, я зрозумів, що психологія і психотерапія здатні не тільки допомагати долати труднощі буття, а також можуть зробити наше життя більш гармонійним, повноцінним й ефективним. Для мене психотерапія - це перш за все можливості. Можливості подолати страхи і невпевненості в собі,  відкрити і усвідомити той особистий невідомий або закритий потенціал, що допоможе досягнути своїх мрій і самореалізуватися...

(050) 205-19-85   

insiderforeva@gmail.com

 

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, луцьк, психологія, психіатрія
В тему