В центрі уваги

Волинські забудовники об'єднуються в Спілку: з якою метою

Волинські забудовники об'єднуються в Спілку: з якою метою
Рендер ЖК Тріумф компанії Луцьксантехмонтаж №536

У Луцьку та в прилеглих селах все частіше зводять новобудови на будь-який смак та гаманець. Проте неможливо дізнатися про всі нюанси будівельного ринку без допомоги професіоналів.

Саме тому група експертів у будівельній галузі створила «Спілку забудовників Волині», яка діє для підтримки місцевих будівельних компаній. Тут не тільки проконсультують у виборі житла чи нададуть експертну оцінку, а й вбережуть від «зальотних» забудовників і допоможуть врегулювати конфліктну ситауцію. 

Як розповів співзасновник «Спілки забудовників Волині» Дмитро Чистяков, Спілка - це об'єднання місцевих будівельних компаній. Вам пешочергово допоможуть розібратися у всіх тонкощах купівлі житлової нерухомості та запропонують варіанти якісних об'єктів.

«Наразі в Луцьку складається ситуація, що добросовісні забудовники, які платять серйозні податки, виплачують хороші зарплати, формують економічно обґрунтовану ціну за квадратний метр, намагаються працювати на конкурентному ринку, тримаючи ціни на середньому рівні і не завищуючи їх. Тому потрібно підтримувати своїх, адже не варто забувати, що місцевий бюджет наповнюється завдяки їхній кропіткій праці, а покупці отримують якісний товар», - зазначив він.

Дмитро Чистяков радить людям, які планують придбати квартиру, звертати увагу на наявність усіх необхідних дозвільних документів (дозвіл на проведення будівельних робіт, документи на землю тощо). Також, за його словами, потрібно ознайомитися з попередніми об’єктами забудовників та відгуками про них.

Дмитро Чистяков
Дмитро Чистяков

«Важливо переглянути й наповненість квартири, тобто те, що входить у її вартість, аби оцінити, чи це вам економічно вигідно та що потрібно буде доробляти після здачі.

Аби все правильно зробити є два варіанти: прийти до забудовника у відділ продажу для консультації, але потрібна присутність фахівців (юриста, економіста, будівельника). Або ж звернутися до нас, і ми професійно допоможемо розібратися з усіма тонкощами, адже маємо потрібних спеціалістів», - резюмував Дмитро.

Співзасновник Олег Іванюк додав, що ідея створити Спілку зародилася орієнтовно 6 років тому, коли зайшли немісцеві забудовники, які заниженою ціною та нереальними обіцянками про здачу будинку вводили покупців в оману.

«Багато людей повірили їм. Але якщо стандарти волинських забудовників базуються на тому, аби здача будинку супроводжувалася повною його укомплектованістю, з усіма проведеними комунікаціями, котлами, радіаторами й іншими базовими речами, то немісцеві забудовники цей стандарт почали ламати. Так, у них можна було дешевше придбати квартиру, але пізніше людям доводилося зіткнутися з неприємними наслідками», - сказав Олег Іванюк.

Олег Іванюк
Олег Іванюк

Він зауважив, що Спілка має чотири основні місії:

  • інформування населення про дійсний стан на будівельному ринку Луцька;
  • вирішення конфліктів пайовик-забудовник;
  • просування волинських забудовників та реалізація їхніх квартир;
  • оператор ринку новобудов.

Також співзасновник Спілки додав, що сумлінним місцевим забудовникам влада Луцька має допомагати, адже це нероздільні речі.

«Забудовники – це ті люди, які зазвичай приходять на допомогу: співпрацюють з владою, допомагають їй, надаючи техніку, працівників, виконуючи певні роботи. Звісно, потрібно й дивитися на ті будівельні компанії, що дають найбільше надходжень в місцевий бюджет», - наголосив Олег Іванюк.

Одним із забудовників, з яким співпрацює Спілка, — ПрАТ «Луцьксантехмонтаж №536», що славиться на Волині такими житловими комплексами, як «Варварівка», «Тріумф», «Над рікою», «Волошковий дім» та інші.

Перша заступниця генерального директора компанії Ірина Патлашинська розповіла про співпрацю, про ситуацію на будівельному ринку та про роботу під час пандемії.

- На ваш погляд як людини бізнесу, чому важливо підтримувати місцевих забудовників?

- Думаю, потрібно підтримувати не тільки місцевих забудовників, а загалом всі види бізнесу. Адже все взаємопов’язано. В період пандемії це набуло ще більшої актуальності. Ми відчуваємо зменшення доходів з будь-яких сфер життя. Звісно, на такий великий бізнес як будівельний це впливає в рази більше. Якщо у фінансовому плані потерпають забудовники, то це відчують і супутні професії (оздоблення, продаж текстилю, дизайнери тощо). Це як снігова лавина, яка потягне за собою багато сфер бізнесу.

Також важлива підтримка саме місцевих забудовників, оскільки завдяки реформі децентралізації змінилася система оподаткування. Тобто велика частина коштів, які сплачують підприємства, що юридично зареєстровані у Луцьку, залишаються у місцевому бюджеті і витрачаються саме на потреби Луцька та області.

До того ж, після здачі об’єкту місцеві забудовники продовжують співпрацю зі створеними ОСББ , вирішують питання, пов’язані з функціонуванням та обслуговуванням будинків.

- Скільки податків в бюджети всіх рівнів сплатила ваша компанія за 2019 рік і за 9 місяців 2020 року?

- Всю суму не зможу назвати, але можу сказати, що принцип нашого підприємтсва - повністю сплачувати податки. Ми – соціально відповідальний бізнес, всі виплати у нас офіційні. До прикладу, за 2019 рік середня зарплата на нашому підприємстві становила 13 676 гривень. Якщо порівнювати з іншими волинськими забудовниками, то у них середня зарплата – 9 200. Тобто різниця на одній людині становить 4,5 тисячі гривень.

Лише ПДФО, яке ми сплатили у минулому році, складає 16 млн гривень.

Звичайно, у 2020 році пандемія вплинула й на наш бізнес. Але загалом ми входимо до Офісу великих платників податків. Аби стати її членом потрібно, щоб валовий дохід був 50 млн євро або щоб сума сплачених податків становила більше півтора мільйона євро.

- Скільки сьогодні працівників у компанії? І чи доводилося вам скорочувати людей під час карантину?

- Ми не скорочували людей під час карантину. Так, частково зменшили зарплатню, але всі залишилися на своїх місцях.

Загалом у нас  працює орієнтовно 700 працівників.

- Які практики лояльності ви використовуєте у роботі з клієнтами, наприклад, відтермінування чи кредитування?

- Звичайно, у нас є відтермінування від початку будівництва до здачі об’єкту. Тобто чим раніше людина прийшла до нас, тим вона має більше часу на цю послугу.

Якщо ж людині потрібне більше відтермінування, то ми співпрацюємо практично з усіма банками, які нададуть більший кредит.

- Яка у вас ціна на житло відносно ринку? Чи плануєте її збільшувати в цьому році?

- Ціна за квадратний метр –  17 000 грн, деколи робимо знижки. Загалом на ринку – це середня ціна. Проте потрібно дивитися на набір, тобто на те, що входить у ціну. Наші квартири продаються зі штукатуркою, стяжкою, теплою підлогою, якісними котлами, повністю розведений кабель електроенергії по квартирі і т.д. Про підняття ціни складно відповісти, адже це залежить від дуже багатьох факторів.  На вартість впливає  і економічна ситуація в державі, курс валют, вартість енергоносіїв, рівень податків, мінімальна зарплата, вартість землі.

- Ваша компанія співпрацює з «Спілкою забудовників Волині». Чому?

- Бо вони надійні й ми надійні, тобто нам взаємовигідно працювати разом. На цьому, певно, і зійшлися.

Текст Іванна СОЛОМАНЧУК

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Будівництво, луцьк, Волинь, Бізнес
В тему