В центрі уваги

Ректор ВНУ ім. Лесі Українки Анатолій Цьось — про конкурентів, роботу для студентів та нові проєкти

Ректор ВНУ ім. Лесі Українки Анатолій Цьось — про конкурентів, роботу для студентів та нові проєкти
Анатолій Цьось

Напередодні Нового Року всі підводять підсумки та аналізують результати, t1.ua поспілкувалося із ректором Волинського національного університету імені Лесі Українки професором Анатолієм Цьосем про рік, що минає.

Ми поговорили про перший рік ректорства, досягнення, пріоритети, конкурентів, нові структурні підрозділи, вступну кампанію 2021 року та плани на майбутнє.

- Анатолію Васильовичу, наскільки складно було на першому році ректорства впроваджувати нововведення в житті університету? Чи вдалось все заплановане за рік?

- Я не скажу, що було складно впроваджувати зміни. По-перше, коли я балотувався на посаду ректора, то знав, що доведеться робити. Не виникало питань, що я чогось не знаю, і не розумію, якими засобами досягати ту, чи іншу мету. Ми в своїй роботі почали із стратегічних питань – зміни назви університету. Потім відповідно до зміненої назви і нового бренду університету було розроблене все програмно-нормативне забезпечення університету, а це статут, стратегія, програма розвитку університету; це типові контракти для працівників різних категорій: асистента, старшого викладача, доцента, професора, завідувача кафедрою, декана. В цих контрактах було дуже чітко прописано те, що має зробити та чи інша особа на певній посаді.

І відповідно, що має зробити університет, щоб забезпечити оптимально умови для роботи працівника. Крім того був розроблений і оновлений рейтинг науково-педагогічних працівників. Це все дозволяло нам добре реалізувати нашу основну мету та візію університету. Це якщо говорити по документах.

Якщо говорити про забезпечення умов для навчання студентів та роботи викладачів, то тут було дещо складніше. Адже потрібно було робити ремонти, купувати нове обладнання, апаратуру для навчання, досліджень, а це вимагає кошти. Завдання полягало також і в тому, щоб раціонально розподілити кошти, які є в університеті для того, щоб створити оптимальні умови для навчання і роботи. Практично все що зроблено, це за кошти університету. Частина коштів – це кошти державні, але переважна частина коштів все ж із спеціального фонду. Спецфонд – це кошти, які заробив університет за рахунок ефективної своєї діяльності.

За 2020 рік нам вдалось виконати національний проєкт «Підготовки та видання повного зібрання творів Лесі Українки» у 14 томах. Для реалізації цього проєкту в університеті багато зробили Юрій Громик, проректор з навчальної роботи та рекрутації, Сергій Романов, доктор філологічних наук, Ірина Констанкевич, доктор філологічних наук, професор, народний депутат Верховної ради України та колектив факультету філології та журналістики. Над кожним томом працювала окрема команда науковців.

- Знаю із спілкування зі студентами, що на першому курсі їх головним питанням до викладачів було, де я буду працювати? Що сьогодні робить університет, щоб полегшити в майбутньому випускникам пошук роботи?

- Це для нас стратегічне питання. Адже сьогодні дуже важливо наблизити університет до працедавця. Це вигідно всім. По-перше, для університету це вигідно, тому що ми цим самим забезпечуємо високу якість освіти. Наш студент з першого, другого, третього курсу йде до роботодавця, він бачить, які знання треба посилити, на що звернути більшу увагу в навчанні, які вимоги.

Більше того, він бачить що треба зробити, щоб стати успішним працівником. Працедавці – це найуспішніші люди нашого регіону, тому коли студент йде до них на роботу, то він може брати приклад, щоб теж таким стати.        

З іншої сторони, працедавцям це теж вигідно, бо вони мають можливість впливати на якість підготовки фахівців в університеті, відібрати для себе найбільш талановитих та перспективних випускників, щоб потім працевлаштувати в себе на фірмі чи установі. Ми не просто підписуємо двосторонні угоди про співпрацю, це, на мою думку, навіть не дуже важливо, бо сама угода не гарантує залучення студентів.

Дуже важливе підписання трьохсторонніх угод у форматі студент – університет – працедавець. В цих угодах, ми відразу залучаємо студента до дуальної освіти. Студент тоді має змогу перевестись на індивідуальний план навчання, а на виробництві має можливість працювати і отримувати необхідні знання. І що приємно зазначити, що ми вже за цей рік підписали більше 150 трьохсторонніх угод, тобто у нас понад 150 студентів одночасно навчається в університеті і працює та навчається на фірмі. В цьому напрямку ми й надалі будемо працювати, адже це надважливо для забезпечення якості освіти.

- Кого серед нових партнерів університету, Ви б виділили, це в продовження до теми трьохсторонніх угод? З ким раніше не вдавалось співпрацювати, а лише зараз вдалось?

- Я тиждень тому звітувався перед колективом і почав з того, що сказав, нам нічого не заважає працювати. В нас достатньо є матеріальних ресурсів і пандемія коронавірусу нас теж не обмежує і не заважає працювати. До всіх умов ми адаптуємось і розвиток університету має продовжуватись. Тому немає причин, які не дозволяють, нам співпрацювати із працедавцями. Є або бажання співпрацювати, або небажання.

Якщо говорити про працедавців, то кожен із них має унікальний досвід, цінний для наших студентів. Ми почали дуже хороший проєкт із InternetDevels Віктора Левандовського і по суті звідси і почалася така системна реалізація дуальної освіти. Саме з ними було вперше підписано таких двадцять тристоронніх угод. І тепер шість студентів вже офіційно працевлаштовані. Досить хороші угоди підписані із історико-культурним заповідником «Старий Луцьк», «Волиньгазом», волинськими школами та іншими роботодавцями Волині.

Зараз триває підготовка до підписання серйозної угоди із будівельною компанією «Інвестор» Андрія Разумовського і я маю надію, що ми вийдемо на дуже хороший проєкт. Ми будемо продовжувати залучати максимум працедавців до співпраці.

- Майбутня співпраця передбачена лише з волинськими працедавцями, чи плануєте вийти за межі регіону?

- Сьогодні ми працюємо із волинянами, але ми відкриті до співпраці з працедавцями Рівненщини, Львівщини та інших регіонів. Тут немає ніяких обмежень, більше того ми будемо працювати і в напрямку залучень іноземних компаній. Якщо говорити про майбутнє, то дуже важливо, якщо нам це вдасться, реалізувати дуальну освіту як перший етап, а потім створення спільних наукових лабораторій.

Зараз ми підписали відповідні угоди і йде робота по створенню першої спільної IT лабораторії із компанією InternetDevels на факультеті інформаційних технологій та математики. Такі лабораторії посилювали б елементи дуальної освіти.

- Досить амбітним був проєкт створення медичного інституту в Лесиному виші. Не всі вірили, що це буде реалізовано. Що за невеликий час існування цього підрозділу вдалось зробити? Чому майбутні вступники мають обрати волинський медичний інститут, а не якийсь інший? Чи ви кращі від інших?

- Дуже гарне питання, чим ми кращі від інших? Я коли почав працювати на посаді ректора, то зустрічався із колективами факультетів і задавав їм одне й те саме питання «Назвіть три, а краще п’ять ознак, за якими ви найкращі в регіоні за  професійною діяльністю?» і повірте мені, не скрізь, і не всі могли дати п’ять чітких ознак, чому ми кращі.

Я точно знаю, в чому ми найкращі, а це: за науково-педагогічними кадрами, матеріальною базою, реалізацією дуальної освіти та наданням можливості отримати подвійний диплом. Тому ми можемо нашим потенційним абітурієнтам чітко назвати наші переваги.

Якщо враховувати результати українських та міжнародних рейтингів, то їхня динаміка показує, що за темпами розвиту ми найкращі в Україні.

Що стосується медичного факультету. По-перше, всі зусилля ми зараз скерували на якість освіти. Це найголовніше. Зараз дуже чітка увага до кожного заняття, до кожного предмету, до кожної теми, що студенти мають знати і яке забезпечення навчального процесу має бути. Перший курс – це вивчення анатомії та фізіології людини, дисциплін, які не потребують лабораторій у лікарнях, які потребують хороших лабораторій в університеті. І в нашому виші вони є.

В нас дуже сильний біологічний факультет, де є напрацювання, наукові анатомічні та фізіологічні школи, в нас дуже сильна хімічна школа. В нас відкрита спеціальність «Фармація», де є штат працівників. В нас дуже якісна спеціальність «Фізична терапія». Вона одна із перших започаткувала в університеті подвійний диплом, співпрацю із Польщею. Так от ця спеціальність перейшла на медичний факультет і внаслідок об’єднання фізичної терапії і медичної спеціальності був створений медичний інститут. Ми в цьому році придбали на один мільйон обладнання для навчання майбутніх медиків.

Саме головне, чому треба до нас поступати, бо у нас кожен студент «не загублений», з кожним студентом працюють, до кожного є індивідуальний підхід, а також чіткі та жорсткі вимоги. Якщо вступник поступить до столичного вузу, то загубиться серед великої кількості студентів-медиків, і не отримає ту якісну освіту, яку даємо ми.

- Анатолію Васильовичу, маю питання про конкурентів Лесиного вишу. Зараз після обрання нового ректора активізується своїй роботі ЛНТУ. До слова, бачила нещодавно ви їздили із робочим візитом до Острозької академії, яка сьогодні виглядає потужно. Як будете вибудовувати роботу із цими вишами, у напрямку співпраці чи жорсткої конкуренції за волинського вступника?

- Лише співпраця, тут навіть мови немає. Кожен виш, навіть із тих, що ви назвали – це наш партнер. Ми надіємось, що буде лише посилення гарної співпраці, буде реалізація спільних наукових чи навчальних проєктів. Власне з такою метою ми зустрічалися із ректорами Національного університету «Острозька академія» та Луцького національного технічного університету. Хочемо створити хорошу спільну платформу для таких проєктів.

З іншої сторони буде і є конкуренція і це дуже добре. Бо вона є хорошою основою для розвитку освітніх технологій. Кожен із названих університетів має свого вступника.

Якщо брати Острозьку академію, то це унікальний університет, в основі діяльності якого лежать давні освітні традиції, більше того, їм вдалось з цього зробити цілий бренд. Що стосується ЛНТУ, то я бачу, що це потужний технічний університет, який розвиває технічний та інженерний напрямок, і цим самим сприяє розвитку Волині в економічному та технічному напрямках. І це їхня ніша і дай Бог їм витримки і хороших успіхів у цій роботі.

Ми Університет класичний і тому в першу чергу розвиваємо класичні спеціальності. Ми декларуємо себе і розвиваємось як високотехнологічний виш із новими підходами до навчання. Ми є класичний український університет, але за змістом діяльності є європейським вишем. Саме тому ми так активно розвиваємо систему подвійного диплому, бо це наша «родзинка».

- Чи не найбільшим конкурентом волинських вишів є польські навчальні заклади. Щоб ви порадили вступнику, який обирає між вітчизняним і зарубіжним вишем? Чому треба залишитись на Волині?

- Це питання дуже серйозне і широке. Я, як не дивно, не є прихильник концепції не пускати студентів в інші краї і вважаю це не правильним. Людині треба дати можливість розвиватися та само реалізовуватися. І якщо випускник, хоче здобувати освіту в Польщі чи Німеччині, то нормально дитині дати таку можливість. Така людина здобуде знання і приїде з іншим світоглядом в Україну.

З іншої сторони як ректор і патріот Волинського краю, я вважаю, що діти мають здобувати освіту в українських університетах і жити та працювати для розвитку рідної землі.

Для цього ми маємо максимально створити умови, щоб наша освіта, не була гіршою, ніж в Європі. За якістю освіти, українська не поступається європейській і це я кажу з власного досвіду, як викладач, який працює в українському та зарубіжному вишах.

В нас дещо гірше матеріальне забезпечення практичних та лабораторних робіт і тут вже для нас є напрямок поліпшення. Для того, щоб наших випускників зберегти на Волині, треба максимально реалізувати програму подвійного диплому, що ми успішно робимо.

- Впродовж року вступники вже обирають факультети куди будуть подавати документи? Як в умовах пандемії працює приймальна комісія? Куди можуть звертатись вступники за консультацією? Чи будуть якісь заходи проводитись на факультетах?

- В Університеті приймальна комісія працює цілий рік. Відповідно, на першому поверсі головного корпусу, в 101 кабінеті є приймальна комісія і там завжди можна отримати консультацію, щодо вступу. Вже є затвердженні умови вступу на 2021 рік. До кінця 2020 року, кожен виш має затвердити правила прийому для вступників на наступний рік. Всі правила будуть відображатись на офіційному сайті університету: https://vnu.edu.ua/.

Зараз ми оновили сайт, який буде добре відображатись на ґаджетах, бо на попередньому сайті це була проблема. Ми добре працюємо в соціальних мережах, де вступники теж можуть більше дізнатись про виш. Також маємо кілька нових фільмів про університет, які можуть розповісти про його діяльність детальніше. Університет активно долучається до проведення олімпіад, в яких беруть участь учні волинських шкіл. Вже є такі олімпіади з фізики, хімії.

Такі олімпіади будуть проводити факультети і за перемогу є нарахування додаткових балів, які можна використати при вступі. Крім того, дуже гарний конкурс провели економісти «Зробимо Волинь кращою». В рамках конкурсу діти шкіл подавали свої проєкти, як зробити кращою Волинь. Загалом в конкурсі взяли участь понад тисячу школярів із Волині. Також будуть проводити Дні відкритих дверей.

З останніх досягнень створення Інституту безперервної освіти, який займається як підготовчими курсами до вступу, так і післядипломною освітою. Зараз цим інститутом керує Олег Дикий, який має дуже хорошу фахову підготовку і на даний час вже пройшли підвищення кваліфікації близько 300 педагогічних працівників. В Міністерстві освіти ми отримали всі необхідні ліцензії для проведення післядипломної освіти. На часі в нас отримання ліценції в проведенні післядипломної освіти із напрямку «Державна служба».

- Щоб ви побажали волинянам перед Новим Роком?

- Буду банальним, але в першу чергу здоров’я. Адже коли є здоров’я, то хочеться працювати, хочеться творити, навчати студентів, добре виконувати свої професійні обов’язки. Друге, це професійної самореалізації. Дуже важливо, щоб кожна людина знайшла себе в житті і змогла само реалізуватися. Американський принцип «Роби те, що ти робиш найкраще», він все таки має місце.

Третє, це бажаю абітурієнтам правильно обрати своє майбутнє, а найкраще майбутнє це разом із Волинським національним університетом імені Лесі Українки. В родинах бажаю злагоди та добра, любіть Волинь та Україну.

 

Фото: Павло Березюк

Локація: Факультет історії, політології та національної безпеки Волинського національного університету імені Лесі Українки

Розмовляла Тетяна Яцечко-Блаженко 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: освіта, Волинь
В тему