В центрі уваги

Як не потрапити в халепу при купівлі житла: юридичні аспекти

Як не потрапити в халепу при купівлі житла: юридичні аспекти

Юридичний аспект є одним із найважливіших при купівлі квартири. Адже, як кажуть, сім раз відмір — один відріж. Якщо неправильно оформити угоду, або пропустити важливу деталь чи звернутися до недобросовісного агентства, ви ризикуєте втратити не тільки гроші, а й омріяне житло.

Аби цього не сталося, ми радимо при купівлі звернутися до Спілки забудовників Волині, з якими співпрацює низка фахівців, що допоможуть вам не тільки з документами, а й проконсультують в інших тонкощах.

Нагадаємо, раніше t1.ua розповідав, з якою метою волинські забудовники об'єднуються в Спілку.

Як зазначив інженер з інвентаризації нерухомого майна ФОП Андрій Стахів, насамперед важливо виготовити технічну документацію або виписку з технічної інвентаризації, а також перевірити наявність та правильність правовстановлючих документів.

«Тут потрібно зважити, чи люди розбираються в документах. Звісно, аби перевірити всі нюанси, краще звернутися до спеціалістів. Адже те, що показують і те, що буде насправді, може не відповідати одне одному. У спеціаліста це займе 10-15 хвилин, проте, якщо людина не розуміється, але хоче сама все зробити, то не факт, що вона не пропустить якусь важливу деталь», - додав Андрій Стахів.

Він зауважив, що увагу потрібно звернути, чи наявна дозвільна документація. А також наголосив, що в його багаторічній практиці найчастіше траплялися випадки, що люди приносили документацію, в якій вказано одне, а по факту все зовсім інакше.

«Зараз популярно, що квартири переробляють під офіс. Не зрозуміло на підставі чого. Тобто пише, що це офісне приміщення, хоча насправді ні. Ось така махінаційна схема, на яку люди часто ведуться», - резюмував пан Андрій.

Андрій Стахів
Андрій Стахів

Керуючий партнер Спілки забудовників Волині Олег Іванюк підкреслив, що на будівельному ринку склалася ситуація, в якій потенційний покупець не може отримати достовірну інформацію.

«А кон’юктура така, що ціна за метр квадратний новобудови практично коштує стільки ж, скільки й на вторинному ринку. Люди, які задумуються над вирішенням житлового питання спочатку шукають квартири з готовим ремонтом. Але пізніше, дивлячись на ймовірні варіанти, порівнюючи ціни, 70% хочуть купити на первинному ринку нерухомості.

З іншого боку, вони хочуть купити житло в зданій та вже гарній новобудові, але якщо будинок готовий, то пропозиції йдуть зі значно вищою ціною за завищену. Наприклад, красива двокімнатна квартира, коштуватиме орієнтовно 60 тисяч», - сказав Олег Іванюк.

Олег Іванюк
Олег Іванюк

Керуючий партнер Спілки поділився, що також люди надають перевагу купівлі квартири на фінальній стадії будівництва від забудовників або від спілки, яка представляє БК, тощо.

«Люди йдуть у відділ продажів. Найчастіше це будки біля самого будинку, де потенційні покупці чують, що ця новобудова – найкраща, а інші – це сміття. В інших відділах продажу кажуть аналогічне.  Опісля люди звертаються за допомогою до професіоналів, як наша Спілка, аби їм розповіли про «кухню» будівельного ринку: чим відрізняються ЖК, який краще купити, щоб комфортно жити, аби квартира була ліквідною. Тому наша Спілка відслідковує ситуацію на ринку. Ми знаємо з чого складається новобудова, хто робив проект, хто підрядник, в якому районі, як робили розрахунки, чи витримані норми. Ми можемо показати реально картину та допомогти зорієнтуватися, які новобудови відповідають їхнім запитам», - розповів Олег.

Приватний нотаріус Олександр Красневич поділився необхідними для купівлі квартири юридичними моментами, які має знати кожен потенційний власник житла.

- Які документи потрібно оформити в процесі купівлі квартири? Скільки це часу займає?

- На сьогоднішній день у кожному випадку необхідною є експертна оцінка та довідка про склад сім’ї. Але кожна ситуація потребує додаткового вивчення, тому власнику варто звернутися із документами за консультацією.

Перед здійсненням операції раджу продавцю і покупцю звернутися до нотаріуса на консультацію. Продавцю при собі мати паспорт, ІПН та документи, що посвідчують право власності на квартиру (всі документи, які він має на квартиру, в т.ч. технічний паспорт і будинкову книгу). Покупцю - паспорт, ІПН.

Консультація займає 10-30хв. Залежно від кількості питань, які виникають у сторін.

- Де, на вашу думку, краще купувати житло на первинному чи вторинному ринку?

- Якщо під «краще» мається на увазі «безпечніше», то як ризики, так і переваги є у обох ринків. Тут скоріше треба орієнтуватися на суб’єктивні потреби покупця (фінансові можливості, необхідність швидкого заселення чи можливість робити ремонт і т.п.).

Олександр Красневич
Олександр Красневич

- Які нюанси можуть виникнути при купівлі квартири в новобудові?

- Оскільки на сьогоднішній день реєстр інвесторів веде сам забудовник, а договори не підлягають обов’язковому нотаріальному посвідченню, покупець не може перевірити, чи він єдиний покупець майнових прав на конкретну квартиру, а нечесному забудовнику ніщо не заважає підписати договір «заднім числом». Залишається надіятися на порядність забудовника.

- За вашу практику, які випадки махінацій з житлом найчастіше виникали?

- Якщо сторони попередньо звернулися на консультацію до нотаріуса, а нотаріус зі свого професійного погляду перевірив документи на відповідність до вимог законодавства України, то випадки махінацій на 99,9% виключені.

- З БК, з якими ви працювали, які можете порекомендувати?

- Волинських забудовників.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Будівництво, луцьк, квартира
В тему